![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Damian
Model: Focus MK1
Silnik: 1.6 Benzyna + LPG
Rocznik: 2002
|
Witam,
zacznę od tego, że przeleciałem masę tematów z klimą i problemami z nią związanymi, ale nie znalazłem nic odpowiedniego (mogłem przeoczyć, bo gały mnie już szczypią). Mam Forda Focusa mk1 2003 1.6 Zetec SE od 2 tygodni. Przy kupnie wszystko sprawdzałem i działało. Teraz jednak okazuje się, że klimatyzacja fajnie chłodzi tylko na postoju i na początku jazdy, później przestaje chłodzić mimo, że jest dalej włączona. Na początku myślałem, że mało czynnika, ale pojechałem nabić okazało się, że było go 650, dobili mi do 740 i git. Dzięki postom innych użytkowników dotarłem w końcu do "sprzęgiełka", które na postoju ślicznie zaczyna się kręcić po włączeniu klimatyzacji i tak ładnie działa do 2500 tyś obrotów, przy prze-gazowaniu na ok. 3000 zatrzymuje się, po stuknięciu w nie młoteczkiem znów się uruchamia i klima znów pięknie działa. I tu moje pytania: Czy ktoś mi może wyjaśnić zasadę działania klimatyzacji i owego sprzęgiełka, bo może ono ma prawo zatrzymywać się i problem tkwi w czymś innym? Co mam zrobić, nie miałem nigdy auta z klimą, w aucie przeważnie staram się naprawić wszystko sam. Tego nie chce za bardzo ruszać, bo się nie znam. Ale w brew pozorom może jest to jakaś pierdoła, podkładka, łożysko albo coś innego równie prostego. Za odpowiedzi ślicznie dziękuję. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Na niepracującym silniku, wykręć śrubkę 6 mm, która sie znajduje w tej części sprzęgiełka sprężarki która się zatrzymuje , jak masz włączoną klimatyzację, po wykręceniu tej srubki, bez zdejmowania paska wielorowkowego, wyjmnij tą częśc sprzęgiełka, i sprawdż, czy poprzedni właściciel nie włożył w środek otworu z tyłu, który nachodzi na wieloklin, jakiejś podkładki. Jeżeli tak to ją wyjmnij, jeżeli nie ma , to pomyśl, jak wyregulować odstęp pomiędzy tymi dwiema częściami sprzęgiełka, aby był mniejszy, a jednocześnie nie obcierał, jak silnik jest w ruchu, a klimatyzacja nie włączona.
Może problemem u ciebie, jest właśnie odstęp, pomiędzy tymi elemetami, które pod wpływem siły elektromagnesu, do siebie przylegają, a jak jest za duży odstęp, to przy wyższych obrotach, elektromagnes nie daje rady utrzymać załączonego sprzęgła sprężarki. Wejdż na temat założony przez..koksa...Zatarta sprężarka klimatyzacji po wymianie rozrządu, a brak ładowania... w ty temacie, w poście nr 6 zamieściłem widok sprężarki w częściach, popatrz, może ci się przyda. Ostatnio edytowane przez salom ; 19-07-2013 o 22:14 |
|
|
|
#3 |
|
|
Niestety nie dostałem się do tego, jest tam śruba na samym środku 14 albo 15, nie mam takiego klucza płaskiego, a nasadowy się nie mieści :/
Zaniepokoiło mnie syczenie po włączeniu klimatyzacji w okolicy podszybia od strony pasażera (na zdjęciu zaznaczone czerwonym kółkiem). Gość od klimatyzacji podłączył urządzenie do nabijania klimy, zapuścił jakiś program i 40 min coś tam się działo. Twierdził, że urządzenie sprawdza szczelność instalacji i, że jest ok. Wierzyć mu, bo z tego co czytałem sprawdza się lampą ultrafioletową po wpuszczeniu azotu z barwnikiem (czy jakoś tak). Czy włączanie i wyłączanie się sprzęgiełka może być związane z ciśnieniem w instalacji klimatyzacji? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
No właśnie związane jest z ciśnieniem, bo jak sprężarka stoi, cisnienia niema, i wszystko sie kręci. Włączysz klimę, sprężarka nabija cisnienie, sprzęgło masz za słabe, i sprężarka staje, i tak w koło macieju.
Ta śrubka na sto procent jest średnicy 6 mm, łeb powinna normalnie mieć na klucz 10mm, ale ze jest ona wewnątrz koła pasowego, to oryginalnie jest na klucz imbusowy. Jak u ciebie jest inaczej, to ktoś tam wsadzał swoje łapy, i pozmieniał. |
|
|
|
#5 |
|
|
Wrzucę zdjęcie (zaznaczone białym kołkiem), ta nakrętka na środku u mnie to jest 14 albo 15, klucz 13 nie wchodził.
Bump: Syczenie słychać (w miejscu które zaznaczyłem na zdjęciu) jak wyłączę silnik, sprężarka chwile pochodziła zanim sprzęgiełko się zacięło. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
W środku tej śruby jest jakis otwór, czy to nie jest sześciokąt wewnętrzny na klucz imbusowy ??
Jeżeli nie , to musisz dobrać zeszlifowaną na cienko nasadkę , aby weszła i odkręcić. A dlaczego ta sprężarka jest luzem, oznaczenia na niej, jakby była kupiona na szrocie ?? |
|
|
|
#7 |
|
|
To jest zdjęcie z neta, wrzuciłem takie jako przykład żebym miał pewność, że gadamy o tym samym i żeby było najlepiej widać sprężarkę od przodu. U mnie w aucie nie mam jak zrobić tak dobrego zdjęcia jak jest zamontowana. To wygląda idealnie identycznie jak u mnie (no może poza napisami).
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
To inna sprawa, ale jak sobie nie poradzisz z odkręceniem tej śrubki, tak jak opisałem, to nic nie poradzisz więcej. To jest cała przyczyna.
|
|
|
|
#9 |
|
|
No to chyba koniec tematu :/ byłem teraz przy aucie, odkręciłem osłonę od dołu i faktycznie jest tam miejsce na imbus na środku tej śruby (ale nie mam takiego imbusa). Próbowałem ruszyć tą dużą nakrętkę (14 się okazało), ale kręci się całe te koło, wiec lipa. Nie ma pomysłów, zostaje jednak mechanik w poniedziałek.
Dzięki wielkie za posty, były pomocne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::average
![]() Imię: Norbert
Model: Focus
Silnik: 1.8 16v
Rocznik: 2003
|
Po zgaszeniu silnika po prawej stronie też słyszę syczenie, ale nie zauważyłem żeby to miało jakikolwiek związek z klimatyzacją więc tak twardo też syczenia bym się nie trzymał.
|
|
|
|