![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Grzegorz
Model: Ford Focus MK3 lift
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2015
|
Witam Forumowiczów
W związku z "lodową" aurą postanowiłem ponownie przemyśleć temat odmrażania przedniej szyby. W moim focusie (z klimatyzacją manualną) zamontowałem panel sterowania xxx DB z kontrolą grzałki i wszystko działa. Przyszło mi jednak zrobić coś takiego dla drugiego focusa z manualną klimą i trochę lipa. Brak odpowiednich paneli (allegro jest zawalone tymi słabymi wersjami już od 5zł...). Z drugiej strony panel działa w ten sposób że uruchamia nagrzewnicę dopiero w pozycji max. Kończy się to tym że na trasach poniżej 10km silnik dojeżdża zimny. Mam więc pytanie do posiadaczy focusa z klimatyzacją manualną, z nagrzewnicą i ogrzewaniem szyby: czy włączenie przycisku grzania przedniej szyby powoduje automatyczne włączenie nagrzewnicy czy trzeba ustawić temp. na max? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2011
|
ale przednia szyba fabrycznie jest podgrzewana elektrycznie i działa o ile dobrze pamiętam nie zależnie od działania klimatyzacji
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
|
Cytat:
Poruszyłeś bardzo ciekawą kwestię. Załączenie PTC, przy manualnym panelu klimy, jest możliwe tylko przy przekręceniu pokrętła na max. Oznacza to też otwarcie zaworka normalnej nagrzewnicy na pełen przepływ płynu i dodatkowe wychładzanie silnika. Pomimo zamkniętego termostatu i pracy silnika na małym obiegu przy niskich temperaturach, silnik wychładza się w kabinę. Do czego zmierzam. Wcześniej miałem ukryty wyłącznik PTC pod tapicerką i włączałem grzałkę niezależnie, nawet przy minimum grzania na pokrętle panelu. Bardzo zachciało mi się fabrycznego rozwiązania, które uskuteczniłem. Po przemyśleniach powrócę chyba jednak do załączenia PTC niezależnie. Oczywiście przy założeniu, że załączy się tylko po zapłonie i włączonym wentylatorze nawiewu. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Grzegorz
Model: Ford Focus MK3 lift
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2015
|
Zadałem pytanie z nadzieją że oba obwody są jednak w jakiś sposób połączone co oznaczałoby prawdopodobną możliwość uruchamiania PTC za pomocą przycisku ogrzewania przedniej szyby. W obliczu braku odpowiednich paneli i wychładzania silnika zimą byłoby to wielkie udogodnienie. A może po prostu dałoby się przerobić przycisk na włącznik, ładnie by wtedy wszystko wyglądało.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps