![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Sebastian
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2008
|
1,5 roku temu przestał ładować alternator. Oddałem go do regeneracji i otrzymałem inny egzemplarz. Na zegarach napięcie podczas jazdy zawsze pokazuje 14,7 V, jednak zauważyłem, że przy dodawaniu gazu światła świecą mocniej, a oświetlenie w aucie cały czas delikatnie pulsuje.
Po odłączeniu kostki sterującej od alternatora napięcie ładowania jest stałe — 13,7 V — i nie występują żadne problemy z oświetleniem. Zastanawiam się, czy w alternatorze nie został zamontowany jakiś zamiennik regulatora napięcia. Dodatkowo, nie wiem czy ma to związek, ale podczas jazdy w trasie co jakiś, nieregularny czas (czasem raz na około 100 km) samochód ma pojedyncze szarpnięcie, jakby silnik przestał pracować na ułamek sekundy. W tym momencie przygasają również światła. Kątem oka zauważam też, że zapala się kontrolka na zegarach — wydaje mi się, że jest to kontrolka silnika (żółta), ale nie mam pewności, ponieważ trwa to bardzo krótko. Po odłączeniu sterowania alternatora problem z szarpnięciem również wystąpił, jednak już bez przygasania świateł. W pamięci błędów silnika zapisane są kody: P1632:92-68 P1632:94-68 Oba związane są z alternatorem. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Czy alternator lub jego regulator może mieć wpływ na pracę silnika? Z góry dziękuję za każdą sugestię. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
Sprawdź czy możesz odczytać oznaczenia tego alternatora, który masz zamontowany
Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Sebastian
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2008
|
Nie ma naklejki. Myslę czy nie kupić używki i przetestować.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
To zawsze można zrobić. Nie wiem jak w 2.0 TDCi ale jeśli regulator jest na wierzchu to bym go po prostu wymienił .
Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka
|