![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotr
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCi 90 KM
Rocznik: 2009
|
Witam,
Mam problem samochodem (FF II 1.6 TDCi 90KM). Od jakiegoś czasu słyszałem ciche "wycie" spod maski, najbardziej na obrotach ok. 1200-1300. Gdy przybrało na sile postanowiłem odwiedzić dziś mechanika, ale nie zdążyłem, wczoraj wracając do domu: - zaczęło "wyć" mocniej - zapaliły się kontroli ABS i ESP - padał śnieg więc pomyślałem że normalne, ale kontrolki paliły się cały czas, czasem znikały i zapalały się ponownie - padło wspomaganie (na pewien czas wróciło, ale potem padło znów) - po zaparkowaniu nie mogłem już odpalić ponownie auta - i tutaj dziwnie, bo kontrolki i podświetlenie zapalały się po 1-2 sek później niż zwykle, miga dioda immobilajzera. Co może być problemem? Ewentualnie czy jakoś można odpalić auto żeby dojechać do pobliskiego mechanika? Czy laweta niestety? Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi, Piotrek |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Mateusz
Model: Mondeo MK4 FL
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2011
|
Brak ładowania (alternator).
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
- ok, dzięki za odpowiedź, tak podejrzewałem, teraz tylko się upewniłem.
A teraz - czy jest jakaś możliwość "ożywienia" auta, żeby dało się podjechać do mechanika? Czy niestety laweta? Dodam że nie mam za bardzo ani warunków, ani umiejętności żeby coś bardziej pogrzebać w aucie... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Naładować akumulator prostownikiem, odpalić auto z kabli i 20-30 km powinieneś móc przejechać z wyłączonymi odbiornikami które tylko da się wyłączyć.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Ah, to spoko! Potrzebuję do kilometra, więc wierzę że jak już odpalę to dojadę.
Wielkie dzięki za pomoc! |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
A jak nie to na lince zaciągnij, zawsze to tańsze od lawety.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Maciek
Model: Focus Mk2 FL Titanium
Silnik: 2.0 TDCi 136km 320Nm - DPF OFF
Rocznik: 03.2008
|
Uważaj tez na wspomaganie kierownicy wyłączy się po absie i esp wiec nie rozpędzaj się za bardzo sam to przerobiłem u siebie również cos mi wydawało dźwięk z pod maski w podobnym przedziale obrotów. U mnie spalila się elektronika alternatora płytka pękła koszt naprawy 400 pln.
|
|
|
|