![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 26-06-2014
Model: Focus MKI
Silnik: 1.8
Rocznik: 1998
|
Hej,
Mój problem po tym jak nie mogłam uporać się z szybami teraz jest taki: Mam jakąś podróż - np. jadę już 20 minut i silnik wg. czujnika jest zimny, ale nagle wskazówka idzie do połowy i jest ok. Potem przejadę znowu parę km i nagle mi wskazówka schodzi na temperaturę równą 0 stopni. Przy dłuższych trasach raczej to się stabilizuje i jest spokój. Po wyłączeniu na chwile silnika i włączeniu stacyjki ponownie - wskazówka pokazuje prawdziwą temperaturę, może mi ktoś wyjaśnić co tu się dzieje? Poza tym wydaje mi się, że jeszcze nigdy nie słyszałam huczenia wentylatora. W innych autach słychać jak się włącza a ja jeszcze nie słyszałam, jak jest u Was? Jak otwieram maskę to w ogóle mi się wydaje, że ciepło za bardzo bije od silnika, ale z drugiej strony śmigam już tyle czasu i gdybym jeździła na wiecznie przegrzanym silniku to chyba bym go w końcu zajechała, jak sądzicie? Proszę o poradę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Mondeo IV
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 12
|
Mi wskazówka wędruje w połowę po przejechaniu ok 5km, w zimę troszkę później i zostaje tam przez całą trasę.
Wentylatora też nie słyszę gdy jadę bez klimy. A co do przegrzewania silnika to myślę ze gdyby się przegrzał to zagotował by się płyn w chłodnicy
|
|
|
#3 |
|
|
Ja przejadę 20 km i wskazówka potrafi być przy zerze lub na chwile jest w połowie a potem wraca do 0. Nie gotował mi się płyn, ale moze jak tak jest przy 0 ta wskazówka to nie działa duży obieg chłodzenia i wtedy mi sie bardziej grzeje czy cos? Ogarnia to ktoś jak to działa wszystko ?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Myślę że uszkodzony może być 1 z 3 elementów czujnik temperatury, wskaźnik temperatury lub przewód od czujnika np przetarty skorodowany, co do obiegu płynu to jest sterowany mechanicznie przez termostat
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Imię: Bartek
Model: Hatchback/ Kombi
Silnik: 1.6 100 km /1.5 120km
Rocznik: 2001/ 2016
|
Co do wentylatora mozesz sprawdzic jak masz klime to powinny oba dzialac mozesz podpiac bezposrednio z aku albo z puszki z przekaznikami to sprawdzisz czy wogole jest sprawny ostateczny test przejedz sie zagrzej dobrze silnik zaparkuj pod domem nie wyłączaj silnika wyjdz z foki i czekaj jak wszystko sprawne a na zewnatrz jest dosc cieplo to musi sie wlaczyc wentylator. Co do falowania temperatury obstawiam czujnik
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Patrzyłam na przewód tak z grubsza bo sie boje go odpiąć bo ma taką klamrę obejme klipsa metalowego, genralnie z zewnątrz wyglada okGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli sterowanie obiegami załatwia tylko i wylacznie temostat? Nie dostaje on informacji od czujnika temepratury? Czyli mam włączyć klimatyzacje i pojezdzic az sie zagrzeje i wentylatory maja chodzic tak? Jest szansa ze jak będe stała przy silniku to usłysze je jak sie włączaja? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Obiegami steruje wyłącznie termostat, elektronika w to nie ingeruje. Po włączeniu klimy praktycznie od razu powinny włączyć się wentylatory chłodnicy, na pewno stojąc obok auta usłyszysz.
|
|
|
#8 |
|
|
Ok to sprawdzę to i dam Wam znać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 13-11-2013
Model: FOCUS
Silnik: 1.8 TDCI 115km
Rocznik: 2003
|
mam pytanie odnośnie poruszonego tematu... mianowicie po uruchomieniu silnika po jakimś czasie słuchać takie stuknięcie, wiem że tak powinno być ale czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co to jest? sprawdziłem pod maską i to urządzenie znajduje się w okolicy alternatora, wygląda jakby było na jakiejś sprężynie która to pewnym czasie odbija powodując ten dźwięk.
i czy to urządzenie powinno "cyknąć" tylko raz? czy może co jakiś czas cyklicznie wydobywać dźwięk? |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
To jest sprężarka klimatyzacji i to cyknięcie to jest moment załączenia, normalny objaw. Włącza się i wyłącza co jakiś czas, po włączeniu gdy temperatura spadnie do pewnej wartości to się wyłączy i tak w kółko.
|