![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Adam
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2011
|
Witam.
Może miał ktoś taki przypadek, że po uruchomieniu silnika całkiem gaśnie prawy pasek led w reflektorze (oryginalny z xenonem). Lewa strona działa normalnie. Dodam, że w jedna i druga strona pasków led działa normalnie, ale na zgaszonym silniku. Jaka może być przyczyna? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Michał
Model: Ford Focus Mk3
Silnik: 1.6 EcoBoost 182KM
|
Hej, znalazłeś może przyczynę?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus
Silnik: 1.6 ecoboost
|
Cześć znalazl ktoś przyczynę gasnacego paska bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Robert
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 TDCi
|
Witam,
Posiadam focusa mk3 z 2011 ze światłami led do jazdy dziennej, które są wbudowane w lampę, DRL?. Po otworzeniu samochodu oba paski led w przednich lampach pala się, niestety po włączeniu zapłonu lub uruchomieniu silnika od strony kierowcy gaśnie. Po zmroku działa bez zarzutu. Zamieniłem lampy miejscami, ale wtedy nie działały już oba. Kierunkowskazy działały normalnie. Samochód był oddawany do mechanika (serwis Bosch), jedyne co usłyszałem to to, że powinienem oddać samochód do elektryka lub wymienić lampę na nową. Grzebałem trochę w ustawieniach świateł, jak i zmieniałem tryb świateł pokrętłem, ale nic to nie dawało. Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
chatgpt:
Możliwe przyczyny ⚡️ Sterownik LED wbudowany w lampę – w Focusie MK3 pasek LED ma własny driver. Może padać tylko w trybie zasilania DRL (wyższe napięcie). 🟢 Słaba masa / korozja w złączu – przy wyższym poborze w trybie DRL układ się wyłącza. 🔌 Instalacja / wiązka – przerwa lub rezystancja w przewodzie zasilającym DRL (po stronie kierowcy). 🖥️ Moduł BCM (Body Control Module) – uszkodzony kanał sterujący jedną stroną. Rzadziej, ale możliwe. 🔄 Napięcie alternatora – jeśli ładowanie jest zbyt wysokie (powyżej 14,8V), niektóre sterowniki LED odcinają się. Testy, które możesz wykonać 🔍 Zamiana lamp stronami – jeśli po przełożeniu lamp objaw przejdzie na drugą stronę → winna lampa (sterownik LED). Jeśli zostanie po tej samej stronie → instalacja/BCM. ⚡ Pomiar napięcia na kostce lampy (multimetr): Tryb DRL (silnik uruchomiony). Tryb pozycji/świateł mijania (po zmroku). Porównaj lewa vs prawa strona. 🧰 Sprawdzenie masy – oczyść punkt masowy (Focus mk3 ma kilka przy nadkolach i pod akumulatorem). 💻 Diagnostyka Forscan – sprawdź błędy --------- Najczęstsze rozwiązanie w praktyce (z doświadczenia Focusów MK3) Najczęściej winny jest driver LED w lampie, który działa w trybie pozycyjnym (obniżone napięcie), ale odcina się przy wyższym napięciu DRL. Jeśli tak – niestety jedyną opcją jest wymiana całej lampy albo regeneracja sterownika LED (są firmy, które to robią). ✅ Podsumowanie: Masz najprawdopodobniej uszkodzony sterownik DRL w lewej lampie – działa przy niskim napięciu (pozycyjne), ale odcina się przy DRL. Żeby potwierdzić, zamień lampy stronami i zobacz, czy problem podąży za lampą. Jeśli tak – zostaje naprawa/regeneracja lampy lub wymiana na używaną/sprawną. |
|
|
|