Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-12-2014, 23:46   #1
swiety03
ford::beginner

Imię: Kuba
Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2006
Domyślnie kopcenie-jakie mozliwe przyczyny ?

Mondeo mam od niedawna i nie wiem jeszcze o nim wszystkiego. To mój pierwszy diesel i trapi mne dlaczego puszcza takie czarne chmury przy ostrzejszym potraktowaniu pedału butem.
Na codzień w pracy jeżdzę busem z silnikiem Transita 2.2 120KM i nigdy nie puścił takiej chury, a ma dwa razy większy przebieg, wtryski trochę kuleją i ogólnie auto nie żałowane.
Ogólnie Mondek zbiera się bardzo dobrze,a silnik pracyje równo, ale ostatnio stojąc na skrzyżowaniu niechcący wbiłem 3 i pzry ruszaniu prawie go zadusiłem,szybko sprzęgło,1 i buta zesiateł. To w tym monencie za mną świata nie było widać.Kamaz miałby problem żeby narobić takiej zadymy.
O dziwo jak jadę szybciej to nic nie widać, jednak powyżej 2tys jak auto się zbiera, pod maską słychać szum turbiny jakbym załączył suszarkę do włosów i auto wtedy dobrze ciągnie.
Jechałem tylko Mondziakiem kumpla ale na automacie i u niego tego nie było.
Kolektor i egr czeszczone, na kompie brak błędów,dzwigienka łopatek turbiny chodzi w pełnym zakresie, przewód od intercoolera cały a innych nieszczelności układu też nie namierzyłem.

Pominąłem coś?
a może to norma ?

swiety03 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2014, 08:19   #2
salom

Domyślnie Odp: kopcenie-jakie mozliwe przyczyny ?

W pracy silnika diesla takie objawy świadczą o złym spalaniu. Przyczyn może nyć wiele, ale w pierwszej kolejności trzeba sprawdzić ciśnienie sprężania w cylindrach, najlepiej na zimnym silniku, po nocy, wymienić filtr powietrza, a jeżeli to nie pomoże, to wtedy sprawdzić układ wtryskowy, jak pompę i wtryskiwacze.

Ostatnio edytowane przez salom ; 18-12-2014 o 19:06
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-12-2014, 17:30   #3
metmusic
ford::professional

Model: S-Max MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2017

Ja bym zrobił najprostszą rzecz jeśli zrobiłeś już wszystko z czyszczeniem układu - próby przelewowe aby sprawdzić wtryski. Zabieg prosty i tani, a da obraz na układ wytryskowy.
W dwóch swoich MK3 już robiłem po 2 razy wtryski więc mam spore "doświadczenie"... mój portfel też Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez metmusic ; 18-12-2014 o 17:32
metmusic jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2015, 12:38   #4
swiety03
ford::beginner

Imię: Kuba
Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDCI 130KM

Jedyną przyczyną tak dużego kopcenia, był niesprawny podciśnieniowy zawór sterujący egr-em.
swiety03 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2015, 21:55   #5
Deryll

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007

To dziwne że słyszysz świst turbiny. Może jakaś nieszczelność na rurze z turba do dolotu.
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2015, 20:23   #6
Borsuk23
ford::amateur

Imię: Jacek
Model: Mondeo MK3
Silnik: Diesel 2.0

Witam .
Mam pytanie do SALOM. Dlaczego pomiar sprężania przeprowadza się na zimnym silniku, wydawało mi się że na ciepłym.
Mam też pytanie do ogółu: czy samodzielne wykręcenie świec żarowych jest proste i jak się zabezpieczyć przed ukręceniem świecy. W moim mondku przez ostatnie 100 tyś. świece były nie ruszane i zapewne są zapieczone.
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Borsuk23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2015, 20:40   #7
Mariusz

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Cytat:
Napisał Borsuk23 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... czy samodzielne wykręcenie świec żarowych jest proste i jak się zabezpieczyć przed ukręceniem świecy.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2015, 07:29   #8
salom

