Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-02-2011, 21:10   #1
lukkii89
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Focus
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 1999
Unhappy Co z tym wentylatorem?

Witam. Jestem posiadaczem Foczki 1.6 16V z 1999r. W poniedziałek nastąpiła wyczekiwana od jakiegoś czasu wymiana rozrządu i termostatu, no i okazało się że problemy z tym autem wracają jak bumerang. Termostat wymieniałem bo auto się nie dogrzewało a rozrząd-czas był najwyższy.
Po zwalczeniu popsutej cewki, wymianie świec, kabli WN, półośki, odczepiającego się zaczepu koła tylnego, kupnie nowego silnika krokowego nawiedziła mnie nowa przypadłość.
Obecnie moim problemem jest to że po przejechaniu 2-3 km załącza się wentylator, wskazówka jest na połowie a klimy auto nie ma. Wentylator działa jakiś czas po czym się wył i za minute znowu się uruchamia. I tak na okrągło. Dotykałem węży i jak wentylator się załącza to wężyk co dochodzi od góry i chłodnica są gorące a powrót jest chłodny. Dzieje się tak jedynie podczas jazdy, na postoju wentylator się nie załącza(tzn jak stoi tylko). Nowy termostat uszkodzony? pompa? Układ był odpowietrzany. Pomocy bo zaczynam żałować powoli kupna forda...

lukkii89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-02-2011, 09:24   #2
korek007
ford::professional

Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Co z tym wentylatorem?

Cytat:
Napisał lukkii89 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
..... Termostat wymieniałem bo auto się nie dogrzewało ...
Witam
Moja skromna wiedza pozwala tylko na zadanie pytania: czy wymieniono termostat na właściwy? Do tego silnika są dwa, o różnych temperaturach otwarcia - bodajże 74 i 82 st.
korek007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-02-2011, 20:37   #3
lukkii89

hmmm tego to ja nie wiem bo mechanik wymieniał ten termostat a stary poleciał do kosza przy mnie, a nawet jeśli przy 74 st to wiatrak nie powinien się raczej załączać co chwile bo nie jest znowu tak gorąco, a przy 82 st to by w ogóle nie puszczał na chłodnice. wnerwia mnie ta usterka... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 12-02-2011, 20:56   #4
H0bbiT
ford::average

Model: Focus, Citroen C4 coupe VTS
Silnik: 18TDDI, 2.0 HDI 16V
Rocznik: 2000,2005

w/g mojej wiedzy możesz mieć walnięty czujnik, który odpowiada za uruchamianie wentylatora.
H0bbiT jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2011, 15:34   #5
nostress_pz

Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 2003

Tak jak napisał H0bbiT, tutaj raczej czujnik temperatury w chłodnicy jest walnięty, albo się wypięła kostka (tudzież jej mechanicy nie założyli), i komputer sam steruje pracą wentylatora?
nostress_pz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-02-2011, 14:39   #6
lukkii89

byłem u mechaników od forda-serwis boscha skasowali mnie tylko na ładną sumkę i wymienili czujnik temp w głowicy co kompletnie nic nie dało. nostress_pz to właśnie ten czujnik podaje temp do kompa a to komp załącza wentylator. Nie mam pojęcia co to może być. Jakie objawy daje walnięta pompa lub jak jest słabo wydajna?? Proszę o jakieś rady.
Stary 17-02-2011, 16:39   #7
H0bbiT

Ten czujnik co piszesz załącza wentylator czy czujnik wmontowany w chłodnicęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Gdyby powodem była pompa lub termostat miałbyś inna temperaturę na wskaźniku.
Stary 17-02-2011, 18:19   #8
Kamil33
ford::advanced

Model: Focus I Hatchback
Silnik: 1.8 TDDI 90 KM teraz Peugot 607 2,2 HDI 136 km.
Rocznik: 2000 r.2004r.

To może być walnięta pompa ja coś takiego przerabiałem ,przy wymianie rozrządu zamontowałem nową pompę z ............. kółkiem które się po prostu urwało (wirniczek) wszystko wyszło zimą kiedy nie miałem ogrzewania a latem co jakiś czas włączał mi się wentylator ale ręki nie dam sobie uciąć że u ciebie tez tak jest.

Ostatnio edytowane przez Slawko ; 09-07-2011 o 07:02 Powód: wulgaryzmy
Kamil33 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-02-2011, 18:39   #9
H0bbiT

- jeździłeś bez pompy i czasami wentylator Ci się włączałGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wiem, że Ford ma wydajny układ chłodzenia, ale na tyle to nie wiedziałamGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ciekawych nowinek mozna się dowiedzieć.............................
Stary 17-02-2011, 20:06   #10
lukkii89

Nie wiem czy ten czujnik załącza wentylator, w serwisie boscha tak mi powiedzieli, poza tym nie przyglądałem się czy od chłodnicy odchodzą inne kabelki niże te od wentylatora. Na razie nie wiem co dalej z tym fantem i odłączam wentyla bo jest zimno i nic nie powinno się stać ale to nie jest rozwiązanie. Tak szczeliłłem z tą pompą ale wydaje mi się że by się zagrzewał za bardzo.
Kilka razy miałem sytuacje że mi zgasł-czytałem że ford ma zabezpieczenie przed przegrzaniem się, ale wskaźnik pokazuje że zawsze jest ok. Co mam posprawdzać??
Odpowiedz

Zasady postowania