Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-12-2015, 19:50   #1
Fifrok
ford::amateur

Imię: Filip
Model: Ford Focus Sport 1.6 Duratec 115KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
Domyślnie Szarpanie silnika na małych obrotach i "wariujący" obrotomierz

Witam wszystkich forumowiczów i miłośników Forda. Na wstępie chcialbym zaznaczyc że jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Do rzeczy.

Mój problem pojawił się około 2 tygodnie temu kiedy kontrolka paliwa spadła na rezerwę i żaczęło trzęść troszkę silnikiem na małych obrotach ale pomyślałem że może to być coś związanego z paliwem tudzież pompą szybko pojechałem na stacje, zalałem go pod korek i problem ustąpił na parę dni. Lecz po owych paru dniach w drodze do pracy podczas ruszania ze świateł auto praktycznie nie chciało jechać, obrotomierz spadł na zero i wracał na miejsce przy ok. 3000 obrotów i znów trząsł sie cały silnik na pierwszym jak i na drugim biegu, do tego wystąpił problem tzw. twardego hamulca. Wiele nie myśląc zjechałem na pobocze i zadzwoniłem po lawetę. Mechanik po podpięciu komputera zdiagnozował sonde lambda i czujnik położenia wału i częsci te od razu wymienił. Parę dni było wszystko ok po czym znów powrócił problem tylko że tym razem zdecydowałem sie zrobić nim rundkę po osiedlu i zauważyłem ze na ok. 3000 obrotów auto zaczyna zachowywać się prawie normalnie (prawie bo dalej było czuć lekkie drgania). Dojechałem do mechanika i komputer znów pokazał czujnik położenia wału, tak więc ponownie został wymieniony. Po skasowaniu błedów i wymianie wsiadłem w auto i zrobiłem jazdę testową. Wszystko było ok oprócz tego że kontrolka silnika zaczęła migać, po czym zapaliła się na stałe i po chwili zgasła. Pomyślałem że wszystko jest ok i jeździłem dalej. Aż do wczoraj kiedy problem pojawił się ponownie... I tu pojawia się moje pytanie. O co chodzi? nie jestem specem od samochodów i zupełnie się na nich nie znam ale wyczytałem że może być to cewka rozrusznika tudzież świece. Proszę o pomoc bo w sobotę idę do mechanika i chciałbym chociaż wiedzieć ile kasy przygotować. Mój samochód to 2005 Ford Focus 1.6 Duratec. Do postu załączam filmik na którym widać jak trzesie i nie pracujący obrotomierz mimo trzymania na obrotach.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Fifrok jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2015, 20:00   #2
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Szarpanie silnika na małych obrotach i "wariujący" obrotomierz

A) zmieniłbym mechanika. zmieniał raz czujnik położenia wału po czym drugi raz zrobił to samo? podpowiem że niskim kosztem możesz sam sobie sprawdzić kody błędów kupując ELM 327 na bluetooth i instalując darmowe aplikacje na smartfona. Niestety nie znam się na mechanice samochodów aby móc podpowiedzieć coś więcej (jestem informatykiem, więc u mnie to zawsze programy/kable i kody)
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania