![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Filip
Model: Ford Focus Sport 1.6 Duratec 115KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
|
Witam wszystkich forumowiczów i miłośników Forda. Na wstępie chcialbym zaznaczyc że jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Do rzeczy.
Mój problem pojawił się około 2 tygodnie temu kiedy kontrolka paliwa spadła na rezerwę i żaczęło trzęść troszkę silnikiem na małych obrotach ale pomyślałem że może to być coś związanego z paliwem tudzież pompą szybko pojechałem na stacje, zalałem go pod korek i problem ustąpił na parę dni. Lecz po owych paru dniach w drodze do pracy podczas ruszania ze świateł auto praktycznie nie chciało jechać, obrotomierz spadł na zero i wracał na miejsce przy ok. 3000 obrotów i znów trząsł sie cały silnik na pierwszym jak i na drugim biegu, do tego wystąpił problem tzw. twardego hamulca. Wiele nie myśląc zjechałem na pobocze i zadzwoniłem po lawetę. Mechanik po podpięciu komputera zdiagnozował sonde lambda i czujnik położenia wału i częsci te od razu wymienił. Parę dni było wszystko ok po czym znów powrócił problem tylko że tym razem zdecydowałem sie zrobić nim rundkę po osiedlu i zauważyłem ze na ok. 3000 obrotów auto zaczyna zachowywać się prawie normalnie (prawie bo dalej było czuć lekkie drgania). Dojechałem do mechanika i komputer znów pokazał czujnik położenia wału, tak więc ponownie został wymieniony. Po skasowaniu błedów i wymianie wsiadłem w auto i zrobiłem jazdę testową. Wszystko było ok oprócz tego że kontrolka silnika zaczęła migać, po czym zapaliła się na stałe i po chwili zgasła. Pomyślałem że wszystko jest ok i jeździłem dalej. Aż do wczoraj kiedy problem pojawił się ponownie... I tu pojawia się moje pytanie. O co chodzi? nie jestem specem od samochodów i zupełnie się na nich nie znam ale wyczytałem że może być to cewka rozrusznika tudzież świece. Proszę o pomoc bo w sobotę idę do mechanika i chciałbym chociaż wiedzieć ile kasy przygotować. Mój samochód to 2005 Ford Focus 1.6 Duratec. Do postu załączam filmik na którym widać jak trzesie i nie pracujący obrotomierz mimo trzymania na obrotach. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
A) zmieniłbym mechanika. zmieniał raz czujnik położenia wału po czym drugi raz zrobił to samo? podpowiem że niskim kosztem możesz sam sobie sprawdzić kody błędów kupując ELM 327 na bluetooth i instalując darmowe aplikacje na smartfona. Niestety nie znam się na mechanice samochodów aby móc podpowiedzieć coś więcej (jestem informatykiem, więc u mnie to zawsze programy/kable i kody)
|
|
|
|