![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 30-08-2015
Model: Focus MK4 Kombi
Silnik: 1.5 TDCi
Rocznik: 2019
|
Witam,
na dźwigni kierunkowskazów w Focusie widoczny jest symbol P z trzema kreskami. W Skodzie był identyczny i pozostawienie dźwigni w pozycji kierunkowskazu dół/góra, uruchamiało pojedyncze światła postojowe odpowiednio lewe lub prawe. Jak sprawa wygląda w Focusie? Co oznacza symbol P z kreskami? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FCP member
![]() Imię: Krystian
Model: Ford FOCUS MK3
Silnik: 2.0 TDCi 163KM - POWERSHIFT
Rocznik: 2013
|
P ma pewnie takie samo działanie jak opisałeś. 3 kreski moga oznaczać 3x mrugniecie kierunkowskazu podczas np. wyprzedzania. Nazwane to zostałem trybem autostradowym.
|
|
|
#3 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Możesz dać fotkę? Jedyny znany mi symbol "z kreskami" na manetce kierunkowskazów w FF3 to symbol "asystenta pasa ruchu" jeśli manetka ma dodatkowy włącznik tej funkcji jak na załączonej fotce.
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
http://img39.otomoto.pl/images_otomo...lon-forda-.jpg
Wygląda to dokładnie jak na tym zdjęciu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
FCP member
|
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Panowie - nie twórzcie tu jakichś dziwacznych teorii!
Znaczek jest mi nieznany - ale wygląda jak rysunek lusterka a nie "P" a te"3 kreski" to po prostu piktogram świecenia. Wg mnie nie oznacza niczego innego niż standardowe znaczenie (dla szczególnie ociężałych inwalidów umysłowych) - "dźwignia kierunkowskazu w lewo i w prawo: UWAGA ŚWICI TAKŻE W LUSTERKACH...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio edytowane przez Speedo ; 21-02-2016 o 21:53 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 26-03-2011
Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
|
Ale w jakim celu na manetce kierunkowskazów miałaby być informacja o tym, że akurat w lusterkach jest też kierunek- nikt chyba kto ma lub miał prawo jazdy nie wpadłby na pomysł żeby szukać oddzielnego przełącznika do włączenia kierunków w lusterkach...
Moim zdaniem każdy z Kolegów ma po trochę racji- jest to symbol P z piktogramem świecenia a oznaczający nie mniej ni więcej, że tą manetką można włączyć światła postojowe. FF3 przed FL tego piktogramu nie ma, ale właśnie wajchą od kierunków włącza się postojówki z lewej albo prawej strony. Przypomnę tylko, że w FF2 jest możliwość włączenia wg instrukcji tzw. świateł parkingowych (czyli pozycje bez ośw. tablicy i ośw. wnętrza), oznaczonych na głównym przełączniku świateł właśnie literką P z trzema kreskami. Ja bym pewnie nie wiedział, że w FF3 jest taka opcja, gdyby nie to że kiedyś koleżanka z pracy wysiadając ze swojej foki nacisnęła tę manetkę wychodząc z samochodu po czym zadzwonił przejęty ochroniarza, że się świecą światła z jednej strony i koleżanka poprosiła mnie abym zobaczył co się stało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Uważam, że pojawienie się tego piktogramu jest całkiem niegłupie, bo chociaż, jak się okazuje nie jest jednak jednoznaczny, to przynajmniej skłoni do zerknięcia do instrukcji.
|
|
|
|
#7 | |
|
FCP member
![]() Imię: Krystian
Model: Ford FOCUS MK3
Silnik: 2.0 TDCi 163KM - POWERSHIFT
Rocznik: 2013
|
Cytat:
|
|
|
|
#8 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020
|
Cytat:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Tadeusz i tutaj się mylisz. Wystarczy przypomnieć sobie gdzie i kiedy występowało u Forda takie oznaczenie. A mianowicie między innymi w focusie mk2 FL na przełączniku świateł. Jest to litera P z trzema kreskami a oznacza włączenie świateł parkowania. Świeciły się wtedy tylko przednie i tylne postojówki (bez oświetlenia tablicy rej.). Przełącznik należało wcisnąć i przekręcić w lewo w położenie "P". Link do instrukcji obsługi z tym przełącznikiem. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Prawdopodobnie Ford wrócił do tego oznaczenia, które wskazuje, że przełączenie manetki kierunkowskazów w prawo lub lewo po wyłączeniu stacyjki spowoduje zapalenie się pozycji/postojówek z tej strony, w którą włączony jest kierunkowskaz. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. BTW, kolega Teisejas trochę mnie wyprzedził. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez p.saw ; 21-02-2016 o 22:44 |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
No i wyszło, że ze znanej rzeczy próbowałem utworzyć jakąś ideologię... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Okazuje się, że P oznacza zupełnie to samo co w Skodzie tzn. światła pozycyjne z jednej strony pojazdu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Różnica tkwi tylko w ich aktywacji, bo warunkiem do tego jest ustawienie pokrętła świateł na 0. Samo włączenie poprzedzone jest krótkim sygnałem dźwiękowym. Ot. Cała filozofia. Problem rozwiązany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Btw. Jest możliwość ustawienia w komputerze, żeby razem z dziennymi ledami paliły się lampy z tyłu? |
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
FCP member