Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fusion
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-04-2014, 20:48   #1
Jerzycki
ford::amateur

Imię: Jerzy
Model: Ford Fusion
Silnik: benzyna 1,4
Rocznik: 2005
Domyślnie Rozmiar kól a wskazania licznika

Witam! Kupiłem Fusion 1,4 benzyna, koniec 2005 r. na kołach 14 calowych(opony zimowe). Założyłem nowe letnie opony 185x60 14'' i stwierdziłem,że wskazania licznika nie pokrywają się z prawdziwymi odległościami i prędkościami. Wiem,że to moja wina, bo trzeba było poszukać felgi 15'' i stosowne opony. Ale stało się i teraz moje pytanie.Czy istnieje możliwość skorygowania wskazań licznika z 15 cali do 14 cali. Czy producent przewidział taką możliwość. Proszę o rzeczowe odpowiedzi.Jeśli nie, to jaki jest w takim układzie przelicznik prędkości i odległości, może ktoś się orientuje.Za wszystkie odpowiedzi z góry serdecznie dziękuję Jur.

Jerzycki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2014, 21:00   #2
Errata
ford::average

Model: FUSION FX SILVER
Silnik: 1,4 DURATEC 80KM + gaz sekwencja BRC
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Rozmiar kól a wskazania licznika

Obwód opony 15" to około 130 cm a 14" 114cm czyli różnica pokonanej drogi to 7 procent mniej przy 14-ce. To samo w przypadku prędkości , na 14 będzie mniejsza niż wskazania . Tak mi się wydaje.

Ostatnio edytowane przez Errata ; 10-04-2014 o 22:13
Errata jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2014, 21:19   #3
Jitter
Fusioneer

Imię: Rafał
Model: Fusion Trend Gold-X
Silnik: DuraTec 1.4 (FXJA)
Rocznik: 2009

Standardowo, producent auta przewidział do Fuzji opony w rozmiarach:

185/60 R14
195/60 R15
195/55 R16

Tyle na ten temat mówi instrukcja obsługi pojazdu...

Wg kalkulacji - w odniesieniu do w/w kół 15'' (chyba najbardziej standardowych w Fusionach), różnice będą następujące:

ŚREDNICA -> Opona 15": 615mm / Twoja opona 14": 577.6 mm
RÓŻNICA ŚREDNIC (mm)
-> Opona 15": 0mm / Twoja opona 14": -37.4 mm
RÓŻNICA ŚREDNIC (%) -> Opona 15": 0% / Twoja opona 14": -6.48 %

Co za tym idzie, w/w różnice przeniosą się na wskazania prędkościomierza i będą rosły wprost proporcjonalnie do prędkości, z którą porusza się Twoje auto, czyli:

RÓŻNICA PRĘDKOŚCI
-> Opona 15": 50km/h / Twoja opona 14": 46.76 km/h
-> Opona 15": 100km/h / Twoja opona 14": 93.52 km/h
-> Opona 15": 150km/h / Twoja opona 14": 140.29 km/h

Wg mojej wiedzy Fusion nie posiada funkcji tak często spotykanej w licznikach rowerowych, gdzie jest możliwa korekta wskazań prędkościomierza w zależności od rozmiaru kół (ale też różnice są w tych pojazdach dużo większe: przynajmniej +/- 6" w przypadków rowerów MTB).

Pozostaje Tobie: pogodzić się z tym faktem (kwestia osobista) / zmienić rozmiar ogumienia (mało ekonomiczne) / korzystać w trakcie jazdy choćby z najtańszej nawigacji GPS (hmm, czemu nie?) *)

*) - niepotrzebna skreślić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 10-04-2014, 21:36   #4
Jerzycki
ford::amateur

Imię: Jerzy
Model: Ford Fusion
Silnik: benzyna 1,4

Dziękuję bardzo za odzew na mój problem.Tak też myślę, że przyjdzie mi z tym żyć, chociaż miałem nikłą nadzieję że może coś w liczniku da się przestawić. Nie wiem czy to zda egzamin ale wyliczyłem sobie przelicznik i wszystkie swoje osiągi muszę przemnażać przez 0,94. Właśnie dzięki nawigacji i znajomości trasy pokonywanej innym samochodem zauważyłem te różnice.Jeszcze raz dziękuję i zamykam temat. JurGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jerzycki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-04-2014, 14:34   #5
jacoch
ford::beginner

Model: Fusion
Silnik: 1.4 benzyna

Czesto tez w fuzjach mozna zobaczyc rozmiar 185/65 R15 (glownie sa to kola zimowe) pzdr.
jacoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania