![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Eugeniusz
Model: Mondeo
Silnik: 1,6
Rocznik: 2018
|
Mam prośbę, proszę o poradę. Jak wymienić bezpieczniki w skrzynce pod kierownicą. Montaż tej skrzynki w ten sposób jest bardzo nietypowy. Praktycznie nie można tam włożyć ręki. Może jest jakiś sposób ?.
Chodzi o Mondeo mk5 z 2019 roku. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: marcin
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0
Rocznik: 12.2018
|
Patrzysz od przodu, zmieniasz bezpiecznik od dołu. Ja jeszcze latarką sobie poświeciłem. Potrzebujesz bociany albo takie specjalne plastikowe "kleszcze" do bezpiecznikow. Mi się udało.
Pozdrawiam. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Eugeniusz
Model: Mondeo
Silnik: 1,6
Rocznik: 2018
|
Bardzo dziękuję. Nie jest łatwo.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Mateusz
Model: mondeo
Silnik: 2.2 TDCI 175 KM
Rocznik: 2009
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA EWENTUALNIE UŻYĆ FUNKCJI "CYT. SELEKT." (cytowanie części tekstu zaznaczonego) chce podłączyć podobne bypassy i szukam informacji z której strony bezpiecznika (lewa czy prawa) jest PLUS. patrząc na twoje zdjęcie widzę, żę jeden bypass masz podłączony kablem ułożonym w prawo, a drugi kablem w lewo. W ten sposób jeden z nich jest podłączony niepoprawnie. Kabel musi być ułożony w stronę MINUSA aby chronić urządzenie. Ktoś wie z której strony jest PLUS z której MINUS. Nie mieści mi się próbnik i nie mogę sprawdzić Ostatnio edytowane przez SRS ; 05-12-2025 o 17:48 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 hybryda + lpg
Rocznik: 2015
|
Czekaj, szukasz plusa i minusa na gnieździe bezpiecznika?
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 | ||
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Cytat:
Ma to oczywiście marginalne znaczenie, choć przy "odwrotnym" włożeniu "bypasa" prąd "kradziony" na dołożony obwód przechodzi przez bezpiecznik "pierwotnie" zabezpieczający obwód "fabryczny". W krańcowym przypadku może to przeciążyć bezpiecznik oryginalny - jeśli do dolnej pozycji bypassa założony jest nomimał "oryginalny". BTW - ta informacja nie wynika ze schematów i trzeba by było ją weryfikować próbnikiem po wyjęciu testowanego bezpiecznika. Umiejscowienie BCMi w Mondeo MK5 i pochodnych bardzo skutecznie zniechęca do takiej dociekliwości...
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 06-12-2025 o 00:05 |
||
|
|
|