Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-03-2013, 13:18   #1
master1987

Domyślnie Prośba o poradę - Mondeo MK3 2004r.

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Zdecydowałem się na zakup Forda Mondeo i podczas poszukiwań trafiłem na poniższe ogłoszenie :

http://otomoto.pl/ford-mondeo-C28019206.html

Spełnia moje podstawowe kryteria,czyli jest w sedanie,jest czarne i w miarę dobrze wyposażone.Niestety jest delikatnie uszkodzone z tyłu i mam nadzieje,że wymiana zderzaka i błotnika załatwi sprawę...Docelowo mam zamiar dołożyć pakiet ST więc uznałem,że będzie to dobra baza do dalszych modyfikacji.Zastanawia mnie jedynie sprawa o której wspomniał sprzedający przez telefon.Natomiast po odpaleniu na zimnym silniku czuć "delikatne wibracje". Podobno ustają po rozgrzaniu się silnika i później jest już wszystko OK.Jako,że ma być to mój pierwszy Ford i nasłuchałem się już o nieszczęsnych wtryskach i padającej dwumasie nie chciał bym od razu zafundować sobie kosztownych napraw.Z Łodzi do Koszalina mam "kawałek" więc nie chcę jechać na marne.Wiem,że nikt nie jest wróżką,ale może ktoś z Was będzie w stanie napisać co to może być za przyczyna i czy warto się tym egzemplarzem interesować.

Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-03-2013, 13:30   #2
sebala
ford::average

Model: Mondeo MKIV Titanium X
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Prośba o poradę - Mondeo MK3 2004r.

to nie sedan tylko hatchback
sebala jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-03-2013, 13:34   #3
master1987

Przyznam szczerzę,że zawsze miałem problem z odróżnieniem tych dwóch wersji nadwoziowych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale dziękuję za słuszną uwagę.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-03-2013, 14:50   #4
mmmk
ford::professional

Imię: Maciek
Model: mondeo mk3
Silnik: TDCI 2.2
Rocznik: 2005

według VIN pewnie wyjdzie,ze to sedan 5 drzwiowy... przynajmniej u mnie tak jest. nie chciałbym nakłamać ale ja swoje mondeo jak szukałem to przeglądałem tez oferty z zachodniopomorskiego no i mam wrażenie (głownie po kartonowych rejestracjach), że ten samochód jest na allegro od dobrych kilku miesięcy (albo i ponad pol roku) co teoretycznie może oznaczać, że coś z nim lekko nie tak... no i ta cena?? atrakcyjna nawet jak będzie w nim coś niedługo do zrobienia (a jednak nikt go nie kupił). może lepiej kupić droższe?? chociaż tego tez nie wiadomo bo jak to z używkami, jeden jeździ latami i nie robi nic inni ciągle coś... ja bym temat chyba odpuścił, szczególnie,ze z Łodzi do Koszalina wcale nie masz blisko. a jak felga przednia od strony uszkodzonego błotnika?? to takie brudne czy do regeneracji?? bo ja z fotek za bardzo oceniać nie umiem...
p.s moja żona też potwierdza,że ten samochód na allegro oglądaliśmy na pewno... ona kojarzy go po uszkodzeniach.

Ostatnio edytowane przez mmmk ; 30-03-2013 o 14:54
mmmk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-03-2013, 16:28   #5
master1987

Poprosiłem dzisiaj właśnie o nr VIN i czekam.Wtedy tylko zostanie rozkodować i zobaczyć czy wszystko się zgadza.Cena faktycznie nie należy do wysokich...choć biorąc pod uwagę opłaty celno skarbowe,koszty rejestracji i naprawę uszkodzonych elementów to już się trochę nazbiera.Noi nie wiem jeszcze co "telepie" tym samochodem na zimnym silniku... i to chyba najbardziej mnie martwi.
Co do felgi nie mam pojęcia,ale zapytam.Możliwe,że też wymaga naprawy,a na pewno odświeżenia.Zastanawiałem się również czy kierownica nie powinna mieć drewnianych wstawek na górze i na dole?? Bo konsola i listwy ozdobne na boczkach w "drewnie" ... chyba,że to nie jest reguła.
@mmmk dawno temu widzieliście to Mondeo w ogłoszeniu ??
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-03-2013, 18:32   #6
mmmk
ford::professional

Imię: Maciek
Model: mondeo mk3
Silnik: TDCI 2.2
Rocznik: 2005

na żywo go nie oglądałem ale ogłoszenie jest już według mnie kilka miesięcy (od stycznia na 100% bo wtedy się już wziąłem za szukanie samochodu na poważnie) . ceny nie pamiętam wiec nie wiem czy tanieje czy drożeje ale większość dobrych samochodów sprzedaje sie w ciągu kilku dni (a może i godzin) od wystawienia ogłoszenia
Stary 30-03-2013, 18:40   #7
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

ja kupilem rok temu zza granicy i tez na zimnym obroty falowaly i mam tak do dnia dzisiejszego( zrobilem 20 tysiecy)
Oczytalem sie mase mase mase i kazdy mowi co innego : wtryski, turbo, EGR, jakies czujniki nie wiem...
Dalem sobie siana i jezdze dalej.Obroty falują ok minuty( 900 - 950 ) i przestaja. Na cieplym idealnie.
I tak caly rok wiec chyba nic powaznego ( az sie nie spindoli ) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-03-2013, 21:00   #8
master1987

@mmmk jak ogłoszenie jest od stycznia to faktycznie albo coś poważnie jest z tym modelem nie tak albo cena była zbytnio wywindowana początkowo...
@juri2069 właśnie sprzedający mówił przez telefon dokładnie to samo co Ty.Niecała minuta i wszystko wraca do normy.Nie dymi,przyspiesza normalnie,ale no właśnie...u Ciebie nic się nie dzieje rok czasu,a jak będzie tutaj nie wiadomo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gdyby to było chociaż 200km ode mnie to bym z ciekawości pojechał,ale takiej podróży nie chcę robić na marne.Myślałem,że może ktoś z forum zetknął się z tym akurat egzemplarzem i wie coś więcej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A z tą kierownicą jak pisałem wcześniej jak sprawa wygląda? Nie powinna być w "drewnie"?
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-03-2013, 22:33   #9
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Jezeli cos nie gra a jest daleko to ja bym sie tak nie napalal, wystarczy ze keidys raz sie napalilem na audi a8 to mnie to slono kosztowalo....
Tego forda szukalem 2 miesiace i w koncu znalazlem, jestem zadowolony, choc nie mowie bo drobne naprawy wykonywalem
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-03-2013, 11:54   #10
master1987

Większość fordów jest w kombi i w sumie ciężko znaleźć coś wartego uwagi w sedanie i to jeszcze czarnym.Ten mi odpowiada wizualnie,bo zderzaki i błotniki przednie i tak zamierzam wywalić więc...ale masz racje nie ma się co napalać,bo chyba coś go "boli" skoro tyle czasu nikt go nie kupił.
Sprzedający po telefonicznym targowaniu zszedł do kwoty 9500zł ostatecznie.
Numeru VIN się nie doczekałem...nie wiem czy robi to celowo czy nie,ale po moim pytaniu o nr kontakt się urwał

Ostatnio edytowane przez master1987 ; 02-04-2013 o 19:07
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania