![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 08-03-2009
Model: MKIII
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Witam.
Oczywiście przed napisaniem tego postu poczytałem dokładnie forum jednak takiego przypadku nie znalazłem. Ford Mondeo 2.0 TDCI 2003 Krótko opiszę co się stało. Wczoraj pozwoliłem sobie na odrobinę szaleństwa i pojechałem trochę szybciej. Nie zwracałem uwagi na wskaźniki jednak po pewnym czasie moje auto straciło moc. Zerknąłem na deskę i wskaźnik temperatury MAX. Zatrzymałem się wyłączyłem - słyszałem bulgotanie. Po pewnym momencie odpaliłem maszynę, wskaźnik temperatury wskazywał 50%. Ruszyłem, moc wróciła - myślę sobie wszystko spoko. Jednak nie :-( temperatura gwałtownie osiągała 100%. Pomyślałem, że włączę ogrzewanie w kabinie to spadnie (doświadczenia ze starych czasów) jednak tak się nie stało. Ku mojemu zdziwieniu do kabiny nie leciało ciepłe powietrze. Badanie organoleptyczne: Płyn w zbiorniku trochę ponad MAX, Chłodnica z prawej strony ciepła - z lewej zimna, Chciałem spytać na co postawić na początek. Czy termostaty, czy pompa, czy uszczelka, Czy istnieje jakaś sensowna metoda sprawdzenia działania ww elementów ? Dziękuję i pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 14-03-2010
Model: mondeo
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 1996
|
z tego co napisałeś to termostat się zwiesił i się nie otworzył dlatego miałeś takie objawy. Obawiam się , że będziesz musiał go wymienić.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Pytanie tylko, który mały czy duży ?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Imię: Karol
Model: Fiesta mk7
Silnik: 1,6 duratorque
Rocznik: 2013
|
Na bank duży termostat, chłodnica ciepła z prawej strony bo ją grzeje od silnika po przewodzie od termostatu. Termostat prawdopodobnie zamknięty i nie otwiera.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Robert
Model: MONDEO MK4/MK4
Silnik: 2.2 TDCI /2.2 TDCI
Rocznik: 2011/2009
|
kolego sprawdz pompe wody.u mnie także momentalnie szła temp na maksa i auto się zatrzymywało.węże przy termostacie miały temp.ok 90 st a chłodnica 35.mechanik wymienił termostat i czujnik temp silnika.ale sie pomylił.u mnie wyrobiły sie frezy na łączeniu ze wspomaganiem.pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 29-01-2009
Model: S-Max
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2011
|
myślę że problem w pompie gdyż w małym obiegu płyn krąży cały czas bez względu na stan termostatów a Ty nie masz ciepła w ogrzewaniu.
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
![]() Zarejestrowany: 31-07-2007
Model: Mondeo kombi MK2
Silnik: 2.5 L V6 24V
Rocznik: 1997
|
Cytat:
Też raczej obstawiam pompę wody. Gdyby to był termostat, w kabinie miałbyś ukrop, a chłodnicę zimną.
|
|
|
|
#8 |
|
|
Witam
Dziękuję za cenne rady. Problemem okazała się padnięta pompa wody (płynu chłodzącego) Wytarło się łączenie pomiędzy pompą wspomagania a pompą wody. Z tego co wyczytałem to dość częsty problem. Naprawa na 06:07:2011: Koszt zestawu pompa wspomagania pompa wody: 300 zł Robocizna: 180 zł Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
![]() Zarejestrowany: 21-12-2009
Model: MONDEO 2.0 131KM
Silnik: 1998
Rocznik: 2002
|
Cytat:
Też sobie w taki sposób poradziłem, dzięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez slapi19 ; 17-06-2014 o 12:15 |
|
|
|
|