![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus MK2
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2005
|
Witam, przeglądałem forum, ale nie znalazłem satysfakcjonujących mnie informacji. W związku z tym chciałem zadać pytanie…
Mam Focusa 2 kombi 1,6 TDCI, 80 kW czyli ok. 109 KM z 2005 roku. Zaniepokoił mnie poziom temperatury w aucie, nawet podczas dłuższej jazdy temperatura silnika nie osiąga 90 st. C – jak widać temperatura jest ok. 82-83 st. C (zdjęcia w załączeniu). Co więcej czasami jak przyspieszam, czyli silnik znajduje się na wyższych obrotach wskaźnik temperatury maleje, a jak „puszę gaz” to wzrasta. Czy to jest normalne w tych samochodach (jest to mój pierwszy Ford)? Jaka powinna być normalna i właściwa temperatura eksploatacji Focusa? Proszę o informacje co należy zrobić, aby sprawdzić poprawność działania układu chłodzącego? Jaki płyn chłodniczy najlepiej stosować do naszych Focusów, oryginalny czy może być zwykłe Borygo, Petrygo itp. Obecnie mam jakiś pomarańczowy płyn w układzie i nie wiem jakim płynem mogę uzupełnić aktualną instalację… Czy obecne płyny można ze sobą mieszać i mogę dolać dowolny płyn? Ile litrów płynu do chłodnic trzeba przeznaczyć na wymianę aktualnego płynu chłodzącego? Czy wymiana płynu w Focusie jest prosta i może mnie ktoś poinstruować/podać odpowiedni link jak dobrze i fachowo wymienić płyn oraz odpowietrzyć układ? Z chęcią dowiem się również jak rozpoznać rodzaj chłodnicy, miedziana czy aluminiowa? Z góry dzięki za szykie reakcje Łukasz Ostatnio edytowane przez wot ; 14-08-2013 o 20:35 |
|
|
|