![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 22-08-2013
Model: MONDEO MK3 KOMBI
Silnik: 1.8 SCI 130 KM
Rocznik: 2003
|
Mam mondeo mk3 1.8 130 km SCI i według mnie auto jest bardzo słabe
( wcześniej mk3 1.8 125km sedan, następnie Focus 1.8 115 teraz SCI) silnik odpala bardzo dobrze, obroty równe, przyśpiesza bardzo mulasto ale równomiernie nawet przy obrotach powyżej 3500. Dodatkowo bardzo dużo pali ( jak czytam że powinno być 9-12 na 100 to moje auto pali 15-16 l. Na pewno jest do wymiany termostat, hamulce tył nie trzymają, czy w przypadku uszkodzenia przepływomierza powinien zapalać się czek. Może coś z kolektorem dolotowym ( klapki czy jakieś sterowanie podciśnienia) Jeżeli ktoś przerabiał taki przypadek to proszę o podpowiedzi. auto przeważnie jeżdżone w nieście na odcinku kilku kilometrów ale nie chce mi się wierzyć że sam termostat ma taki wpływ na spalanie a na pewno nie ma na moc auta. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Kuba
Model: Kuga
Silnik: 1.5
Rocznik: 2020
|
Tak, przy obecnych temperaturach, jeśli termostat jest uszkodzony, to będziesz miała problem z wysokim spalaniem, bo zanim nabierze (o ile w ogóle) odpowiedniej temperatury, to jednak może sporo kotłować benzyny.
Nie wiem czy w SCI jest przepływomierz, bo w zwykłym 1.8 nie ma. Sądzę że w SCI też. Jednak nawet jeśli jest, to jego uszkodzenie nie spowoduje check'a. Dobrze by było zacząć od wymiany termostatu, a jeśli to nie przyniesie żadnych efektów, to podpiąć pod komputer w celu popatrzenia na ewentualne błędy. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 29-11-2005
Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002