![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Przemek
Model: Ford Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005
|
Witam wszystkich, moze ktoś z Was spotkał się podobną usterką i jest w stanie pomóc.
Problem pojawia się gdy temperatura spada do ok zera i poniżej. Objawy: 1. Po nocy po przekreceniu kluczyk wszystko ok, gasna kontrolki możan odpalać. Jeśli się poczeka po kilku sekundach slychac przekaznik i wyskakuje Usterka ukłądu silnika. Gdy auto jest rozgrzane problem prawie nie występuje. 2. Auto odpala i po chwili gaśnie, żeby je odpalić trzeba "podgazowywać" obrotu potrafią na chwilę spać i znów iść w górę, w trakcie następuje przygasanie świateł, oświetlenia wewnątrz jakby coś zwierało, mam wrażenie, że nie pracuje równo. Po "zabawie" kilkuminutowej auto "załapuje" (czasem bład znika czasem nie). Ustaje przygasanie świateł. Teraz można zgasić odpalić raz jeszcze - brak błedu, pracuje równo, nie gaśnie. Jak sie już uruchomi nie ma najmniejszego problemu, ma kopa, nie kopci, nie szarpie cicho równo pracuje, spalanie w normie. ABS ESP działają bez zarzutu. Wymieniłem: 1. filtr paliwa nowy oryginalny 2. świece żarowe nowe oryginalne 3. paliwo dwa baki BP Ultimate 4. nowy akumulator W odczycie błedów pojawia się błąd CAN, bład pamięci ROM PCM nie mam w tej chwili numerów błędów. Podgazowywanie powoduje wyświetlenie się usterki ESP ABS Skłaniam się w kierunku problemu elektrycznego, czy to może być przekaźnik świeć żarowych ? Prośba ewentualnie o inne sugestie. Jesli temperatura oscyluje w okolicach kilku stopni powyżej zera problem nie występuje. Im zimniej tym gorzej. Powoli końcą mi się pomysły... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
podaj konkretnie numery odczytanych błędów
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Przemek
Model: Ford Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005
|
Odczytałem ELM327 forscan i Elconfig pokazuje takie same:
P0605-61 P060C-71 P1213-61 Poniżej link do filmiki, doprowadzenie auta do normalnej pracy w -12 st zajmuje 30 min ! [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez karasko ; 24-01-2014 o 22:13 |
|
|
|