Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-07-2014, 10:31   #1
kowall4
ford::amateur

Imię: ŁUKASZ
Model: MONDEO ST 220
Silnik: 3.0
Rocznik: 2003
Domyślnie st220 wysokie spalanie a emulator sondy

Witam

Wszystkich zainteresowanych jestem posiadaczem st220 mam problem otóż od pewnego czasu pali się kontrolka Check Engine podpięty komputer pokazuję że prawdopodobnie sonda. Byłem u mechanika stwierdził że można założyć emulator i tak zostało zrobione. Wczoraj trasa 200km spalanie czy przy włączonej klimie czy bez 10,9 przy maksymalnej prędkości 100km/h gdzie było cieżko to osiągnąćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i ani drgnie na kompie. Podobna jazda była przed wymianą 8,7 trasa. Ponadto dla porównania zerowałem kompa i nagle spalanie pokazuje mniejsze. Nie wiem jak faktyczny stan w baku czy wskazówka vs komp sterowane jest elektronicznie z obliczeń kompa bo rezerwa i tak się świeci czy ktoś jeździł z takim cudem czy lepiej kupić sonde i po sprawie ?

PS: Proszę nie komentować że taki silnik musi spalić to normalne nikt nie oczekuję cudów

kowall4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2014, 19:27   #2
Juzek
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
Domyślnie Odp: st220 wysokie spalanie a emulator sondy

Jeśli nie masz LPG to nie wiem dlaczego chcesz zakładać emulator. Która sonda padła? Przed czy za katem? Emulatory zakłada się tylko do sond za katem (żeby zemulować jego obecność = czyt. może nie masz już katów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ).

Sprawdź wykresy sond przed katami (masz dwie przed katem i dwie za katem). Jeśli na postoju i na wolnych obrotach będzie to przypominać sinusoidę, która waha się od 0,1 V do 0,9 V to jest ok (najlepiej to widać na programie ScanXL bądź na zwykłem aplikacji Torque do łączenia się z OBD przez bluetooth)

Zdrowy silnik na benzynie nie powinien wywalić żadnego checka bez emulatora.
Juzek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2014, 20:58   #3
kowall4

dzisiaj zrobiłem test trasa 100km bak do pełna spalanie 9,9 na kompie w rzeczywistości 8 z dystrybutora o dziwo.Jutro jadę z powrotem jeszcze raz wszystko sprawdzić ściągnę emulatory i kupie sonde najlepiej. Juzek co w przypadku jeśli katów nie ma emulator czy nowe katy ?
Stary 28-07-2014, 12:21   #4
Juzek

Jezdzilem na emulatorach i nie polecam - strasznie smierdzi z wydechu po jakims czasie. Kupilem dwa przykolektorowe katy, wspawali mi to i dziala jak nalezy.

Bump: A sonde kup uzywke z innego mondka
Stary 28-07-2014, 20:57   #5
kowall4

byłem dzisiaj u speca i podzielone zdania emulator mam założony na dwie sondy diagnostyczne twierdzi że niczemu to nie przeszkadza sondy działają tylko kata nie ma i mam dylemat czy ładować się w koszty czy zostawić tak jak jest auto jeździ spalanie już w normie wszystko działa jak powinno
Stary 29-07-2014, 17:38   #6
marcin10888
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Mondeo
Silnik: 3.0 ST220
Rocznik: 2002

Ja w moim esteku mam 11L spalanie na razie wiec troszkę więcej ale po wymienia sondy zobaczę jakie będzie. U mnie jest jeszcze taki problem że mój estek nie ma mocy powyżej 4tyś obrotów ale jest już dobrych rękach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
marcin10888 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2014, 20:22   #7
Juzek

ja wymieniłem katy by mieć wszystko tak jak fabryka dała. de facto brak katów nie wpływa na pracę silnika
Odpowiedz

Zasady postowania