![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 05-02-2008
Model: Ka
Silnik: 1.3
Rocznik: 1997
|
Witajcie! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Chciałbym dołożyć klimę do Ka mojej dziewczyny. Jest to silnik 1,3 Duratec i teraz tak, co potrzeba?
Sprężarka, panel z przyciskami, osuszacz, chłodniczka, przewody, czujnik, dłuższy pasek, filtr kabinowy i wiązka. Czy coś jeszcze? Czy sprężarkę można od tak przykręcić do silnika czy trzeba jakąś łapę? czy montaż chłodniczki itd. jest tak po prostu czy trzeba mieć jakieś dodatkowe uchwyty, złączki itd? Gdzie montuje się filtr kabinowy? I jak to jest ze sterowaniem zamkniętym obiegiem? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Wiadomo, Polak wszystko potrafi, ale jeżeli auto fabrycznie nie miało klimatyzacji, to samemu dołożenie to syzyfowa praca. Nawet nie zdajesz sobie sprawy, ile to wymaga przeróbek, i kosztów.
Chyba że jesteś mechanikiem, ale wątpię bo byś nie pytał sie na Forum. |
|
|
|
#3 |
|
|
Nie jestem mechanikiem z zawodu tylko z zamiłowania. Radzę sobie z rzeczami typu wymiana przekładni kierowniczej, skrzyni i np sprężarki klimy (nie zrobię rozrządu, ale tylko dlatego, że jeszcze mnie sytuacja nie zmusiła) itp. A dzięki byciu forumowiczem dowiaduję się co i gdzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pytałem, bo wolę mieć pewność jeżeli jeszcze ze sprawą nie miałem do czynienia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzięki za przestrogę. Muszę zobaczyć jak to pod maską wygląda, bo mam dawcę.. A czy tych przeróbek aż tak wiele? Rozumiem, że główny problem stanowi montaż części mechanicznych. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 19-09-2014
Model: Focus Trend
Silnik: 1.6 :(
Rocznik: 2001
|
Filtr kabinowy w podszybiu pod plastikiem wycieraczki pasazera.
1997 to endura a nie duratec |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Nie tylko mechanicznych, ale elektryka, sterowanie, panel, no i zegranie sterowania dla amatora chyba nie jest proste.
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
Co do zgrania połączenia reszty to dla mnie nie problem, mam czas, jestem cierpliwy i to nie pierwsza taka poważna moja zabawa. Chciałem po prostu was zapytać, żeby niczego nie pominąć i nie kombinować potem. Wiadomo, że układ klimatyzacji ma podobne elementy w każdym samochodzie, ale to mi uprości Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No i zdaję sobie sprawę, że może to być czasochłonna i problematyczna praca, ale lubię takie wyzwania a nie tylko naprawy i naprawy. Nie pracuję jako mechanik, robię to z pasji i za darmo. Nie trafił się jeszcze samochód, którego bym nie naprawił (częściowo też przy pomocy forum), chyba, że padła elektronika a ja nie posiadam kompa serwisowego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ten projekt traktuję jako ciekawostkę. Pytałem też dlatego, że w książce typu "Sam naprawiam" nie mam nawet rozdziału o sprężarce i układzie klimy, ale już wiem, że do klimy trzeba łapę. To, że wielu z nas nie ma wykształcenia jako mechanik nie znaczy, że nim nie jest (nie mówię o zmianie filtra powietrza, czy żarówki, bo to dzieci umieją) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja przez lata dłubania w samochodach (praktyka we własnym garażu i nauka na błędach + wiedza z forów) nabrałem dużo wiedzy, pewności siebie i odwagi co do tego, żeby się za coś zabrać. Na co dzień mam do czynienia z Focusem, Ka, Laguną I (w której min. sam montowałem sobie kute tłoki i korbowody) i II oraz Matizem mojej mamy, w którym ostatnio wybebeszyłem pół wnętrza, bo taki tam jest dostęp do nagrzewnicy...złożyłem i działa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzięki za pomoc i pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dam za jakiś czas znać (a czasu to pewnie zajmie). Ostatnio edytowane przez mrk69 ; 15-11-2014 o 17:47 |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
Wartosc auta to jakies 1500-2000zl. Oplaca sie to w ogole robic?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
mrk, widzisz jaki masz niewielki odzew Forum, na Twoje zagadnienie. Dobrze że jesteś optymistą, życzę powodzenia, i uporania się z tym.
|
|
|
|
#9 |
|
ford::professional
![]() Imię: x
Model: x
Silnik: x
Rocznik: x
|
Jeśli znajdziesz blisko domu rozbite Ka z klimatyzacją to myślę, że podołasz wyzwaniu. Marzeniem by było mieć rozbite Ka z klimą na podwórku. Wtedy byś mógł przekładać sobie element po elemencie a śrubka po śrubce. Porównywać wiązki, dokładać przewody kawałek po kawałku. Największy dylemat powstaje z komputerem silnika, w Ka z klimą do ECU dochodzi 5 dodatkowych przewodów. Pytanie brzmi.... czy jak dodasz do swojego ECU potrzebne przewody to komp podoła czy nie podoła?
W razie co służę rozpiską ECU z klimą i bez klimy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez lukaszek_socho ; 15-11-2014 o 19:35 |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
|
Cytat:
Rozumiem, że komp potrzebuje sygnału linii włącznik na panelu-> załączenie elektromagnesu-> sterowanie wentylatorem...czy do czegoś jeszcze? Rzeczywiście ekstra byłoby mieć dawcę na wzór i to jeszcze nie jest w sumie problem. Po prostu nie wiem co się robi z takimi wydmuszkami potem. Na złom? czy co z tym zrobić? Raz, że wg prawa muszę go zarejestrować i zabulić oc, a dwa to na złom oddaje się auta w całości, aczkolwiek nie wiem jak to jest z rozbitkami (czy muszą być kompletne). Ostatnio edytowane przez mrk69 ; 15-11-2014 o 21:27 |
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| klimatyzacja , montaż |
|
|