Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-05-2015, 02:49   #1
dobo_28
ford::advanced

Imię: Artur
Model: S-MAX, YARIS
Silnik: 2.0 FFV Pb + LPG, 1.0 Pb
Rocznik: 2009, 2006
Domyślnie Duża wilgotność z rana i nie działa połowa elektroniki

Witam,

Po raz pierwszy moje auto zaprotestowało w czwartkowy poranek.
Pierwszym objawem było, brak centralnego zamka zaświeciły się tylko światła ale zamki w drzwiach się nie odblokowały więc nie pozostało nic jak otwarcie drzwi z kluczyka.
Kolejne objawy to:
- ciemność na Conversie nawet po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu na pierwsze położenie kompletna ciemność, ale auto udało się odpalić.
- próba uruchomienia radia powiodła się ale wyskoczył komunikat, że po godzinie się wyłączy - radio nie widzi, że silnik pracuje, a jak je wyłączyłem to nie wygaszał się do końca zostawała niebieska grafika
- nie działa prawa strona opuszczania i podnoszenia szyb po jakimś czasie od ruszenia ok 15 min sprawdzając co jeszcze działa lub nie i lewa strona odmówiła posłuszeństwa
- nie działała sterowanie lusterkami bocznymi
- brak nawiewu i możliwości jego sterowania

Światła i kierunki działały, wspomaganie działało, instalka LPG również.

Po przejechaniu 60 km wyłączeniu silnika i próbie zamknięcia auta nadal nie działało centralne.

Kolejna próba o godz. 16.00 ładna pogoda słoneczko poświeciło i auto działa jak by nigdy nic się nie stało tylko na liczniku nie przybyło kilometrów.

Jak dla mnie to wygląda jak by BCM nie miał zasilania i dlatego nic nie działało.
Może przez dużą wilgotność był problem z bezpiecznikiem zasilającym moduł BCM albo moduł daje mi już komunikat szykuj się na moją wymianę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

dobo_28 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2015, 08:57   #2
trzesickipiotr
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI 163
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Duża wilgotność z rana i nie działa połowa elektroniki

Witaj
Może po prostu masz gdzieś rozizolowany kabel i trochę skumulowanej wilgoci stworzyło kroplę wody i mikrozwarcie? Maska do góry i poszukaj śladów gryzoni- lubią sobie pogryźć :-)

Trochę odchodząc od tematu... Czy Wy też tak macie, że w wilgotne dni (mżawka, zaraz po deszczu lub w trakcie) silnik pracuje dużo lepiej niż w suchy pogodny dzień? Nie mówię o konkretnym modelu, miałem w życiu 6 aut i w każdym było tak samo. Przy dużej wilgotności silnik jest żwawszy, pracuje równiej, ciszej. Subiektywne odczucia czy coś w tym jest?

PT
trzesickipiotr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2015, 11:02   #3
japim

Imię: Przemek
Model: S-max '11/ Chevy Tahoe '00
Silnik: 1.6EB 160KM/ 5.3 Vortec 285KM
Rocznik: 2011 / 2000
Domyślnie Re: Duża wilgotność z rana i nie działa połowa elektroniki

Wiglotnosc i osiagi silnika to rozmowa na inny watek - poszukaj sobie dotrysk wody z czasow WWII: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
japim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2015, 11:35   #4
piratus
ford::beginner

Model: FOCUS II
Silnik: 1,6
Rocznik: 2004

Ja pierwsze co bym zrobił to posprawdzał połączenia masowe. Zasilanie pewnie masz ale brak poprawnej masy i głupieje.
piratus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2015, 12:38   #5
kris1978

Model: S-MAX mk2
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2016

A może najpierw sprawdź akumulator ?
kris1978 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2015, 13:53   #6
dobo_28

Imię: Artur
Model: S-MAX, YARIS
Silnik: 2.0 FFV Pb + LPG, 1.0 Pb
Rocznik: 2009, 2006

Dziś znowu był problem godz. 7.40 takie samo zachowanie ale jak poświeciło słoneczko to ok godz. 10.20 wszystko znowu zaczęło działać.
Zastanawiam się czy to nie problem z bezpiecznikiem w skrzynce pod maską może ma zaśniedziały styk i jak jest wilgotno to nie działa albo faktycznie coś z tą masą tylko gdzie jej szukać? Sprawdzę jeszcze zachowanie BCM jak wyciągnę bezpiecznik zasilania modułu. Akumulator nówka ma niecały rok no i auto odpala silnik pracuje poza resztą elektroniki.

Ostatnio edytowane przez dobo_28 ; 08-05-2015 o 13:56
dobo_28 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania