![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 03-03-2012
Model: Focus MK1 , MK2
Silnik: TDCI
Rocznik: 2002
|
Witam.
Na przeglądzie wyszło na jaw że tylny zacisk się poci. Więc dużo nie myśląc pojechałem do sklepu kupiłem zestaw naprawczy (zestaw uszczelek) i zregenerowałem zacisk. Lecz podczas ściągania zacisku nie przemyślałem, że powinienem najpierw zacisnąć przewód hamulcowy i dość dużo płynu uciekło z układu (zbiorniczek był pusty). Po złożeniu wszystkiego przyszedł czas na uzupełnienie układu i odpowietrzenie go. Niestety na dwóch kołach odpowietrzniki są tak zjechane że nic nie da się z nimi zrobić. Więc odpowietrzałem na przewodach. Lecz układ hamulcowy powiedzmy, że w ogóle nie działa tzn pedał w podłogę a samochód jedzie dalej. Wszystkie koła odpowietrzałem po 3 razy i nic, problem nie ustaje. Czy problemem może być to, że odpowietrzam na przewodach czy może zapowietrzona pompa hamulcowa? A może fakt że jest duże prawdopodobieństwo że zmieszałem płyny (przed całym zabiegiem mógł być wlany dot 3 a ja dolewałem dot 4). |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
na przewodach nie odpowietrzysz, po to są odpowietrzniki bo są na końcu układu
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
więc nie pozostaje nic jak tylko w jakiś magiczny sposób odkręcić odpowietrzniki ?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
no tylko i wyłącznie, bąble pozostają w zacisku ( cylinderku ) a Ty masz ładnie odpowietrzone do zacisku. weź żabę dobrą i na siłę odkręć. polej ze 2 dni naftą czy innym specyfikiem. Jak nie dasz rady to niestety rozwiercanie i zabawa albo... nowy zacisk po wieki wieków amen
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009
|
Oj będzie zabawa
Zaciski musisz wyjąć i starać się delikatnie odkręcić-troszkę w lewo troszkę w prawo Ostatnio spędziłem dwa dni by odkręcić odpowietrzniki-udało się bez wiercenia |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
W takim razie coś pokombinuje z odpowietrznikami.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Uf udało mi się wymienić odpowietrzniki a hamulce zaczęły działać. Dzięki wszystkim za pomoc.
|
|
|
|