Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-11-2014, 19:58   #1
sebster4
ford::amateur

Imię: Seba
Model: focus
Silnik: 1.8 tdci 115km
Rocznik: 2002
Domyślnie Kontrolka świec, dymi na biało

witam, mam problem z moim fordem. jechałem sobie spokojnie do domu kiedy nagle zapalila sie pomaranczowa kontrolka spirala. w silniku jakby spadla moc. dojechalem ok 400m do domu. przy probie ponownego odpalenia (wczesniej palil za 1 razem) dluuugo nie chcial zalapac, lecz jak juz załapał silnik zaczął wydawac dziwne odgłosy i z rury wydechowej leciał biały dym. probowalem podlaczyc komputer jednak nie chce sie polaczyc z Fordem. Model Focus Mk1 2003r 1.8 TDci. dodam tylko ze mam go trzy lata i wczesniej nie było problemow. moze ktos mial podobny problem lub wie co sie stało. prosze o wyrozumialosc to moj pierwszy temat. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

sebster4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2014, 20:59   #2
bestseba
ford::beginner

Imię: Sebastian
Model: Ford Focus MK3
Silnik: 1.6 TDCI 115KM
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Kontrolka świec, dymi na biało

Ta spiralna srężynka to kontrolka świec jak już wiesz, jeśli zapali się podczas jazdy to znaczy że uruchomił się tryb awaryjny i samochód nie wchodzi na wysokie obroty bo turbina jest unieruchomiona. Ja bym proponował szukać w tym kierunku ale bez podpięcia pod kompa się niczego nie dowiesz a tutaj jest to właśnie głównym rozwiązaniem tego problemu bo wystąpił błąd i komputer na pewno go sczyta. Dlaczego komputer nie chce się połączyć z fordem jaki komunikat wyskakuje? Jakim programem go skanujesz, podaj więcej szczegółów my nic nie wiemy oprócz usterki.
bestseba jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2014, 23:08   #3
Koroko

Imię: Andrzej
Model: Focus
Silnik: 1.6

Biały dym może oznaczać koniec uszczelki pod głowicą. Sprawdź poziom płynu chłodniczego i jego stan. Czy nie ma w nim oleju. Sprawdź też olej czy nie robi się w nim masełko.
Koroko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-11-2014, 18:36   #4
sebster4

witam, podpialem sie za 3cim razem i wyskoczył mi taki komunikat:
"P2337 -Cylinder #2 powyżej progu spalania stukowego "
innych bledow nie bylo. Prosze o podpowiedzi odnosnie usterki. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-11-2014, 22:06   #5
sebster4

z innej beczki pytanie mam. gdzie znajduje sie czujnik polozenia walka rozrzadu w moim focusie tdci 115km??
Odpowiedz

Zasady postowania