![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomek
Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0
Rocznik: 2003
|
Witajcie.
Padły mi przewody zapłonowe miesiąc temu. Postanowiłem wymienić przewody(NGK) świece(NGK laser platinum) i cewkę(BERU). Przez dwa tygodnie auto nie do poznania, i tu zaczyna się problem. Po dwóch tygodniach auto znów zaczęło szarpać, stukać, dławić się. Tym razem postanowiłem kupić nowy komplet Motorcrafta, ale nic to nie dało. Auto przy jednostajnej jeździe dusi się, dławi. Przy hamowaniu i wysprzęgleniu obroty lecą praktycznie do zera i wracają do normy. Do tego wszystkiego kiedy silnik działa na wolnych obrotach po otworzeniu maski, z okolic kolektora wydechowego słychać dźwięk jakby któryś gar nie pracował, pomimo, że pracują wszystkie cztery. Tak samo przy gaszeniu silnika słychać jak tłucze się coś. - Wszystkie przewody i węże przejrzane - sprawne - Czujniki vss i wału korbowego działają - Potencjometr przepustnicy działa jak należy - Wszystkie filtry wymieniane nie dalej jak miesiąc temu - silniczek krokowy sprawdzony i działa na pewno - brak wypadania zapłonów - kąt wyprzedzania zapłonu w normie - klapki wymienione rok temu na nowe, nie stukają - lambdy obie pracują bez zarzutu - map sensor czyszczony - przepustnica wyczyszczona Nie mam już pomysłu co to może być, może ktoś z Was podsunie mi jakąś ideę. Przejrzałem bardzo dokładnie forum, ale żadne rozwiązanie nie działa. Jak tak dalej pójdzie to części będą warte więcej niż auto. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: Kamil
Model: Mondeo MK4 Titanum X
Silnik: 2.0 Benzyna
Rocznik: 2008
|
Mój też miał podobne problemy po wymianie przewodów i cewki (dławienie się przy zwiększaniu prędkości, podczas wyprzęgania obroty krytycznie spadały, po czym wracały do normy). W tym przypadku pomogła autoadaptacja - robiłeś ją po zmianie części ?
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
Pytanie jeszcze ile powinno wynosić ładowanie alternatora na wolnych obrotach? Moje oscyluje w granicach 13 - 13.4 a w trakcie jazdy z włączonymi swiatłami i klimą spada poniżej 13 Ostatnio edytowane przez tomek1689 ; 06-06-2015 o 09:11 |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Bo zamiast sprawdzić stan silnika, czyli układ tłokowo korbowy, cisnienie sprężania silnika, to ładowałeś niepotrzebnie kasę w mało znaczące dla pracy silnika pierdoły, jak silnik ma nierówne cisnienie, i niskie w cylindrach, to nawet gdybyś dał pozłacane części, to i tak nie będzie chodził.
Ładowanie alternatora masz za małe, tak jak i resztę samochodu. Powinno być po uruchomieniu silnika 14,5 Volta, jak trochę popracuje silnik to może nieco sie zmiejszyć. Po dłuższej jeżdzie może spaść do 13,7 Volta. |
|
|
|
#5 |
|
|
W poniedziałek sprawdzane było sprężanie - na wszystkich garach ok 14atm z różnicą +-0,1 zapomniałem dopisać.
I o jakiej kasie mowa? Na razie wymienione tylko dwa razy układ WN. Klapki poprzednie się rozsypały, więc i tak musiałem coś z nimi poczynić. Reszta części była na próbę przekładana do bliźniaczego silnika, ale od środy już nie mam takiej możliwości. Jeśli dalej kontynuować sprawę rozrusznik/akumulator. Dziś zmierzyłem drugi raz na zimnym. Na wyłączonym silniku miernik podaje 12.5V, po włączeniu zapłonu spada do 12.2V, przy odpalaniu leci nieco ponad 9V i po uruchomieniu na jałowym 13.7V. Po włączeniu wszystkich możliwych świateł, klimy i grzania szyb ładowanie spada na 12.8V. 14.5V nie udało mi się osiągnąć nawet w czasie jazdy - max 13.7V Na co mam zwrócić uwagę najpierw? Akumulator kończy żywot, czy alternator kończy karierę? |
|
|
|