Odpowiedż dla Borsuk 23 Jacka. Dlatego na zimnym, że diesel ciężko zapala przeważnie na zimnym silniku, i aby wiedzieć dlaczego, trzeba znać kompresję w chwili zapalania zimnego silnika.
Większosć kolegów pisze, jak ciepły, to już zapala bez problemów. I własnie diesel zapala paliwo w cylindrze nie przez iskrę świecy, tylko przez temperaturę jaką wytworzy tłok sprężający powietrze, które pod wpływem sprężenia nabiera temperatury, od której zapala sie paliwo wtryśnięte do cylindra, zmieszane z tym spręzonym powietrzem.
Trochę może Ci wydać się skomplikowane, ale chcę abyś zrozumiał, i pomyślał, po co mam mierzyć kompresję ciepłego silnika, jak wtedy zapala .

Co do wykręcania świec, jak odpala, to lepiej nie ruszac, bo możesz sobie narobić klopotu.Nie ma obowiązku wymieniać świec żarowych, tak jak oleju. Nieraz świece wytrzymują aż do końca, lub do remontu silnika, i wtedy, na wyjętym silniku jest łatwiej wymienić.
Myślę że wyjaśniłem, choć malkontenci mogą mieć inne zdanie.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2015, 00:59   #9
Borsuk23
ford::amateur

Imię: Jacek
Model: Mondeo MK3
Silnik: Diesel 2.0

Witam, w szczególnosci SALOM.
Rada Twoja odnośnie wymiany świec jest dobra, silnik dobrze zapala na duzym mrozie, dam sobie spokój z wykrecaniem świec. Tym bardziej, że znalazłem w "Haynes Ford Mondeo, July 2003 to 2007" praktyczny sposób ( bez wykręcania świec z silnika) na sprawdzenie nie tylko przerwania obwodu świecy ale równiez poprawności działania poprzez obserwacje pradu jaki pobiera świeca zimna od chwili podania napiecia do chwili całkowitego rozgrzania. Dla całkowicie zimnej świecy poczatkowy prad wynosi 17A a dla rozgrzanej 10A. Szkoda że Haynes nie podaje czasu w jakim ma nastapić spadek tego pradu, lecz na podstawie filmu z linku od MARIUSZA ( dzięki) na którym mechanik rozgrzewa świece wyjete z silnika typuje ten czas na 2,5 do 3s.
W kwestii temperatury i pomiaru sprezania mam argument przemawiajacy za ciepłym silnikiem, ponieważ wazna jest wiedza co dzieje się z cisnieniem w komorze spalania podczas normalnej pracy czyli wtedy gdy silnki jest ciepły. Nie oznacza to jednak , ze pomiar na zimnym jest bezużyteczny. Da nam tylko mniejszy obraz na sprawność sinika, bo np nie uwzgledni wpływu temperatury na gęstość oleju od którego zalezy stopień sprężania..

Ostatnio edytowane przez Borsuk23 ; 17-03-2015 o 01:01
Borsuk23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2015, 07:26   #10
salom

Kolego Jacku, rozumujesz według siebie, ja według siebie.
Stopień sprężania jest stały w każdym silniku, i jego się ani nie mierzy, ani on się nie zmienia.Mierzy się ciśnienie spreżania w cylindrach.Jak chcesz zmierzyć ciepły silnik, można, ale wtedy pomiar w sprawnym silniku nie będzie wiele się róznił od silnika zimnego, a to dlatedo, że w silniku zimnym gęsty olej uszczelnia tłoki, a w ciepłym olej ciepły, rzadki , mało uszczelnia, ale rekompensuje to rozszerzalność cieplna metali, i aluminiowy tłok roni się ciaśniejszy, i pomiar jest podobny.
A co się dzieje w cylindrach, to tak powinno interesować kierowcę, jak wybuchy na słońcu.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania