![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Michał
Model: Ford Focus mk1
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2004
|
Witam,
otóż mam w swoim Focusie problem z prawą przednią szybą. Na przełącznik kierowcy nie reagowała w ogóle, natomiast z przełącznika pasażera opuszczała się za każdym razem, a podnosiła się co któryś raz w sposób ciągły- jak już ruszyła to jechała do końca. Postanowiłem rozwiązać ten problem, rozebrałem drzwi i pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem miernikiem napięcie na kostce przy silniczku- zarówno z przełącznika kierowcy jak i pasażera za każdym razem dochodzi całe 12,3V i w górę ,i w dół. Rozebrałem silniczek i zobaczyłem, że na szczotki dochodzi napięcie o wartości 0,8-3V. Wobec tego kupiłem cały mechanizm, ale po zamontowaniu okazało się że dalej problem jest ten sam. Wyjąłem go z powrotem i przesmarowałem dokładnie linki i prowadnice- myślałem, że może opór za duży czy coś. Dalej to samo... z tą różnicą, że teraz zdarza mu się co ktoryś raz nie opuścić szyby i przełącznik kierowcy co któryś raz zechce szybę podnieść. Próbowałem nawet podłączyć stary mechanizm jeszcze raz, ale sytuacja jest niezmienna. Za każdym razem jak szyba ruszy, czy to w dół, czy to w górę, to już jedzie do samego końca- nie zatrzymuje się tak jak niektórym. I nie wiem teraz czy może w instalacji jest coś nie tak- choć napięcie dochodzi cały czas to może natężęnia nie ma odpowiedniego? A może oba silniczki mają ten sam defekt? Pomóżcie proszę. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
|
a moze to cos z przelacznikiem lub przekaznikiem jezeli jest takowy od szyb.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Rozebrałem i przeczyściłem zarówno przełącznik kierowcy, jak i pasażera- wszystko z nimi w porządku. Z resztą wydaje mi się, że jakby coś z przełącznikami było nie tak, to nie szłoby napięcie.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Waldek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1,8 B(125)
Rocznik: 2009
|
W jaki sposób sprawdzałeś te przełączniki?
Niedawno któryś z Kolegów "wrzucił" na forum schematy elektryczne do Focusa (pdf). Nie pamiętam już gdzie (może któryś z Kolegów podpowie). Tam w dziale 700-09-00-10 są schematy tych przełączników i procedura ich sprawdzenia. A cały schemat instalacji sterowania szybami jest w dziale 501-11-00. Masz dwie czy cztery szyby "elektryczne"? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dwie elektryczne. Pomyślałem, że skoro napięcie dochodzi za każdym razem to przełączniki są dobre. Poszukam tych schematów. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Znalazłem schemat i tak jak myślałem- instalacja na szybę pasażera przechodzi najpierw przez przełącznik kierowcy. Kiedy go rozbierałem nie zauważyłem, żeby było coś nie tak. Myślę czy może nie padła w nim część układu scalonego odpowiedzialna właśnie za szybę pasażera. Co Wy na to?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Jacek
Model: Focus MK3 kombi
Silnik: 1,6 TDCI 115PS
Rocznik: 2012
|
Witam!
Podłączę się pod temat. Problemem mojej foki również jest szyba w prądzie prawy przód. Mianowicie nie można jej opuścić przełącznikiem w drzwiach kierowcy. Wszystko inne działa OK. Po rozebraniu go sprawdzeniu ścieżek wszystkie dają przejście. Stwierdziłem jednak że brakuje w przełączniku jednego zasilania na tę szybę nie pamiętam tylko na którym to było pinie ale przewód w kostce to czarno/zielony. Do pozostałych idą po dwa zasilania. Zdjąłem boczek drzwi kierowcy ale kabel ginie w drzwiach i nie wiem gdzie dalej sprawdzać. Chciałem rozpiąć kostki drzwi - słupek ale nie wiem w której szukać bo po wyjściu z drzwi kostka rozgałęzia się na dwie wtyczki w słupku a ja nie wiem jeszcze za bardzo jak je w ogóle rozpiąć. Może ktoś z bardziej ogarniętych forumowiczów mógłby coś podpowiedzieć? Może jakiś schemat tych wtyczek? Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Witam ponownie!
Dziś nie pada więc postanowiłem pogrzebać dalej no i sukces. Rozpiąłem obie kostki i od razu ukazała się przyczyna. W dolnej kostce przy samym pinie urwany kabelek właśnie czarno/zielony. Kontrola miernikiem czy jest przejście pomiędzy pinem na płytce przełącznika a urwanym kabelkiem. Zlutowanie kabelka z pinem nr 3 w dolnej kostce i sprawa z prawą szybą zamknięta. Moje kolejny problem to szyba w prądzie lewy przód Mam przełącznik 2-stopniowy na 4 szyby. Szyba lewy przód nie jedzie do samej góry automatycznie tak jakby w przełączniku nie działał 2 stopień podnoszenia i staje po zwolnieniu przełącznika. Nadmienię że przy opuszczaniu tej szyby 2 stopień działa i szyba zjeżdża automatycznie do dołu po zwolnieniu przełącznika. Pozostałe szyby w aucie również działają bez zarzutu. Ścieżki na płytce przełącznika sprawdziłem i mają przejście, wszystkie prądy też już dochodzą. Wie ktoś może co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-05-2007
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
|
Zaprogramowałeś szybę?
|
|
|
#10 |
|
|
nie wiem jak i czy u mnie w ogóle się da
moja foka jest z rocznika '99 i wydaje mi się że nie ma GEM ani innych dodatkowych modułów (bynajmniej nic takiego nie zaobserwowałem) poza tym niby mam przełącznik na 4 szyby oraz jak już zaobserwowałem instalację w postaci kostek i przełączników w tylnych drzwiach to jestem jednym z tych którzy po nabyciu auta mają tylne szyby na przysłowiowych kołkach podparte (u mnie akurat tylne szyby trzymają się na piance montażowej; wmontowaniem mechanizmów i silniczków mam zamiar zająć się na początku przyszłego roku) podpowiecie o co chodzi z tym programowaniem albo podeślecie linka jakiegoś? Dziś zaprogramowałem szybę i teraz wszystko śmiga. Po sugestii Jester przypomniałem sobie że gdzieś już o tym czytałem no i znalazłem. Procedura programowania jest opisana w instrukcji Focusa. Dzięki Jester Ostatnio edytowane przez OverCrash ; 09-09-2015 o 16:27 Powód: Problem rozwiązany |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| elektryczne szyby , focus |
|
|