![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Grzegorz
Model: Focus
Silnik: Benzyna 1,6 16v
Rocznik: 2003
|
Ładowanie powinno wynosić około 14V.
Gdy podpinam miernik bezpośrednio pod alternator czy akumulator ładowanie właśnie takie jest 13,9-14,2. Natomiast gdy włączam "test licznika" 17. bnnn - napięcie na postoju zgaszony silnik ~12V, - włączony silnik jest ~13V ????? Jak jest u was? Czy tak powinno być, czy gdzieś prąd się traci po drodze? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Darek
Model: Focus
Silnik: 1.6 Zetec SE
Rocznik: 2004
|
U mnie jest tak samo. Napięcie mierzone na aku, altku, gnieździe zapalniczki + różne masy w aucie, ok 14,2-14,5V. W tym samym czasie w trybie serwisowym ~1V mniej. A np. po podpięciu pod komputer, formidable wskazuje tyle co na aku. Czy tak powinno być? Nie wiem, u ojca w TDCI jest mniejsza różnica, ok 0,5V.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 2005
|
u mnie na teście liczników:
przy zapalonym aucie - jest o ~0.2 mniej niż na aku przy zapalonym aucie+światła - jest o ~1.1V mnie niż na aku |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Kolejny temat dla bicia piany, a u mnie tak, a u teścia jnaczej, u babci podobnie, a u kolegi nie.
Czy naprawdę na Forum nie można skupić sie naprawdę na usterkach, niedomaganiach mających wpływ na komfort jazdy, bezpieczeństwo, czy tylko jak wyżej ?? |
|
|
|
#5 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
spadek napiecia wynika z tego ze napiecie spada na przewodach, łączeniach i bezpiecznikach.
u jednego moze byc lepiej, u innego gorzej to normalne ze pod wiekszym obciazeniem instalacji elektrycznej napiecie moze roznie sie zachowywac w zaleznosci od tego jakie odbiorniki pradu włączycie. |
|
|
|