![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 15-03-2015
Model: Ford
Silnik: Focus
Rocznik: 2000
|
Witam mianowicie mam problem w aucie wymieniona uszczelka pod glowica planowanie głowicy i uszczelniacze zaworow mianowicie po wyjechaniu od mechanika biala smuga siwego dymu który pokazuje się po 2 3 minutach jazdy podczas postoju zapalania nie widać nic nawet gdy na jalowym przytrzymam na 4000 nic nie widać a podczas jazdy zmiany biegow przy dodawaniu gazu od około 1500 obrotow siwo za mna mechanik odlaczyl egr jednak problem został turbina cos tam olejem pluje ale przed remontem prblemu nie było ayto stało tydzień z tego co mechanik powiedział aby pojezdzic trochę bo miałem zasyfiony kolektor i był czyszczony i może cos tam się spala przejechałem około 100 km w dzień jakby nie dymi już tak bardzo plyny nie bierze po oleju rwniez nnic nie widze jakie mogą być przyczyny ???? proszę o podpowiedzi jutro zrobie 200 km około i zobaczymy co się będzie dzialo jak dalej to samo oddaje na reklamacje
Ostatnio edytowane przez krzysiek18jw ; 15-03-2015 o 21:46 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
A co do dymienia, to żałuj teraz, że przy remoncie głowicy nie wymieniłeś jednocześnie wszystkich pierścieni tłokowych, i nie było by problemu, a dodatkowy koszt niewielki.
Przeważnie jest tak że jak się uszczelni górę silnika, do zaraz daje już znać o sobie dół silnika, czyli wyrobienia w tulejach cylindrowych, panewki główne i korby, bo zwiększone cisnienie wywołuje niepożądane objawy. Może być u Ciebie również ustawiony żle rozrząd, wtedy jest za póżny wtrysk paliwa, i nadmierne dymienie. Jeżeli spaliny mocno śmierdzą spalenizną, to może być to. Ostatnio edytowane przez salom ; 17-03-2015 o 13:44 |
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCi 90km
Rocznik: 2005
|
Skoro płynu i oleju nie ubywa to zostaje tylko układ wtryskowy... Na mocy nic nie stracił? Jaki był powód wymiany uszczelki? Co się działo?
Ostatnio edytowane przez kzwp ; 15-03-2015 o 19:49 Powód: dodatkowe pytanie |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Silnik brał płyn chłodzący mechanik stwierdził że nie ma potrzeby wymieniać pierścieni a dziś zauważyłem że po przejechaniu kilkunastu kilometrów jakby mniej dymil podejrzewam kat wtrysku jutro zobaczę jak będzie po przejechaniu trasy sytuacja z olejem
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Imię: Karol
Model: Ford Kuga Titanium S
Silnik: 2.0 TDCi 140KM
Rocznik: 2012
|
biały dym = wtryski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. niby nie zawsze, ale podjedź na sprawdzenie wtrysków, dadzą Ci wykresik i zobaczysz sobie czy się mieszczą w zakresie
|
|
|
#6 |
|
|
A wiec tak zrobiłem w sumie 300 km i byłem u mechanika bo jednak dymi dalej ustawiłem razem z nim rozrząd i jest rozrząd ok dymic dymi dalej odlaczylem rure od intercolera przejechałem na początku dymil po jakims kilometrze przestal a zrobiłem w sumie 10 bez turbiny dla pewności chwile postoi i również przejadę 10 jeśli nie będzie dymilo to pytanie do was turbo do regeneracji ???
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-05-2007
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
|
A dużo oleju było w bałwankach?
Zdejmij bałwanka na dolocie, stań z boku i poproś kogoś o dodanie gazu. Jak wylatuje dużo oleju to turbina do naprawy.
|
|
|
#8 |
|
|
Oleju dużo było a jak się przejechałem ze zdjętym bałwankiem tym kolo zbiorniczka plynu chlodzacego to miałem obryzgany zbiornik olejem pozatym zczytywalem numery turbiny odkrecilem dolot i w dlocie było brudno z oleju tak wilgotno a chyba nie powinno tak byc
Ostatnio edytowane przez krzysiek18jw ; 18-03-2015 o 17:17 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-07-2012
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
|
Czyli turbina kończy żywot. Teraz pozostaje Ci wybór, co z tym robisz(a rób szybko, bo jak Ci turbo olej zassie, to masz przegibane). Kupujesz nową/regenerowaną, regenerujesz swoją lub kupujesz używkę. Opcja ostatnia najtańsza, ale to kot w worku.
Xperia Z1 tap tap
|
|
|
#10 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-05-2007
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
|
Jeśli masz olej na dolocie do turbiny to przedostaje się on z odmy, a to oznacza, że pewnie pierścienie nie uszczelniają tłoków. Na próbę możesz odłączyć odmę od separatora i wężykiem puścić do butelki. Będziesz widział ile oleju przedostaje się tą drogą.
|