![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 28-01-2011
Model: Mondeo MkIV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
|
Witam,
Mam ogromny problem ze swoim mondziakiem 2.0 TDCI. Kolejny raz zdarzyło się, że nie jestem w stanie wyłączyć silnika (mam przycisk Ford Power). Auto kompletnie nie reaguje na wciskanie przycisku (próbowałem go nawet przytrzymać przez kilka/naście/ sekund - zero reakcji). Tydzień temu w serwisie wgrano jakiś nowy soft do PCMa - dzisiaj niestety problem się powtórzył. Nie mając innego pomysłu "zdusiłem" silnik przez wrzucenie biegu, zaciągnięcie ręcznego i puszczenie sprzęgła (nie miałem kluczy żeby odpiąć klemę a jakoś musiałem zgasić silnik). Po takim zgaszeniu auto kompletnie nie reagowało ani na pilota ani na wciskanie przycisku Power. Wyświetlacz pokazywał dane tak jak po włączeniu zapłonu. Zamykałem samochód z kluczyka - wyświetlacz cały czas się świecił. Próbowałem też wsadzić pilota w ten otwór zamiast stacyjki - też to nic nie dawało. Po paru minutach wreszcie coś się ruszyło ale pokazał "kluczyk nierozpoznany" (bateria wymieniona max. miesiąc temu). Po paru kolejnych próbach (+ zamykanie/otwieranie z pilota) wreszcie auto załapało i pozwoliło się odpalić. Teraz chwilowo znowu działa ok ale muszę znaleźć przyczynę bo to trochę słabo wygląda jak co kilka dni mam mieć problem z wyłączeniem silnika i późniejszym jego odpaleniem. Ostatnio po zgaszeniu i zamknięciu nie chciał się kompletnie otworzyć z pilota. Otwarcie kluczykiem zadziało ale nadal nie reagował na wciskanie przycisku. Dopiero po kilku godzinach przerwy otworzył się bez problemu i odpalił. Jakieś pomysły gdzie szukać przyczyny? pozdr, rpp |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FCP member
![]() Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020