Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-03-2016, 20:16   #1
Hunel
ford::amateur

Imię: Dominik
Model: Ford Focus I Kombi
Silnik: 1.8
Rocznik: 2000
Domyślnie Silnik czasami gaśnie po zwiększeniu obrotów i włączeniu luzu

Witam,

Ford Focus Kombi 1.8 ben+lpg

Swoją fokę posiadam od kilku miesięcy. Początkowo gaśnięcia były bardzo sporadyczne dlatego nie przywiązywałem do tego większej uwagi. Niestety problem się nasilił i stał się uciążliwy. Dzięki większej częstotliwości udało mi się zauważyć pewien schemat: kiedy się depnie na 4-5tys obrotów a potem puści na luz to obroty falują oscylując pomiędzy 0-4-2,0tys obrotów, przez co pojawia się kontrolka akumulatora. Co któryś raz po prostu zjeżdżają do zera i silnik gaśnie.

Kiedy ją kupiłem miała inne wady, które mogą mieć wpływ na takie zachowanie, m.in.:
- głośna praca silnika,
- opóźnione schodzenie z obrotów,
- falowanie obrotów,
- utrzymanie wysokich obrotów,
- duże spalanie

(O dziwo falowanie i utrzymanie obrotów mijają po kilku do kilkunastu minutach jazdy)

Bardzo proszę o pomoc. Byłem u kilku mechaników, którzy niestety rozkładali ręce z bezradności.

Hunel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2016, 21:37   #2
Haden
ford::advanced

Model: Ford Focus I Hatchback
Silnik: 2.0 16V 130KM
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Silnik czasami gaśnie po zwiększeniu obrotów i włączeniu luzu

Jednego nie rozumiem, jak problem mija po kilu minutach tzn, że dzieje się to tylko po odpaleniu silnika za nim np. złapie temperaturę ? Od razu dodaj, czy dzieje się to na Pb i gazie, czy tylko na jednym z nich.
Haden jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2016, 22:11   #3
salom

Odepnij wtyczkę od krokowca, i spróbuj tak pojeżdzic, i zauważ, jak sie zachowują obroty, i napisz.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2016, 09:56   #4
Hunel

Cytat:
Napisał Haden Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jednego nie rozumiem, jak problem mija po kilu minutach tzn, że dzieje się to tylko po odpaleniu silnika za nim np. złapie temperaturę ? Od razu dodaj, czy dzieje się to na Pb i gazie, czy tylko na jednym z nich.
Tak na prawdę to nie wiem jak to sprawdzić bo nie jest to regularny objaw. A zanika najczęściej w okolicach momentu przełączenia na gaz. Jeśli chodzi o złapanie temperatury to również jest problem jakiś, bo silnik podczas jazdy się... chłodzi. Ty przy dłuższej jeździe na wyższych obrotach, np. na autostradzie, trzyma równo 90stopni. Jak zwalniam, temperatura schodzi. Przy niższych temperaturach na dworze, temp auta powinna po 2-3h jazdy pokazywać na minimum.

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odepnij wtyczkę od krokowca, i spróbuj tak pojeżdzic, i zauważ, jak sie zachowują obroty, i napisz.
"Krakowca"? rozumiem mowa o silniku krokowym? Na różnych forach czytałem, że to może być ten problem. Tylko, że wszędzie jest inaczej to opisane. Mam go na wyłączonym silniku odpiąć i jechać? Na włączonym silniku odpiąć i jechać? Czy jak? Podobno też czyszczenie silnika krokowego bardzo pomaga.

Wg różnych opinii na forach może też to być wina przepustnicy, przepływomierza, regulacji zaworów lub regulatora obrotów. Co Wy na to?

Pozdrawiam
Stary 11-03-2016, 10:08   #5
salom

Wszystko się składa na nierówne obroty, nawet pogoda i temperatura, oraz pora , a tak na poważnie, jak nie zaczniesz sprawdzać, tylko bedziesz pisał, to samo sie nie naprawi.
Generalnie za wolne obroty odpowiada komputer PCM, ale jak ma odbiegajace od normy sygnały ze wszelkich czujników, to głupieje, zwiekszając dawke paliwa nie pasującą do ilości zasysanego powietrza , i obroty są rózne.
Generalnie, musi grać proporcja powietrza do paliwa, a gdzie usterka, trzeba znależć.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2016, 10:26   #6
Haden

Ja zanim doszedłem od czego mi szarpie na Pb po odpaleniu do 2km wymieniłem "pół rzeczy" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pod komputerem w ogóle pokazuje Ci jakieś błędy ?
Stary 11-03-2016, 11:04   #7
Hunel

Od dłuższego czasu obserwuje co się dzieje ale nie potrafię dostrzec jednego, konkretnego schematu. bardziej niż to falowanie na wolnych i trzymanie wysokich obrotów martwi mnie to, że po przegazowaniu potrafi zgasnąć. To jest średnio bezpieczne jak po wyprzedzaniu albo przed skrzyżowaniem mi gaśnie.

Wybiorę się w weekend na przejażdżkę stricte przeglądową. Postaram się konkretniej opisać co dzieje się na gazie i benzynie.

Komputer pokazuje błąd jedynie czujników ABSu, ale to już osobna bajka.
Stary 13-03-2016, 19:17   #8
Hunel

Udało mi się ustalić, że falowanie obrotów występuje na gazie i benzynie. Próbowałem wywołać gaśnięcie silnika - na gazie gasł, na benzynie obroty spadały ale wzorcowo do około 0.8tys obrotów. W przypadku gazu i benzyny spadanie odbywało się niepłynnie, skokowo co kilkaset obrotów. Nie udało mi się natomiast ustalić jakiejkolwiek zależności związanej z momentem braku falowania, ponieważ zdarzało się, że już kilka km przejechał jak powinien, a po chwili znowu obroty falują. A gasnąć przy przegrzaniu potrafi i po przejechaniu 200km, więc raczej nie wiele ma to wspólnego.
Stary 14-03-2016, 11:18   #9
Haden

Sprawdź krokowca i przewód odpowietrzania skrzyni korbowej.
Stary 17-03-2016, 12:42   #10
Hunel

Witam,

Poświęciłem wiele czasu żeby jeszcze raz prześledzić forum i zająć się autem na całego. Przeczyściłem przepustnice i poprawiłem wszystkie masy, które widziałem. Niestety nie zrobiłem nic z krokowcem ani przewodem, ponieważ najzwyczajniej nie potrafiłem do nich dotrzeć. W silniku 1.8 jest on strasznie schowany, dostęp utrudniony, a mnóstwo sprzętu od gazu nie ułatwia roboty. Nigdzie nie ma jasnej instrukcji jak do tego dotrzeć. Proszę o porady co trzeba zdemontować aby się tam dostać. Mile widziana fotorelacja lub link do instrukcji (którą jakimś cudem przeoczyłem)

Z innej strony - po czyszczeniu przepustnicy i poprawie mas oraz późniejszym resecie kompa wydaje się, że jest bardzo duża poprawa. Gazowałem go ostro, wielokrotnie, a tylko raz obroty spadły do ok. 0,3 i falowały przez chwilę między 0,3-1,1. Czytałem, że nie raz bywało, że po takich zabiegach był efekt ale krótkotrwały.. Często objawy po tygodniu lub dwóch wracały.

Będę na bieżąco informował o zmianach, jeżeli jakaś wystąpią.
Odpowiedz

Tagi
silnik gaśnie , wysokie obroty

Zasady postowania