Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-03-2014, 15:46   #1
straszak1976
ford::beginner

Imię: Artur
Model: C-max
Silnik: 1,8 benzyna
Rocznik: 2003
Domyślnie Zawór podciśnienia uszkodzony - czy mam rację ?

Witam serdecznie.

Na początku zaznacze, iż czytałem wszystko co było możliwe na forum w interesującym mnie temacie, ale ze względu na starość wątku ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]), nie otrzymałem pomocy. Po dzisiejszych zmaganiach z autem potrzebuje porad, dlatego postanowiłem rozpocząć nowy wątek.

Od dawna auto szarpie mi przy przyspieszaniu - kiedyś jak było zimne było ok, teraz już nawet niedługo po odpaleniu po nocy dzieje się tak samo. Dzisiaj postanowiłem zagłebić sie w temat i ...

Sprawdziłem zawór sterowania podciśnieniem. Jak wiadomo dochodzą tam 4 rureczki -dwie lewe bez oplotu (patrząc od strony przodu) - dochodzące, które dają podciśnienie i dwie prawe (w oplocie) którym to podciśnienie poprzez wysterowany elektrozawór jest "podawane" dalej. Po odpięciu tych w oplocie na dolnym elektrozaworze mam to podciśnienie, natomiast na górym nie mam (mimo ze elektrozawór załącza się co słychać po przekręceniu stacyjki i co da się wyczuć ręką). Elektrozawór nie otwiera się.

Zamieniłem wszystko miejscami i znów dolny jest ok a górny nie otwiera. Rozumiem że mam walnięty ten góry. Mam jednak pytanie: Czy tak jest tez u was (bo może otwiera się to po jakims czasie albo tak właśnie musi być)? Czy mógłby ktoś z Was uruchomić auto i sprawdzić czy na obu króćcach jest wyczuwalne podciśnienie?

Zanim zamówie częśc za prawie 400 zł chciałbym jak najdokładniej zdiagnozować problem. Wiem że przyczyn może być wiele (od świec do przepustnicy (na marginesie - dzisiaj wyczyściłem i nie wiem co mam sądzić bo jak dla mnie to auto chodzi chyba gorzej jak wcześniej - wolniej schodzi z obrotów albo w ogóle trzyma wyższe). Rece mi juz opadają na ten samochód ale jeszcze walcze ... Pomóżcie prosze. Może jeszcze jakieś rady podrzucicie co może być przyczyną tego szarpania.

Dzięki z góry. Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez straszak1976 ; 24-03-2014 o 14:46
straszak1976 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2014, 21:16   #2
zdzisław 19691118
ford::average

Imię: Zdzisław
Model: Focus C-Max
Silnik: 1.8 i
Domyślnie Odp: Zawór podciśnienia uszkodzony - proszę o potwierdzenie.

zawory podciśniena są takie same więc zamień je miejscami to sprawdzisz czy to wina zaworu ja miałem walnięty więc kupił używane 2 za 100 i chodzi jaz milo 1 w zapasie zostal
zdzisław 19691118 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2014, 21:34   #3
straszak1976
ford::beginner

Imię: Artur
Model: C-max
Silnik: 1,8 benzyna
Domyślnie Odp: Zawór podciśnienia uszkodzony - proszę o potwierdzenie.

Dzieki wielkie za jakakolwiek odpowiedz.
To ze walniete to bank bo zamienialem i jeden nie przepuszczal. Dzisiaj zamowilem w necie nowe. Za uzywki na allegro krzycza 2 stowy a wiadomo - moga pochodzic lata albo dni ... trudno sie mowi .. auto musi jezdzic wiec jesli to faktycznie to bedzie, mam nadzieje na dlugo swiety spokoj.

Dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam.
straszak1976 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania