![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Wojciech
Model: Focus
Silnik: 1,6 Tdci 109km
Rocznik: 2006
|
Witam,
Mam pytanie do elektryków. Kupiłem zestaw głośno mówiący który podpina się pod radio (seryjne). Zestaw łączy się z telefonem przez bluetooth. Problem w tym że ładowarka powoduje szumy i piski które słychać w głośnikach. Są to dwa dźwięki, jeden stały pisk, a drugi wzrasta wraz ze wzrostem obrotów silnika. Zna ktoś jakieś filtry które by to zniwelowały. Zauważyłem że jak dołożę dodatkowy kabel do masy w gnieździe zapalniczki to piski trochę cichną. Czy można masę zapalniczki poprowadzić wyłącznie po karoserii. Bo wydaje mi się że alternator może powodować takie zjawisko. P.S. Wiem że problem jest znany w Focusach i wymiana ładowarki nie wchodzi w grę bo nikt nie da gwarancji że nawet firmowa nie będzie powodować tych zakłóceń |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Mustang GT 2019 EU
Silnik: 5.0L TiVCT Coyote (450KM)
Rocznik: 2019
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Taki efekt jest też kiedy AUX jest wprawdzie podłączony do telefonu, ale telefon niczego nie odtwarza wobec czego wyjście minijacka zostaje programowo "odpięte" i zaczyna zachowywać się jak antena - wystarczy puścić jakikolwiek dźwięk i telefon "podpina" programowo minijacka rozpoczynając nadawanie. Mogę nagrać taki efekt żeby to lepiej zobrazować jeśli będzie taka potrzeba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Natomiast Ty piszesz też o ładowarce. To drugi temat i faktycznie firmowa ładowarka od Sony powinna załatwić sprawę (AN400 i AN420 działają na pewno). Widocznie Sony się przypadkowo dobrze zgrało z tym radiem w Focusie, nie mam pojęcia dlaczego tak jest. Dlatego sprawdź czy to nie przypadkiem dwa niezależne problemy... |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Mustang GT 2019 EU
Silnik: 5.0L TiVCT Coyote (450KM)
Rocznik: 2019
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Teoretycznie Samsung też powinien być, a oryginalny szumiał jak ktoś w którymś wątku wspominał. Moim zdaniem częstotliwość pracy przetwornicy musi po prostu wpadać w zaprojektowane filtry, a pozostali robią takie które akurat przechodzą.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
No a można podłączyć minus z gniazda do zapalniczki do karoserii?? Czy grozi to jakimś przepięciem czy czymś??
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
|
Można.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Chociaż teoretycznie tworzysz pętlę masy, co może mieć odwrotny skutek od zamierzonego.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
ale tak że jedyna masa na gnieździe będzie z karoserii. Więc gdzie tu pętla
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
A, myślałem, że chcesz dodatkowo ciągnąć. No to możesz - ale zanim zrobisz docelowo to podłącz tak na próbę i zobacz ile to pomogło - żeby się nie okazało, że problem tkwi w czymś innym
|
|
|
|