![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: Ford Mondeo MK3
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 2005
|
Witam,
jestem szczęśliwym posiadaczem Forda Mondeo MKIII 2.0 TDDI 90KM liftback końcówka 2002 roku., niestety moje szczęście zaczyna się kończyć ze względu na problemu które zaczęły mnie męczyć. Jakiś czas temu zaczęły się u mnie problemy z zapalaniem silnika, nie ma tu znaczenia czy silnik jest zimny czy też już rozgrzany, problem polega na tym iż rozrusznik wcale nie reaguje. Przekręcam kluczyk, zapalają się wszystkie kontrolki, po nagrzaniu świec przekręcam kolejny raz i cisza, nic się nie dzieje. Wyłączam wszystko, ponawiam operację powyżej i rozrusznik zakręca, silnik odpala bez problemu. Dodam że czasami podczas jazdy ostatnio zdarza się też że nagle gasną wszystkie kontrolki, tak jakby się resetował, silnik gaśnie, i nagle odpala się wszystko ponownie. Możliwe że ma to bezpośredni związek właśnie z tym odpalaniem, dodam też że gaśnięcie i odpalanie zaczęło występować wcześniej niż ten problem z rozrusznikiem. Jest jeszcze jedna kwestia, rzadko występującym problemem ale jednak występującym jest to że kiedy uda mi się odpalić samochód to od razu gaśnie, czytałem że może to być spowodowane dopływem powietrza, ale nie wiem jak sobie z tym poradzić. Proszę bardzo o pomoc w rozwiązaniu problemu, nie chce się rozstawać z tym samochodem. Ostatnio edytowane przez Dinedal ; 25-04-2015 o 15:18 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku
|
Sprawdź wszystkie punty masowe i samo podłączenie akumulatora.
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Czy ktoś mógłby pomóc z tym problemem ? Niestety zdarza się to coraz częściej i ni jak nie mogę sobie z tym poradzić.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: focus
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2003
|
Obstawiam immobilizer, lub sterownik (komputer)
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
a ja rozrusznik
|
|
|
#7 |
|
ford::average
![]() Imię: Zbigniew
Model: mondeo mk3
Silnik: 1.8 125 km + lpg
Rocznik: 2001
|
Kolega miał podobne objawy w Foce ,wariowała pastylka od immo w kluczyku. Po wymianie wszystko oki.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Problem rozwiązany.
Okazało się w końcu że przewód od alternatora był walnięty, wystarczyło go ruszyć a samochód odpalał. Wymieniłem cały alternator, odpala jak igła. Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam |
|
|
|