![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marian
Model: focus 1.6
Silnik: benzyna 1.6 zetec
Rocznik: 2002
|
Witam
Mam problem z moim Focusem 1.6 benzyna,gdy rano go odpalam to muszę kręcic ok 5 sek żeby odpalił.Wymieniłem świece i był pęknięty wężyk co powodowało zasysanie "lewego powietrza".Mechanik powiedział że po tej naprawie mam odłączyć klemę od akumulatora na 15 min a następnie włączyć silnik"zimny" i czekać aż się włączy wiatrak. Wszystko miało się samo ustawić. Niestety ale nadal mam ten sam problem i nie wiem co jest grane jestem umówiony na wizytę w serwisie Boscha żeby dokonali diagnostyki komputera. Może wcześniej ktoś poradzi co może być nie tak??? Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 31-10-2013 o 16:35 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomasz
Model: focus MK I
Silnik: 1,6 benz
Rocznik: 2000
|
A jak odpalasz to dodajesz gazu? czy tylko na wolnych próbujesz odpalić?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Rafał
Model: Mondeo mk4, S-Max mk2
Silnik: 1,6 16V benz, 1,5 Eco
Rocznik: 2010, 2018
|
Witam,
ja miałem podobny problem ostatnio z moim 1,6 16V ale przyczyną był stary akumulator. Po wymianie akumulatora autko zaczęło palić z dotykuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Marian
Model: focus 1.6
Silnik: benzyna 1.6 zetec
Rocznik: 2002
|
thomas77 nie podczas odpalania nie dodaje gazu
a akumulator mam nowy na gwarancji więc problem tkwi gdzie indziej i niestety nie moge go zlokalizować |
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Zarejestrowany: 10-01-2009
Model: Focus
Silnik: 1.6 16v
|
Moze wina nowego akumulatora? Znam przypadki gdzie centry futury tak mieszaly ze cud ze odpalal :-) jak mialem mondep to fulmen, czyli tez exide rano mial problemy, a pozniej gut :-) a co dodawania gazu, ja nigdy nie dodaje, naciskam tylko sprzeglo i pali na dotyk, to nie zuk zeby gazu dodawac, chociaz moj mechanik jakodpalal to dodawal.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 11-10-2009
Silnik: 1,8 TDCi/ 1,6 16V
Rocznik: 2001 / 2004
|
Witam,
Piszesz że chcesz pojechać do serwisu licząc że oni ci pomogą ale dla mnie to stracone pieniądze, zapewne tak jak większość kierowców samochodów benzynowych wkładasz kluczyk do stacyjki i od razu chcesz zapalić silnik, ja także tak robiłem przez długi czas i denerwowało mnie że czasem trzeba dłużej kręcić aby silnik zaskoczył ale od pewnego czasu robię inaczej przekręcam kluczyk następnie czekam kilka sekund aby pogasły kontrolki z wyjątkiem kontrolki ładowania, ciśnienia oleju oraz modułu silnika i wtedy dopiero uruchamiam rozrusznik i silnik pali od kopa, zresztą jeśli ktoś ma wątpliwości to niech po dłuższym postoju samochodu przekręci kluczyk w stacyjce i posłucha wówczas usłyszy szum pompy paliwa która wytwarza ciśnienie w układzie wtryskowym które zanikło w czasie postoju pojazdu więc jeśli ktoś chce uruchomić silnik od razu w sytuacji gdy pompa paliwa nie zdążyła wytworzyć jeszcze odpowiedniego ciśnienia w układzie to to może być przyczyną tego że silnik zapala z opóźnieniem wiec w tej sytuacji jedyna rada jest taka aby pozwolić systemowi stworzyć odpowiednie warunki zanim podejmie się próbę uruchomienia silnika. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 10-01-2009
Silnik: 1.6 16v
|
Problem jakis jest, skoro mam ten sam silnik i czy czekam czy nie, a czasami mi sie wydaje ze jak nie czekam to pali od strzala, a tu nie.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Sebastian
Model: Mk1
Silnik: 1,6
Rocznik: 1998
|
Mała propozycja sprawdzenia szczotek rozrusznika. U mnie też ostatnio trzeba długo kręcić... Mierzyłem dwa dni temu ciśnienie sprężania, wykręcone były wszystkie świeczki i okazało się, że rozrusznik ledwo kręci. Dziś go rozebrałem i szczotki są do wymiany.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: anna
Model: Ford Focus MK1
Silnik: 1.8 tdi
|
U mnie akumulator nowy na gwarancji padł. Dostałam nowy i hula Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|