Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-01-2015, 14:53   #1
maymall
ford::average

Imię: Robert
Model: Ford Focus mk2 FL, 5d
Silnik: 1.6 SIGMA Ti-VCT 115KM
Rocznik: 2008
Lightbulb Plamy na tapicerce siedzeń po kroplach wody

Temat dotyczy tapicerki - TIC -TOC / MONO lub podobnych.
Ogólnie tapicerkę siedzeń mam w dobrym stanie, jednak poprzedniego lata zrobiła mi się na tylnej kanapie jakaś mała plamka ( nic strasznego).
Przy najbliższym sprzątaniu kanapę potraktowałem produktem PLAK do tapicerek i dywanów zgodnie z zaleceniami producenta i efekt końcowy był zadowalający. Zero plamki, wszystko wyglądało elegancko. Kiedy było lato i sucho było OK.

Jednak teraz kiedy podczas deszczu otwieram tylne drzwi i spadnie na tapicerkę siedzenia większa kropla wody to po wyschnięciu wokół robi się biała obwódka i zostaje lekko odbarwiona plama.

Jeżeli od razu próbuje kiedy ta plama jest jeszcze mokra przetrzeć suchą ściereczką to materiał tapicerki się pieni podobnie jak po mydle i robi się jeszcze gorzej.

Może ten PLAK wchłonął w strukturę materiału i zaimpregnował go detergentami które teraz przy kontakcie z wodą ( np. kropla, deszczu, grudka śniegu) przebarwiają to miejsce tapicerki ?

Spotkał się ktoś z was z podobną sytuacją?

maymall jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2015, 15:13   #2
moons
ford::expert

Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Plamy na tapicerce siedzeń po kroplach wody

Masz po prostu brudne fotele. Dopóki ich porządnie nie wypierzesz będzie tak zawsze. Wszystkie takie środki po prostu wpychają brud głębiej i tyle, z wierzchu wydaje się że jest czysto ale po mokrym brud wyłazi na powierzchnię i robi się plama.
Sam tak mailem, dopiero pranie odkurzaczem piorącym pomogło, teraz po mokrym zero plam.
Pozdrawiam

moons jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2015, 17:57   #3
maymall

Arrow Odp: Plamy na tapicerce siedzeń po kroplach wody

Czyli takie pianki do czyszczenia to tylko maskują bród?
Wydawało mi się że ogólnie tapicerkę mam czystą i świeżą, jednak faktycznie przez lata mogła ona wchłonąć zanieczyszczenia.

Zawsze sceptycznie podchodziłem do prania tapicerki jak kiedyś u kumpla widziałem jak przyjechała „firma specjalizująca się w tym” zlała tapicerkę do mokrego, szorowali szczotami i naprzemiennie odkurzali odkurzaczem ze specjalnym środkiem piorącym. Nie podobało mi się to bo było za bardzo inwazyjne. Potem z trzy dni siedzenia i dywaniki były wilgotne a to było latem powyżej 20 stopni. Efekt końcowy nie powalał a skasowali 200 zł.
Ja osobiście nie mam warunków i sprzętu żeby samemu coś takiego zrobić. Wiadomo trzeba poczekać do lata jak zrobi się cieplej.

Polecacie jakieś metody prania tapicerki? Jakie środki itp.?
Stary 11-01-2015, 18:05   #4
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Też próbowałem na własną rękę "wyprać" i tylko głębiej weszło. No bo jak tego nie wyciągniesz, do góry, to jak ma zniknąć?
Ale czekam z oddaniem do prania do wiosny, bo obawiam się, że przy obecnych temperaturach byłoby mokre z miesiąc.
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2015, 18:11   #5
moons

Jak ma być porządnie to tylko albo ściągasz tapicerkę i pierzesz normalnie w pralce albo dobry odkurzacz piorący innego wyjścia nie ma.
Odkurzacza piorącego nie ma co się bać, trzeba tylko to zgodnie ze sztuką zrobić, nawet zimą można prać choć jest dużo mniej wygodnie niż latem.
Pozdrawiam

Stary 11-01-2015, 18:24   #6
maymall

Thumbs up Odp: Plamy na tapicerce siedzeń po kroplach wody

Dziękuję za poradę .

Nie wnikałem wcześniej w ten temat to mam dużo pytań.
To można tapicerkę z siedzeń przednich i kanapy ściągnąć? Prać normalnie w pralce? Jaka temperatura ? Są jakieś tematy na forum na ten temat?

Proszę ewentualnie podać linki na ten temat. Oczywiście rozważam to obecnie teoretycznie i traktuję jako alternatywę do prania odkurzaczem , ale warto coś na ten temat wiedzieć.
Stary 11-01-2015, 18:33   #7
moons

Poszukaj tematów o zakładaniu podgrzewania w fotelach, tam pewnie też są instrukcje jak się zdejmuje tapicerkę. Ogólnie jak dla mnie wredna robota, wszystkie te spinki zapięcia i temu podobne strasznie mnie denerwują. Ale oczywiście jest to do zrobienia.
Ja swoją z kanapy z tyłu prałem na jakimś szybkim programie dwa razy. Temperatura to pewnie max 60. Przód prałem już odkurzaczem piorącym i w brew pozorom było szybciej, łatwiej i chyba lepiej to wyszło.
Pozdrawiam

Stary 11-01-2015, 18:37   #8
radek70

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009

Tapicerka prawdopodobnie ma domieszkę bawełny. Brud i kurz osiada na na siedzeniach, każda kropla nawet czystej wody, powoduje powstanie plamki. Mam ich trochę, nie ruszam. Na wiosnę oddam na profesjonalne pranie. Domowymi sposobami to chyba tylko pogarszamy sprawę. Co ciekawe, w poprzednim aucie miałem tapicerkę czysto syntetyczną. Przez 10 lat od nowości, nie było tego efektu. Tapicerka nigdy nie prana, bez zastrzeżeń poszedł do ludzi.
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2015, 18:40   #9
maymall

Cytat:
Napisał moons Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poszukaj tematów o zakładaniu podgrzewania w fotelach, tam pewnie też są instrukcje jak się zdejmuje tapicerkę. Ogólnie jak dla mnie wredna robota, wszystkie te spinki zapięcia i temu podobne strasznie mnie denerwują. Ale oczywiście jest to do zrobienia.
Ja swoją z kanapy z tyłu prałem na jakimś szybkim programie dwa razy. Temperatura to pewnie max 60. Przód prałem już odkurzaczem piorącym i w brew pozorom było szybciej, łatwiej i chyba lepiej to wyszło.
Pozdrawiam

Dzięki za info Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W „moto” gazecie widziałem że chyba w nowych renówkach tapicerka jest na zamek błyskawiczny.
Stary 11-01-2015, 18:56   #10
Jacek_l

Imię: Jacek
Model: Focus MKIII
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2011

Też prałem na własną rękę cudami w sprayu i nic to nie dawało. Wizyta na myjni za 60 zł i miałem nowe fotele Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Acha - fotele były tak brudne po wizycie kota z psem... Ale na pewno wiele brudu było w nich, który się zbierał od lat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przed:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Po:

Zasady postowania