Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-06-2014, 14:26   #1
radgarus
ford::amateur

Model: MK1
Silnik: 1.8
Rocznik: 1993
Domyślnie Nie chce odpalić ze stacyjki

Witam.
Kupiłem ostatnio Ford-a Mondeo.. jako że to moj pierwszy samochód postanowiłem poprosić o pomoc. A więc.. samochód nie chce odpalić z stacyjki.. po przekręceniu kluczyka zapalają się wszystkie kontrolki ( co wskazuje ze stacyjka reaguje ) ale po przekręceniu na "start" słychać tylko lekkie "cyk" i nie reaguje nawet nie kręci.. postanowiłem odtworzyć maskę i wyjąć bezpiecznik odpowiedzialny za rozruch silnika.. i TUTAJ największa niespodzianka.. rozebrałem bezpiecznik z obudowy i włożyłem z powrotem (dociskając w nim blaszke ) efekt? silnik zaczyna sam kręcić i BEZ PROBLEMU odpala... Pomyślałem ze może coś z bezpiecznikiem ze nie przyciąga tej blaszki czy coś, wybrałem się do garażu i wyciągnąłem podobny bezpiecznik z innego samochodu.. i podobnie jak z poprzednim na stacyjce nie odpala...a jak go rozbiorę i sam pod maska docisnę tą blaszkę to odpali automatycznie... nie mam pojęcia jak to naprawić bo za każdym razem trzeba otwierać ta maskę i dociskać ten bezpiecznik żeby sam odpalił co jest kłopotliwe... może to elektromagnez?

Druga jest sprawa wróciłem własnie z sklepu samochodowego do którego udałem się po przekaznik do rozrusznika.. otrzymałem odpowiedz że muszę wiedzieć jakiej wartości musi być ten przekażnik, polecił mi wizytę u "elektryka" co dla mnie jest śmieszne bo zapłacę fortune za takie coś.. Co mi doradzicie ? jaki to musi być bezpiecznik ?
Samochód to Ford mondeo 1.8 rocznik 93.

za wszelką pomoc dziękuje

Ostatnio edytowane przez jvc ; 20-06-2014 o 14:28 Powód: Poprawa tytułu
radgarus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-06-2014, 15:45   #2
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
Domyślnie Odp: Samochód nie chce odpalić z stacyjki

Cytat:
Napisał radgarus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
rozebrałem bezpiecznik z obudowy i włożyłem z powrotem (dociskając w nim blaszke ) efekt? silnik zaczyna sam kręcić i BEZ PROBLEMU odpala...
Domyślam się, że piszesz o przekaźniku R6, a nie o bezpieczniku.
Wyjmij przekaźnik R6 i sprawdź, czy w gnieździe nr 2 pojawia się napięcie, gdy przekręcisz kluczyk w pozycję „start”. Jeżeli tak, to sprawdź, czy gniazdo nr 1 jest połączone z masą. Jeżeli te dwa warunki są spełnione, to uszkodzona jest cewka przekaźnika. Jeżeli w gnieździe nr 2 nie pojawia się napięcie, to sprawdź diodę osadzoną w gnieździe oznaczonym literą D. Jeżeli dioda jest sprawna, to uszkodzona może być stacyjka, lub przewód łączący ją ze skrzynką bezpieczników.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg R6.JPG (61.2 KB, 28 wyświetleń)
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2014, 13:03   #3
mario030294
ford::beginner

Imię: Mariusz
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 Td
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: Nie chce odpalić ze stacyjki

Może spadł kabelek z rozrusznika.
mario030294 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2014, 16:12   #4
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

Cytat:
Napisał mario030294 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może spadł kabelek z rozrusznika.
A to cztałeś?
Cytat:
Napisał radgarus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(dociskając w nim blaszke ) efekt? silnik zaczyna sam kręcić i BEZ PROBLEMU odpala...
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2014, 13:23   #5
GUTOW
ford::average

Imię: Andrzej
Model: mondeo st220/mondeo mk1 4x4
Silnik: 3.0v6 pb/lpg /2.0pb/lpg
Rocznik: 2003/1995

Według mnie jeśli masz imobilajzer to jego wina.tez tak miałem z jednym mondkiem i IMO coś wariowalo i raz zapala a raz nie.
GUTOW jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania