Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-02-2016, 11:10   #1
dafork
ford::amateur

Model: Focus 2
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Wysokie obroty silnika przy wciśniętym sprzęgle

Witam forumowiczów,

Od około pół roku mam dziwny problem z obrotami w moim focusie. Byłem już w 4 warsztatach i żaden z nich nie potrafił zlokalizować problemu.

Dotychczas objawiało się to:
- szarpaniem silnikiem przy całkowitym puszczeniu / wciśnięciu gazu na biegu podczas jazdy
- podczas dojeżdżania do skrzyżowania na luzie i wciśnięciu hamulca obroty wzrastały do około 1000, po czym wracały do normalnego poziomu biegu jałowego

W ostatnim warsztacie po sprawdzeniu auta IDSem zostało zakutalizowane oprogramowanie PCM. Ku mojemu zdziwieniu oba objawy praktycznie zniknęły (szarpanie pojawia się sporadycznie), ale pojawił się inny problem. Jeśli wcisnę sprzęgło i szybko dodam gazu to obroty nie wrócą do swojego normalnego poziomu tylko zatrzymują się około wartości 1100. Wracają na miejsce dopiero po kilku sekundach od puszczenia sprzęgła. Występuje to tylko na rozgrzanym silniku.

Dwumasa była wymieniana, błędów w komputerze brak. Przed aktualizacją oprogramowania zalogowany był błąd zaworu EGR P1335-61 (był czyszczony, testy otwarcia i zamknięcia przeszedł pozytywnie). Podczas logowania poniższych parametrów zauważyłem, że w komputerze nie zmienia się wartość CPP - czujnika położenia sprzęgła.

Poniżej wdrukowane wykresy parametrów wraz z opisem. Żółta linia pionowa oznacza wciśnięcie sprzęgła, fioletowa zwolnienie.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

I teraz pytanie: w którą stronę iść? Zacząć kombinować z EGRem (wymienić elektronikę, odpiąć, zaślepic?) czy najpierw zacząć od sprawdzenia czujnika sprzęgła? Może on w ogóle powodować takie zachowanie?

Dodatkowo, co to jest ISPC? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat.

Ostatnio edytowane przez dafork ; 23-02-2016 o 14:05
dafork jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-02-2016, 14:04   #2
dafork
ford::amateur

Model: Focus 2
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Re: Odp: Dziwny problem z obrotami

Dodam jeszcze, że przed chwilą sprawdzałem i przy sprzęgle mam jeden czujnik, który wydaje się działać (po wciśnięciu sprzęgła wyłącza się tempomat).

Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 23-02-2016 o 15:48
dafork jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania