Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-04-2013, 10:43   #1
Transpo
ford::beginner

Imię: Ryszard
Model: transit
Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2004
Domyślnie Demontaż tylnej nagrzewnicy.

Witam. Mam transita 2004r, 2.0 100 koni. Wersja blaszak 3 osobowy.
Samochód posiada oryginalnie tylną nagrzewnice.

W samochodzie będzie wykonywana pewna zabudowa i ta nagrzewnica bardzo przeszkadza. Dlatego chciałem ją zdemontować.

Zamierzam usunąć rurki wodne pod podłogą, czy ktoś wie czy odejścia na tylną nagrzewnicę mogę w komorze zaślepić, czy trzeba dać mostek z kawałka rurki.

Instalację elektryczną odepnę od nagrzewnicy i zostawię w błotniku. Czy nie będzie z tego powodu problemu z błędami w komputerze samochodu.

Transpo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2013, 14:50   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Demontaż tylnej nagrzewnicy.

Cytat:
Napisał Transpo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tylną nagrzewnicę mogę w komorze zaślepić, czy trzeba dać mostek z kawałka rurki.
Normalnie elektrozawór sterujący jest przy nagrzewnicy. Kiedy nagrzewnica ma nie grzać, zawór zamyka obwód na krótko (przewody pod autem cały czas są gorące - nie wiadomo po co, bo ogrzewają... okolicę, a silnik najczęściej jest w mróz niedogrzany).
Ale myślę, że jest tam jakiś tłumik przepływu - więc ja bym na próbę te odejścia na tył zaślepił.
Instalacja cieplna w tym samochodzie jest tak wydumana, że za chińskiego boga nie można zakumać jak to działa. A próbowałem wiele razy...

Błędów po odpięciu elektryki nie będzie.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 28-04-2013 o 16:38
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2013, 22:05   #3
kubasta
ford::average

Model: c-max hybrid
Silnik: 2.0
Rocznik: 2014

masz nagrzewnice czy na grzewnicę z klimatyzacją ? bo jestem zainteresowany przewodami do klimy tylnej które są pod maską Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. myślę że się dogadamy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kubasta jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-04-2013, 08:04   #4
Transpo

Wojtekjanus dziękuję za informacje. Najważniejsze że z elektryką nie będzie problemu, układ wodny ogarnę.

Kubasta mam wersję bez klimy z tyłu.

Jeśli ktoś będzie zainteresowany zdemontowanymi elementami to dam je gratis.
Szkoda je wyrzucać gdy komuś mogą się przydać. Ale odbiór raczej na terenie Szczecina.

Gdy skończę demontaż to napiszę co jest do wzięcia.

Uprzedzając pytania siłownik w tylnej nagrzewnicy jest raczej uszkodzony gdyż wtyczka elektryczna była od niego odpięta, ale spróbuję to sprawdzić.
Stary 29-04-2013, 14:17   #5
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał Transpo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Uprzedzając pytania siłownik w tylnej nagrzewnicy jest raczej uszkodzony gdyż wtyczka elektryczna była od niego odpięta
Można go naprawić, przesuwając osiowo kółko zębate tak, by pracowało na nieuszkodzonym fragmencie uzębienia. Wystarczy z jednej strony lekko je podciąć, a z drugiej dać podkładki. 15 minut roboty...
Stary 06-05-2013, 10:16   #6
Transpo

Nagrzewnica zdemontowana. Przewody na tył założone kolanko na krótko w komorze.
Próbowałem sprawdzić elementy tylnej nagrzewnicy ale nic nie działało.
Moim zdaniem to wina wiązek elektrycznych.
Jak ktoś ze szczecina jest zainteresowany to jest do wzięcia tylna nagrzewnica, przewody wodne idące na tył bez przedniej części, rury powietrzne, osłona nagrzewnicy.
Części dam za darmo ale trzeba je samemu zabrać z rejonu Basenu Górniczego lub Dąbia.
Długo nie mogę ich trzymać więc jak nikt nie będzie ich chciał to wylądują w koszu.
Kontakt przez pw lub maila.
Odpowiedz

Zasady postowania