![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: Fiesta MK7
Silnik: 1.25 82KM
Rocznik: 2017
|
Witam
Wygląda na to, że będę musiał wymienić sprzęgło. Chciałem kupić cały zestaw sprzęgła firmy SACHS (tarcza, docisk, wysprzęglik). Znalazłem dwa zestawy tej firmy o numerach: 3000 990 085 oraz 3000 990 214. W opisie tego pierwszego jest napisane, że zestaw ten jest do przekładni mechanicznej z automatyczną zmianą przełożeń. Chciałem zapytać czy ktoś się orientuje czy pierwszy zestaw będzie pasował do mojej fiesty 1.25 z 2004 roku ze skrzynią manualną i hydraulicznym sprzęgłem, ponieważ jest tańszy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., tarcza i docisk jest ten sam (te same numery), wysprzęgliki mają różne numery, ale po obejrzeniu na zdjęciach wyglądają tak samo w obu zestawach? A dodatkowo - co to za wynalazek ta przekładnia mechaniczna z automatyczną zmianą przełożeń? Czy w tamtych fiestach było coś takiego? 1. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 2. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 3. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 4. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 5. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 6. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Moderator
![]() Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez SRS ; 07-12-2014 o 11:49 Powód: poprawiony błąd |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Ale w katalogu piszą, że do IB5 jest zestaw 3000 990 214, a zestaw 3000 990 085, o którym piszesz, jest do tej z automatyczną zmianą przełożeń i się właśnie zastanawiam czy to będzie u mnie pasowało?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zablokowany
Imię: Grzegorz
Silnik: 1300i
Rocznik: 1995
|
Nie, nie będzie pasowało. Jeśli masz manualną skrzynię, to zajmij się sprzęgłami do takiej skrzyni. I nie kieruj się ceną. Chytry dwa razy traciGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Moderator
![]() Imię: Robert
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
|
przepraszam zły nr skopiowałem , tak 3000 990 214 jest do twojego auta
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Nie chodzi o chytrość, tylko bardziej o ciekawość, bo czasami się zdarza, że takie same części są pod innymi numerami i myślałem, że może tutaj mamy do czynienia z taką sytuacją, ale trzeba by mieć możliwość sprawdzenia. Poza tym zestaw do tej automatycznej jest pewnie rzadziej kupowany, więc chcą się tego pozbyć i stąd niższa cena.
Każdy zestaw składa się z trzech głównych części: tarczy sprzęgła, docisku i wysprzęglika. Tarcza i docisk są identyczne w obu zestawach (te same numery), więc na pewno będą pasować, natomiast inne są wysprzęgliki, które mają różne numery katalogowe, ale na zdjęciach wyglądają tak samo i się zastanawiam czym się różnią te wysprzęgliki, że aż mają różne numery. A może zamówię dwa, obejrzę, porównam i jeden odeślę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Ostatecznie zamówiłem zestaw firmy LuK, bo był jeszcze tańszy. Wymieniłem jeszcze olej w skrzyni biegów. Teraz sprzęgło chodzi tak lekko, że na początku myślałem, że zapomnieli czegoś podłączyć, ale wyjechałem z warsztatu i dojechałem do domu, więc jest dobrze.
Poprzednio zamontowane były tarcza i docisk MOTORCRAFT z dopiskiem SACHS oraz wysprzęglik FORD z dopiskiem LuK. Być może były to oryginały od nowości, ale pewności nie mam, bo posiadam to auto dopiero od trzech lat. |
|
|
|