![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 04-08-2013
Model: Focus Kombi MK1/MK2 srebrny metalik
Silnik: 1.8-TDDI, 1.6 TDCI
Rocznik: 2005/2009
|
Jak spuścić płyn chłodzący z układu chłodzenia Ford Focus mk2 FL 1,6 tdci.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Na wystudzonym silniku zdjąć korek zbiorniczka wyrównawczego, poluzować lub zsunąć zacisk węża gumowego na dole chłodnicy, zsunąć wąż, podstawić coś na płyn.
|
|
|
|
#3 |
|
|
No ale wyleciało tylko 3 litry
Chodzi mi o całość płynu nie tylko z chłodnicy Kolego salom czy to tylko tyle? Nic nie znalazłem konkretnego na innych portalach, więc szkoda szukać. Może ktoś obeznany w praktyce wie jak to zrobić Ostatnio edytowane przez backdel ; 18-11-2014 o 17:39 |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
|
Cytat:
Dla tych co będą wymieniać płyn chłodzący układu podaje jak to zrobić. Rozgrzać silnik do temperatury aż się włączy wentylator chłodnicy. Szybko wjechać na kanał i wyłączyć silnik, podnieść przednią maskę, nakryć szmatą korek wlewu płynu i ostrożnie odkręcać ( może pod ciśnieniem poparzyć) Wchodzimy do kanału i zdejmujemy dolne osłony plastykowe by dojść do zaworu spustowego chłodnicy który znajduje się po lewej stronie chłodnicy ( taki plastykowy korek na śrubokręt) Ostrożnie wykręcamy korek podstawiając naczynie na stary płyn. Gdyby zeszła mała ilość płynu około 3 l. to oznacza, że termostat nie puścił i reszta płynu pozostała w silniku. Płynu na wymianę potrzeba około 6 litrów. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
bacdel, zupełnie Ciebie nie rozumiem, założyłeś temat, zapytałeś jak, i co , testujesz użytkowników Forum czy maja wiedzę wiekszą od Twojej,czy nie , i będziesz z tego zadowolony ?
Nie we wszystkich samochodach chłodnice maja korek spustowy, a nawet i w bloku silnika w niektórych nie dosć że kranu, to nawet zaślepionego otworu śrubą nie ma. A dlatego napisałem że na wystudzonym, bo ten co sie pyta jak, to mógłby sie poparzyć. I nie wszyscy mają kanał, a do korka w chłodnicy trzeba sie położyć na glebę, a wąz można odpiąć z góry. Ostatnio edytowane przez salom ; 18-11-2014 o 18:50 |
|
|
|
#6 |
|
|
Być może ale ja na swoim mam 2 korki spustowe w chłodnicy i w bloku. Z lewej strony jest korek plastykowy wkręcany na śrubokręt a z prawej w miejscu łączenia węża od zbiornika wyrównawczego z silnikiem jest korek wciskany i zabezpieczony metalową zatyczką. Dmuchając w zbiornik wyrównawczy po odłączeniu węża od nagrzewnicy i po wykręceniu korków chłodnicy zeszło 4,5 litra płynu. Czy tyle płynu jest całkowicie czy coś zostało, tego nie wiem i nigdzie o tym nie piszą.
Jeśli ktoś wie, proszę o informacje. Ostatnio edytowane przez backdel ; 21-11-2014 o 19:01 |
|
|
|