Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fusion
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-05-2008, 21:20   #1
krzys2007
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: Fusion
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2004
Domyślnie Brak oświetlenia wnętrza

Witam wszystkich.
Nie działa w mojej Fuzzi oświetlenie wnetrza, tzn. nie działa lampka pod sufitem z przodu, z tyłu oraz oświetlenie bagażnika. Wszystkie inne urządzenia elektryczne oraz oświetlenie zewnętrzne działa bez zarzutu. Sądzę, że to przepalony bezpiecznik, pytanie który odpowiada za obwód oświetlenia wnętrza? Sprawdziłem kilka typów - wszystkie były OK. Brak jest chyba osobnego bezpiecznika na ten obwód. Oświetlenie jest więc zabezpieczone z innym obwodem, nie wiem tylko którym. Może ktoś z Was miał już taki problem.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 02-04-2016 o 10:02
krzys2007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-05-2008, 20:07   #2
krzys2007

Imię: Krzysztof
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2004
Domyślnie Re: Brak oświetlenia wnętrza

Witam
W uzupełnieniu do mojego poprzedniego posta, sprawdziłem miernikiem i wygląda na to, że to usterka układu sterownika oświetlenia. Tak sądzę, bo żarówki są OK, obwód przy włączeniu oświetlenia zamyka się. Zmierzone napięcie na żarówce wynosi kilka mV. Mam pytanie, gdzie ten układ się znajduje, mogę domyślić się że na tablicy nad bezpiecznikami. Nie wiem tylko co to za układ i czy można go kupić poza ASO.
Szukając na forum znalazłem podobny do mojego opis problemu. Dotyczy on co prawda Mondeo, ale podejrzewam, że Fusion ma podobne rozwiązania. Przekaźnik oświetlenia lub moduł czasowy, ponieważ u mnie oświetlenia brak w ogóle, jest to raczej przekaźnik. Przydałby się schemat elektryczny lub dokładny symbol uszkodzonego przekaźnika.

No i sprawa się wyjaśniła, jednak to bezpiecznik! Oświetlenie jest na obwodzie klaksonu, wymiana bezpiecznika rozwiązła problem. Piszę, bo może komuś się przyda ta wiedza.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez Jitter ; 10-02-2013 o 21:50
krzys2007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2013, 16:09   #3
bob701
ford::amateur

Imię: boby
Silnik: 1.4
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Brak oświetlenia wnętrza

Dzięki
Przydało się, długo bym szukał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bob701 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2016, 21:22   #4
gipmen

Imię: Adam
Model: FUSION, MONDEO MK4
Silnik: 1,4 benzyna, 1,6tdci
Rocznik: 2007, 2012

witam podepnę się pod temacik mam problem z moim fordem Fusion mianowicie światło wewnątrz świeci po otwarciu drzwi jednak problem jest z GASZENIEM wszystkie drzwi "gaszą " światło prócz tylnych od strony kierowcy - trzeba nimi bardzo mocno trzasnąć aby światło zgasło moje pytanie gdzie znajduje sie (w drzwiach) czujnik wyłączający światło kabiny bo na słupku niestety nie ma czyżby był zintegrowany z zamkiem znaczy sie że jest gdzieś przy klamce czy jak nie mam pojęcia gdzie szukać bo pewnie jest zabrudzony i muszę go wyczyścić bo nie łączy. Pozdrawiam Adam
gipmen jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2016, 22:06   #5
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Tak w zamku.
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania