![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 08-04-2011
Model: Mondeo Mk4 Titanium Kombi
Silnik: 2.0 TDCI 143PS
Rocznik: 2008
|
Witam ,
od miesiąca jestem posiadaczem Mondeo kombi Mk4 Titanium 2.0 TDCI Samochód kupiłem na bazie doświadczeń z fordami - wcześniej zaliczyłem FF2 benzyna , FF2 FL kombi 1,8 TDCI i służbowe Mondeo kombi 1.8 TDCI Mk4 Silver - przejechane w sumie ponad 250k km . Wszystkie samochody były synonimem sztywnego zawieszenia , trzymania sie drogi i pewnego prowadzenia się. Powiem szczerze że zakupem tego Titanium jestem troche rozczarowany . Samochód ma 100k km przebiegu ( prawdziwe ) , sprawdzone amortyzatory ( 80 % sprawnosci każdy ) , nowe opony 215/16 Dunlop Bluresponse , zawieszenie bez luzów ( choć z tyłu lekko rozwarstwione są cukierki ) ,przekładnia kierownicza również - a samochód moim zdaniem buja sie nadmiernie. Zwłaszcza w zakrętach , gdzie nie da sie utrzymać stałego nacisku na kierownice . Dodatkowo mam problem ze ściąganiem w prawo ,ale tylko kiedy droga jest pochylona . Efekt ściągania pogłębia sie kiedy mam pasażera obok siebie . W FF2 kierownica chodzi znacznie "ciaśniej" nie mówiąc juz o FF2 FL gdzie mam regulacje twardości wspomagania . Zbieżność ustawiana 2 razy ,ale wydaje mi sie że mechanik (bądź co bądź polecany tutaj ) nie miał pojęcia o tym ... W przyszłym tyg jadę jeszcze gdzieś indziej ... Zastanawiam sie czy Mondeo diesel może mieć różne twardości sprężyn ? Czy wersja silver mogła mieć bardziej sztywne / mniej komfortowe zawieszenie ? Czy da sie regulować twardość wspomagania w GEM ? ( FF2 FL przy ustawieniu SPORT utwardza fajnie wspomaganie po ruszeniu z miejsca ) Czy ktoś z kolegów posiada obniżone zawieszenie np za pomocą kompletu Eibach ? Jakie wrażenia ? Gdzie szukać jeszcze przyczyny ? PS . Czy zbieżność tylnych kół w Mondeo jest ustawiana na "zero" czy nie ? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Feel The Difference
![]() Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
|
Jak masz możliwość to założ koła 235/45R17 i się przejedź. Różnica jest duża na niekorzyść komfortu ,ale zdecydowanie na korzyść trzymania się w zakrętach i twardości.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: MK4
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2007
|
Właśnie stawiałbym na geometrie. Jakie masz ciśnienie w oponach ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FCP member
![]() Imię: Robert
Model: Ranger Limited
Silnik: 2.0 238KM Bi-Turbo
Rocznik: 2022
|
Ściąganie to standardowy problem w MK4 zerknij [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Mi ustawiali zbieżność w ASO 2x jakimś superhiperkompterowolaserowymsprzętem ... zapłaciłem za to ja za zboże i dalej ściągało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pan gumownik Henio pooglądał ... zaklął szpetnie spalił 3 fajki i po 20 minutach autko jedzie prosto jak po sznurku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pan Henio pokazał mi łopatologicznie że auto nie może dobrze jeździć jak gołym okiem widać że jedno koło nie jest na środku otworu na koło w karoserii Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ... Pozwolę sobie zacytować Pana Henia: "@%# z tego że komputer pokazuję że jest &@#%$*@&^$ ... jak by to była prowda to byś tu $&*@$ nie przyjechoł !!!" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Koszt usługi ... 50zł + 0,7L Wyborowej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Rafał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 benzyna st-line
Rocznik: 2019
|
ja mam kola 235.45.17 i tak jak pisze jvc komfort jest gorszy jak dla kogos kto zamienil z 16 calowych kol, bo jak dla mnie jest ok gdyz wczesniej byly 18 plus sportowe zawieszenie,
Ostatnio edytowane przez rafal8967 ; 16-06-2013 o 12:52 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo mk4/ Focus mk3
Silnik: 2.0/2.0
Rocznik: 2009/2016
|
Jak jade moim titkiem to mi plomby wypadaja na nierownosciach (235/45/r17), wiec moze masz inny zawias.... A sciaganie to juz standard, odpuscilem ten temat, bo kilka stow wydanych na zbieznosc i przekladanie opon z przodu na tyl i z lewej na prawa i proby obnizenia cisniania w kolach nie daly rezultatu... trzeba sie przyzwyczaic i tyle
|
|
|
#7 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 04-01-2011
Model: mondeo
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009
|
Nie wiem dlaczego ściąganie w MK4 to standard.U mnie nie ma żadnego ściągania .Na każdej drodze jedzie jak po sznurku
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-05-2011
Model: Był Mondeo MK5 Titanium X Sport, jest Kodiaq 4x4
Silnik: Był 2.0 TDCi 210 Bhp, jest 2.0 tdi 190 Bhp
Rocznik: Był 2015, jest 2017
|
U mnie lekko tył pływał, ale to zanim zmieniłem tuleje w tylnych wahaczach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 08-04-2011
Model: Mondeo Mk4 Titanium Kombi
Silnik: 2.0 TDCI 143PS
Rocznik: 2008
|
Dzieki za "wsparcie" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciśnienie mam ksiązkowo ustawione ( 2,4 i 2,2).Jade jeszcze raz na zbieżność . Potem wymienie tuleje z tyłu . Dla spokoju ducha muszę też porównać wysokość zawieszenia z podobnym rocznikiem . Wydaje mi sie że przód troche jest podniesiony ( zbyt duży prześwit w nadkolu ) . Tył w normie . Myślałem o założeniu niższych sprężyn ew seryjnych ale twardszych .... Co do ściągania to miałem kiedyś ten sam problem w Toyocie Auris ... Sciagało w prawo , zbieżnośc ustawiana kilka razy . Sciaganie było specyficzne bo jak zaczeło ciągnać w prawo to nie wystarczyło wyrównac tor jazdy tylko trzeba było "przerzucic" samochód w lewo i dopiero na wprost . Auto jechało 50m prosto potem znowu w prawo ..... Po zmianie opon jak ręka odjął .... Potem jedziłem cały rok na zimówkach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Szkoda bo własnie zakupiłem nowy komplet Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Robert
Model: MK4 Titanium -->Fusion Titanium
Silnik: 140KM -->240KM
Rocznik: 2008 -->2014
|
fordy można było kupić z różnym zawieszeniem. Ją mam 0 - czyli średnie tak wynika po VIN-ie na stronie forda jak sprawdzalem, przy rozwinięciu wyposazenia.
|
|
|
|