![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 15-08-2010
Model: Focus C-Max
Silnik: 2.0L Duratorq-TDCi (136PS) - DW10
Rocznik: 2004
|
Witam.
Wcześniej jeździłem tylko na silnikach TDI i teraz po zmianie na TDCI nie wiem, czy mój silnik zaczyna szwankować, czy to "normalne" w tych silnikach. Dokładniej: zaraz po odpaleniu silnika (opala normalnie, chociaż muszę przytrzymać rozrusznik dłużej niż przy passacie b4) pracuje on w miarę równo, trochę może faluje, ale niepokoi mnie bardziej to, że dają odczuć się drgania przenoszone na cały samochód. Potem, jak jest ciepły to nie występują takie objawy. Aha i czy to normalne, że jak jest zimny to ma mniej mocy? Zdarzyło mi się, że parę razy zgasł mi przy ruszaniu, jak nie dodałem odpowiednio dużo "gazu". No i czy to normalne w tych silnikach, że wymagają dłuższego traktowania rozrusznikiem (passat palił "na dotyk")? Ps. Wiem, że to głupio zabrzmi, ale zakładając tytuł, nie wiedziałem jaki prefix odznaczyć. Od kiedy są MK2 cmaxy? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Emila
Model: Stilo , Citroen C5 2,0
Silnik: 1,6 16v ,,,2.0 16 v
Rocznik: 2004,2003
|
Ciekawe czy kolega zajrzał do szukajki zanim założył nowy temat ...
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
[SIGPIC][/SIGPIC]Poszukuję blachoszczelki do naddźwiękowego podciśnieniowego pelengatora hydrostatycznego elektrogumonapawarki z przyczułapkami do hipertermobulgulatora wstecznego ślimakowicy boczno-spadowej z ryflem grzyla gulgownicy.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Oczywiście, że szukałem. Przyznam się, że tylko w forum dla c-maxa. Jednak w zacytowanym wątku dalej nie znalazłem odpowiedzi na swój problem.
Tym niemniej oczywiście wielkie dzięki za pomoc i wskazanie tego wątku. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 29-10-2007
Model: S-MAX
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2017
|
Drgania zimnego silnika mogą oznaczać początek końca dwumasy.
Odnośnie spadków mocy przyczyn może być wiele, np. EGR. Podjedź na komputer i zobacz jakimi błędami sypie. BTW nie podałeś przebiegu... |
|
|
|
|
|
#5 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
W momencie "telepania" gdy jest zimny silnik słyszysz jakieś dźwięki (takie metaliczne terkotanie)?
Dodanie gazu lub wciśnięcie sprzęgła uspokaja telepawki silnika? |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
Tak, dodanie gazu "tłumi" te drgania, tak mi się przynajmniej wydaje. Dla uściślenia, te drgania nie są jakieś straszne. Są delikatne i pierwszy raz je odczułem dopiero właśnie przy podpięciu do komputera, gdy stał na postoju i pracował na wolnych obrotach. Wcześniej po prostu odpalałem i ruszałemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Może jestem przewrażliwiony, ale wolę dmuchać na zimne... Auto kupiłem ok. miesiąca temu. Jeszcze przez zakupem byłem na stacji diagnostycznej i zawieszenie oraz cały stan techniczny ocenił diagnosta na bardzo dobry. Przy okazji podpięli go pod komputer i też nic nie wykazał. Potem zrobiłem ok. 1.5 tysiąca km po trasie i jeszcze raz podpiąłem pod kompa u kumpla. Też nie wyskoczyły żadne błędy.
Przekładnia: 6-bieg. przekł. ręczn. - MMT6; Norma emisji spalin: 2000 EEC (EEC 7); Klimatyzacja: Klim. dwustref. z aut. kontr. temp. Obszar: (+)"F"; Lakier: Magnum Grey Metalik; Materiał we wnętrzu: Linea/Kent |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Sprawdź jeszcze w wolnej chwili czy wciśnięcie sprzęgła pomaga.
Jeżeli to dwumasa wówczas z czasem drgania będą się nasilać. Słyszałem również, że wyłączanie silnika przy wciśniętym sprzęgle przedłuża żywotność dwumasy... |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
OK sprawdzę to.
Teraz sobie przypominam, że jak kumpel zrobił sobie jazdę próbną, to stwierdził, że "słychać sprzęgło". Niestety wtedy nie rozwinąłem tego tematu i nie pytałem się go o szczegóły, tzn. co to za odgłos itp.
Przekładnia: 6-bieg. przekł. ręczn. - MMT6; Norma emisji spalin: 2000 EEC (EEC 7); Klimatyzacja: Klim. dwustref. z aut. kontr. temp. Obszar: (+)"F"; Lakier: Magnum Grey Metalik; Materiał we wnętrzu: Linea/Kent |
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 21-03-2010
Silnik: 2,0 TDCI
|
Witam,
przeszukałem forum jednak nie znalazłem rozwiązania. Mam następujący problem: rano odpalam samochód bez problemu, przejeżdżam około 500 metrów, otwieram szlaban i podczas próby ruszenia silnik przestaje reagować na pedał gazu. Obroty są na normalnym poziomie około 800 obr. Wciśnięcie pedału gazu powoduję, że silnikiem zaczyna szarpać, a obroty skaczą od 800 do 1500 obr. Gdy zgaszę silnik, samochód odpala bez problemu, jednak wciąż tak samo reaguje na pedał gazu. Wczoraj, gdy przestał reagować na pedał gazu przetrzymałem go z wciśniętym pedałem gazu przez około 15 sekund i po tym czasie łanie wszedł na obroty. Dzisiaj np po odpaleniu samochodu spróbowałem na parkingu wprowadzić go na obroty. W zakresie 800 - 1500 silnikiem mocno szarpało. Gdy wracam po pracy, dzieje się dokładnie to samo. Przejeżdżam około 500 metrów i klops. Zauważyłem, że jak silnik jest ciepły to problem nie istnieje. Pomocy! Na forum znalazłem wiele podobnych opisów, jednak nikt nie podał konkretnej odpowiedzi. Liczę na Waszą pomoc. Tankuję tylko na BP ON Ultimate. Przebieg to 98000 km. |
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| silnik |
|
|