Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-03-2015, 18:13   #1
qubac
ford::average

Imię: Grzesiek
Model: Focus MK2 lift
Silnik: 1,6 100KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Wysoko świecące światła

To mój pierwszy post na forum, więc przede wszystkim chciałbym się przywitać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kupiłem w piątek Focusa i jak to bywa z używanymi samochodami, coś musi nie grać.

Po kupnie auta zauważyłem, że światła świecą strasznie wysoko, więc poprawiłem żarówki. Wyjeżdżając wczoraj wieczorem doszedłem do wniosku, że dalej świecą za wysoko. Ale wysoko to mało powiedziane, one oświetlały korony drzew, a na drogowych to już nie wspomnę, widziano mnie na stacji kosmicznej.

Jako że pora była późna i stacja diagnostyczna nie wchodziła w grę, a jechać musiałem, postanowiłem samemu pokręcić regulacją. I uwaga, dziwna rzecz się stała.

Zacząłem od lampy prawej, od strony pasażera. Obniżyłem ją na maksa aż gwint przeskoczył. Zacząłem kręcić lewą lampę i.... prawa sama zjechała w dół! Ze skrajności w skrajność, w porównaniu z lewą świeciła w ziemię.
Pomyślałem że zerwałem coś, ale regulacja działa nadal i co więcej, wygląda na to że teraz świeci poprawnie.

Postanowiłem zrobić to samo z lewą i kręcę aż przeskoczy gwint, ale nie chce opaść jak tamta. Schodzi niżej ale nadal za wysoko, pomimo iż ustawię na "czwórkę" to dalej mrugają mi nadjeżdżający z przeciwka.

Macie jakiś pomysł czy tak powinno być? Co zrobić żęby ta lewa też opadła? Próbowałem lustro z niej ruszyć palcem od strony żarówki, ale nic to nie daje, świeci w kosmos dalej.

Dodam, że chodzi o Focusa MK2 po lifcie.

qubac jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-03-2015, 20:01   #2
kinomysz

Imię: Krzysiek
Model: FOCUS II FL
Silnik: 1.6 TDCI 110@133KM, 285@313 Nm (by HEKO)
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Wysoko świecące światła

Tak dla pewności w lampie są dwa pokrętła do regulacji. Na pewno kręciłeś regulacją Góra dół? Poza tym dobrze ustawisz światła tylko na stacji diagnostyki.

Ostatnio edytowane przez kinomysz ; 29-03-2015 o 20:03
kinomysz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-03-2015, 20:15   #3
qubac

Na sto procent. Lampa reaguje na kręcenie i się obniża, ale po obniżeniu na maxa dalej świeci za wysoko. Dużo za wysoko.

Zastanawiam się, czy nie ma czegoś takiego, jak ustawienia tego pokrętła na tycg gwintach w lampie. Nie wiem jak to nazwać. Dziwne jest to, że druga lampa "opadła" sama niżej po obniżeniu... Tak jakby lustro było czymś przyblokowane i dopiero później się ustawiło tak jak powinno.

Stację odwiedzę jutro po pracy. Ale boje się, że powiedzą mi, że lampa jest uszkodzona i za wysoko świeci i mam ją wymienić.
Stary 29-03-2015, 20:31   #4
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009

Cytat:
Napisał qubac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Lampa reaguje na kręcenie i się obniża
Jeżeli żarówka siedzi dobrze, to może zaczep silniczka w lustrze wyskoczył? Niestety po lifcie nie ma dostępu do silniczka. Próbować coś podejrzeć z zewnątrz, czy wyskoczył i czy da się zatrzasnąć. Bywały posty na forum o uszkodzonym silniczku. Po lifcie raczej rozklejenie klosza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-03-2015, 20:52   #5
Basra
ford::professional

Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006

Witam

Zakładam też ,że lustro nie siedzi w zaczepach.Myślę że mechanik zacznie od sprawdzenia tych elementów.

pozdrawiam
Basra jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-03-2015, 21:03   #6
qubac

Czyli że specjalista musi mi rozebrać lampę? Może spróbowałbym sam jakoś te lustro poruszyć czymś "mocniejszym" niż ręką Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. w końcu druga lampa też świeciła w kosmos i sama opadła...
Stary 29-03-2015, 21:09   #7
Basra
ford::professional

Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006

Witam

Ja wymontowałbym obydwa reflektory.Są wtedy na wierzchu , jest lepszy dostęp do jego elementów.Więcej zobaczysz.Nie trzeba do tego specjalisty.

pozdrawiam
Basra jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-03-2015, 21:27   #8
qubac

W takim razie poczekam co mi powiedzą jutro na stacji diagnostycznej. A jak nic nie wymyślą to sam spróbuję ruszyć to lustro. Na razie dziękuję panowie, dam znać co wyszło z tego.
Stary 30-03-2015, 22:16   #9
qubac

Problem się rozwiązał, ale po kolei.

Pojechałem na stację diagnostyczną, facet tam bezradny, jedź do mechanika.
U mechanika potwierdzili, żeby sprawdzić czy siłownik z silniczka siedzi w gnieździe w lustrze.

Wyciągnąłem lampę i przez dziurę ze świateł mijania widać to gniazdo i siłownik (nie wpadłem na to żeby zrobić zdjęcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). Jednak siłownik był w gnieździe! Porównałem z drugą stroną (gdzie jest dobrze) i nic mi nie wpadło do głowy oprócz jednego.

Sorry za mój talent w paincie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wygląda to tak:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mniej więcej oczywiście.

A u mnie ta kulka była całkiem po prawej stronie. Wziąłem śrubokręt i przykładając go do czarnego gniazda pchnąłem tak, żeby byłą na środku. Niestety trochę przedobrzyłem i przejechała nawet dalej niż środek.
Wizualizacja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. :
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Na czerwono zaznaczyłem gdzie przyłożyłem śrubokręt żeby to pchnąć.
I tyle. Samo gniazdo nie było luźne, ale można było je poruszyć. Trzyma się na jednej śrubce, jej nie ruszałem.

Po tym poskładałem wszystko, pojechałem na stację diagnostyczną, ustawili światła i świeci już normalnie.

Może komuś się przyda ten temat w przyszłości Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Tagi
światła mijania

Zasady postowania