![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: ŁUKASZ
Model: MONDEO ST 220
Silnik: 3.0
Rocznik: 2003
|
Witam
Wszystkich zainteresowanych jestem posiadaczem st220 mam problem otóż od pewnego czasu pali się kontrolka Check Engine podpięty komputer pokazuję że prawdopodobnie sonda. Byłem u mechanika stwierdził że można założyć emulator i tak zostało zrobione. Wczoraj trasa 200km spalanie czy przy włączonej klimie czy bez 10,9 przy maksymalnej prędkości 100km/h gdzie było cieżko to osiągnąćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i ani drgnie na kompie. Podobna jazda była przed wymianą 8,7 trasa. Ponadto dla porównania zerowałem kompa i nagle spalanie pokazuje mniejsze. Nie wiem jak faktyczny stan w baku czy wskazówka vs komp sterowane jest elektronicznie z obliczeń kompa bo rezerwa i tak się świeci czy ktoś jeździł z takim cudem czy lepiej kupić sonde i po sprawie ? PS: Proszę nie komentować że taki silnik musi spalić to normalne nikt nie oczekuję cudów |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
Jeśli nie masz LPG to nie wiem dlaczego chcesz zakładać emulator. Która sonda padła? Przed czy za katem? Emulatory zakłada się tylko do sond za katem (żeby zemulować jego obecność = czyt. może nie masz już katów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ).
Sprawdź wykresy sond przed katami (masz dwie przed katem i dwie za katem). Jeśli na postoju i na wolnych obrotach będzie to przypominać sinusoidę, która waha się od 0,1 V do 0,9 V to jest ok (najlepiej to widać na programie ScanXL bądź na zwykłem aplikacji Torque do łączenia się z OBD przez bluetooth) Zdrowy silnik na benzynie nie powinien wywalić żadnego checka bez emulatora. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
dzisiaj zrobiłem test trasa 100km bak do pełna spalanie 9,9 na kompie w rzeczywistości 8 z dystrybutora o dziwo.Jutro jadę z powrotem jeszcze raz wszystko sprawdzić ściągnę emulatory i kupie sonde najlepiej. Juzek co w przypadku jeśli katów nie ma emulator czy nowe katy ?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Jezdzilem na emulatorach i nie polecam - strasznie smierdzi z wydechu po jakims czasie. Kupilem dwa przykolektorowe katy, wspawali mi to i dziala jak nalezy.
Bump: A sonde kup uzywke z innego mondka |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
byłem dzisiaj u speca i podzielone zdania emulator mam założony na dwie sondy diagnostyczne twierdzi że niczemu to nie przeszkadza sondy działają tylko kata nie ma i mam dylemat czy ładować się w koszty czy zostawić tak jak jest auto jeździ spalanie już w normie wszystko działa jak powinno
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo
Silnik: 3.0 ST220
Rocznik: 2002
|
Ja w moim esteku mam 11L spalanie na razie wiec troszkę więcej ale po wymienia sondy zobaczę jakie będzie. U mnie jest jeszcze taki problem że mój estek nie ma mocy powyżej 4tyś obrotów ale jest już dobrych rękach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
ja wymieniłem katy by mieć wszystko tak jak fabryka dała. de facto brak katów nie wpływa na pracę silnika
|
|
|
|