![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 31-07-2012
Model: focus kombi
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2003
|
Mam następujący problem, w foce kombi mk1 1.8tdci z 2003r. przy zmianie na 4bieg często występuje gwałtowne i mocne szarpanie silnika, tak parę razy na sekundę (odczucia podobne jakby kilka razy na sek. dodawało się gazu i naciskało od razu na hamulec). Wystarczy jednak puścić gaz i od razu ustaje. Nie dzieje się to też zawsze, ale bardzo często, szczególnie na zimnym silniku, ale żeby nie było to na ciepłym też ale znacznie rzadziej. Zauważyłem, że jest to w dużym stopniu uzależnione od tego jak głęboko wciśnie się gaz, najczęściej jak bardzo słabo albo bardzo mocno choć kurde i na średnim też czasem wyskoczy. Najbardziej zastanawiał bym się nad turbiną ale dlaczego na innych biegach nie ma takiego efektu? Gdyby to zależało od obrotów to chyba na każdym biegu powinno być to samo? Jeździć się da, bo zazwyczaj jak zaczyna szarpać to puszczam gaz i po ponownym wciśnieciu z trochę inną siłą problem już nie występuje. Jest to jednak irytujące i zastanawiam się czy ktoś nie miał już podobnego objawu i ma pomysł w czym problem.
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-02-2009
Model: focus II
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2008
|
Witam,
Miałem podobnie na 1 oraz czasami na 2 biegu, zależało od obrotów. Zmieniłem soft, szarpanie ustąpiło na tych biegach. Dodatkowo czasami występuje na 5 biegu przy prędkości 140km/h, rzadko przy 130km/h. Za kilka dni sprawdzę na autostradzie to dam znać czy problem występuje. Moja foczka to 1.8 tdci rocznik 2008. PS Update softu w serwisie 240zł. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Zarejestrowany: 31-07-2012
Model: focus kombi
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2003
|
Ciekawe, przypomniało mi się, że też na niższych biegach występował ten problem ale po chiptuningu ustąpiło i tylko na 4 zostało. Miałem wtedy krótko to auto i od razu robiłem chipa, teraz na żadnym biegu poza 4 nie ma tego objawu. Softu nie da rady chyba zmienić bo by mi chipa skasowało i znowu tylko 100koni by było. Ale jesli to rzeczywiście problem oprogramowania to przynajmniej będę wiedział, że za dużo nie zdziałam i trzeba się po prostu przyzwyczaić.
|