Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-09-2013, 10:50   #1
Paqnek
ford::beginner

Imię: Lukasz
Model: Focus GHIA
Silnik: 1.8
Rocznik: 1999
Domyślnie Rozrusznik nie moze zakrecic

Witam,

Chcialbym poprosic o pomoc przy zdiagnozowaniu usterki. Otoz mam nastepujacy problem:
Raz na jakis czas, (coraz czesciej niestety) mam problem z odpaleniem samochodu, slysze tylko pykniecie z rozrusznika, ale niestety samochod nie odpala i nie slychac krecenia z rozrusznika (tylko lekki szum). Samochod, oddalem do mechanika, jednak ten nie byl w stanie zdiagnozowac usterki, gdyz akurat u niego nie wystapila, a rozrusznik byl sprawdzany u elektryka i dzialal poprawnie.
W rozmowie ze znajomymi poradzono mi, zebym wrzucil 5 bieg, popchnal kawalek samochod (pare cm), zeby zakrecic silnikiem, nastepnie sprobowal odpalic, co faktycznie pomaga i samochod odpala po takiej czynnosci prawidlowo.

Jakis czas temu mialem podobny problem, jednak samochod nie chcial w ogole zapalic (nawet na pchniecie czy podpiecie akumulatora na krotko).
Oddalem wtedy foke do mechanika, wymienilem okablowanie alternatora, poprawilem masy, zregenerowalem rozrusznik, dodatkowo po miesiacu wymienilem akumulator na nowy.

Bede wdzieczny za pomoc przy ustaleniu co moze byc przyczyna i z jakimi kosztami naprawy powinienem sie liczyc.

Paqnek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2013, 00:06   #2
KruczeK
ford::average

Model: Focus
Silnik: TDCi
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Rozrusznik nie moze zakrecic

-elektromagnes
-szczotki rozrusznika
-slabo przykrecone przewody zasilajace rozrusznik

Conajmniej jedno z powyższych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
KruczeK jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2013, 11:08   #3
andre_wj
ford::average

Model: Focus Mk1
Silnik: 1.8 Tdci
Rocznik: 2004

Generalnie masz rozrusznik do regeneracji. Jak widze masz foke z 99 roku, więc po 14 latach rozrusznik może mieć dość. U mojego brata w vectrze b z 99 roku było podobnie, też nie zawsze zakręcał, jakieś dziwne odgłosy wydawał. Elektryk ustalił, że to bendix zdycha, ale z racji tego, że brat używa jej do jazdy do pracy, to wolał zrobić całość i wymiana całego rozrusznika na zregenerowany z gwarancją kosztowała 250zł. A że to są podobrze rzeczy, to pewnie w tych okolicach musisz się liczyć.

[Edit]: Nie zauważyłem, że Kolega robił już rozrusznik.
andre_wj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2013, 10:25   #4
Paqnek

Imię: Lukasz
Model: Focus GHIA
Silnik: 1.8
Rocznik: 1999

Dzieki koledzy za podpowiedz. W poniedzialek oddaje do mechanika, moze uda sie wyeliminowac usterke.
Paqnek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2013, 11:11   #5
kajo696

Imię: Mariusz
Model: Focus MK1 HB Trend
Silnik: 1.6 Zetec-SE
Rocznik: 2002

Miałem podobny problem w zimie. Po przekręceniu kluczyka słyszałem tylko jakieś pykniecie spod maski, coś podobnego do przekaźnika. Ale u mnie zdechł akumulator i nie zawsze chciał odpalić. Po wymianie akumulatora pali bez problemu.
kajo696 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania