Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-06-2015, 15:22   #1
Arek100
ford::beginner

Model: Ford Focus
Silnik: 2.0
Rocznik: 2001
Domyślnie Nieszczelność klimatyzacji - gdzie szukać

Witam forumowiczów ;-)

W skrócie postaram się opisać co się dzieje.
W tamtym roku, byłem na sprawdzeniu szczelności klimatyzacji i uzupełnieniu odczynnika. Po podłączeniu wszystko okazało się być ok. Maszyna pokazała, że nie ma nieszczelności. Klimatyzacja została nabita, jak i również wymieniony filtr.
Przez cały okres ciepły, klimatyzacja chodziła b.dobrze. Była użytkowana praktycznie codziennie, przez jakieś 4-5 miesięcy. Nie zauważyłem, żadnej zmiany w chłodzeniu czy jakichś dziwnych zachować.

W tym roku, po uruchomieniu nie zaczął lecieć chłód, lecz ciepłe powietrze. No to zaraz podjechałem do mechanika, w celu sprawdzenia sprężarki, łożyska i czujnika ciśnienia - wszystko ok. Ponownie podłączona klima została do maszyny i sprawdzenie szczelności - ponownie okazało się, że szczelność jest. Nastąpiło sprawdzenie odczynnika - i tutaj okazało się, że nie ma go wcale. Jakim cudem? Czy jest możliwe, abym cały odczynnik wykorzystał?
Skoro odczynnika nie ma, to kazałem napełnić, ale z kontrastem, aby sprawdzić gdzie to cholerstwo ucieka. Dzisiaj mija 2 tyg., od nabicia z użyciem kontrastu. Przez 1.5h szukaliśmy nieszczelności, praktycznie wszędzie - nic nie zostało znalezione (oczywiście w miejscach dostępnych, bez rozbierania połowy silnika).

Może ktoś z Was mi powiedzieć gdzie przy nastepnej wizycie mogę szukać tej nieszczelności? Chyba, że co innego odpowiada za to, że odczynnik ucieka.

Dzieki za pomoc.

Arek100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2015, 17:18   #2
salom

Domyślnie Odp: Nieszczelność klimatyzacji - gdzie szukać

Może uciekać czynnik zaworami do napełniania, wtedy nie pokaże żadnej nieszczelności kontrast.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2015, 17:34   #3
EW1
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016

Nawet jeśli nastąpi gwałtowne rozszczelnienie to po kontaście zobaczysz którędy uciekł czynnik Próba podciśnieniowa nie zawsze zlokalizuje miejsce nieszczelności układu klimatyzacji i na pewno technik obsługujący urządzenie powinien cię o tym poinformować.
Miałem podobny przypadek w ciężarówce i niby wszystko OK a jednak czynnik tak jak u ciebie uciekał prawie do zera i to z biegiem czasu. Dopiero kontrast pokazał że winna była chłodniczka( wymiennik) klimy i po jej wymianie klimę już miałem sprawną. Tak więc polecam sprawdzanie elementów klimy a na pewno pokaże się seledynowy kolor kontrastu w którymś miejscu
EW1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2015, 18:52   #4
Arek100
ford::beginner

Model: Ford Focus
Silnik: 2.0
Rocznik: 2001

A czy jest Panowie, jakiś sposób (nie licząc kontrastu), aby sprawdzić gdzie dokładnie to ucieka? Mam tutaj na myśli sposób, który nie powoduje rozebrania połowy silnika czy też klimatyzacji.
Bo jeżeli nie ma, to mam to szczerze gdzieś. Podejrzewam, że jakbym naprawił to coś, to wyjdzie mnie drożej niż nabijanie co roku klimatyzacji do pełna za 80zł.
Arek100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2015, 19:54   #5
EW1
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016

Po to jest kontrast by nie wymieniać elementów w ciemno. Jeśli nie masz widocznego przecieku to przecież nie wymienisz elementu tylko dlatego że masz do niego dostęp
Jeśli próba podciśnieniowa nie wykazała nieszczelności to można zrobić próbę nadciśnieniową ale wtedy zamiast czynnika chłodzącego daje się zastępczo np argon ze wzgl na cenę bo jest dużo tańszy i wtedy już nieszczelność musi się pojawić ... Tak przynajmniej sugerował mi serwisant klimatyzacji
EW1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2015, 20:27   #6
yaarofox
ford::advanced

Imię: Jarek
Model: Focus trend
Silnik: zetec 1.6
Rocznik: 1999

pod prawym blotnikiem sprawdzałeś ?
yaarofox jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2015, 21:34   #7
jack155
ford::average

Imię: Jacek
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 tdci 115 km
Rocznik: 2012

Panowie. Podciśnienie nie służy do sprawdzania szczelności. Tylko i wyłącznie azot żeby nie uszkodzić osuszacza. Nabija się układ przez strone niskiego ciśnienia na 15 Bar i czeka na efekt. Podciśnienie to lipa. Do wyciągania wilgoci z układu . Musiałbyś mieć dziure wielkości pięcio groszówki zeby stacja pokazała nieszczelność. Walcze z klimą u siebie juz miesiąc. Miejsc ucieczki czynnika jest kupa. Moż trafiony jest skraplacz. Całego nie widać. U mnie dopiero po wyjęciu skraplacza wida było pod uv że jest mikropęknięcie.
jack155 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania