Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-03-2016, 12:58   #1
MichalPat
ford::amateur

Imię: Bartek
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6tdci
Rocznik: 2010
Domyślnie 1.6 tdci Falowanie obrotow na biegu jałowym

Witam, jestem wlascicielem forda focusa 2010 1.6 tdci 90km bez dpfu. Samochod ma 160 000km przejechane i osattnio zaczely mi falowac obroty tzn- przy toczeniu sie bez wrzuconego biegu obroty spadaj poniezej 800 do momentu kompletnego wyhamowania a potem wracaj do normy (900, czasem troche mniej). Przy wymianie oleju mechanik wyczyscil przepustnice i przeplywomierz i na chwile wszystko bylo ale szybko usterka wrocila. Poszedlem do drugiego warsztatu specjalizujacego sie w fordach(nie ASO) kazali zatkac EGR i przeczyscic przeplywomierz. Mechanik EGRu poweiedzial ze nie zatka bo jest elektryczny i kazal go poprostu dmuchac czesciej ( wziasc na obwodnice pociagnac do 4tys i trzymc 3-4km). DMuchanie nie pomaga i pomsyly sie skonczyly

Przy 125 tysiacach poleciala pompa paliwa (lany tnaszym dieslem, jezdzony troche na rezerwie). Zregenerowana i wlozona spowrotem. Od tego czasu tylko drozszy diesel i jezdzenie do polowy baku.

Samochod byl kupowany uzywany w salon fordowskim pray 87tys bezwypadkowy. Jezdze nim na taryfie po miescie wiec silnik caly czas na chodzie

Moje pytania: skad to falowanie i co z nim zrobic?Jak, i czy wogole warto "dmuchac" samochod?

pozdrawiam

MichalPat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2016, 21:05   #2
krzysiekj1990
ford::advanced

Model: Mk3
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: 1.6 tdci Falowanie obrotow na biegu jałowym

a zimny kopci pracuje nierówno ?
krzysiekj1990 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2016, 22:01   #3
krzys1968
ford::expert

Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014

U mnie to samo jest i sie zastanawialem czy czujnik VSS i ERG nie maja cos wspolnego razem . Odczyt z VSS ze auto sie toczy czyli jak by jechalo wysylane do gem i ten przez to moze nie zamyka na czas ERG . Ale to moja tylko sugestia

Ostatnio edytowane przez krzys1968 ; 12-03-2016 o 23:30
krzys1968 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2016, 22:30   #4
djtom
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1.6 tdci (90)

Mam to samo, egr od dawna zaślepiony, występowało również wcześniej. Najbardziej czuć to na zimnym na ostatnich metrach dojazdów do skrzyżowań, kiedy jest już wciśnięte sprzęgło i hamulec, ale wóz jeszcze się toczy.
djtom jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2016, 12:25   #5
MichalPat

Imię: Bartek
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6tdci

Na zimno czasem dymi ale chodz rowno bez zadnych zastrzezen, czasami tez zaraz po zalaniu troche dymi. EGR nie byl zatykany/wylaczany .

Wymienilem wsyztskie filtry razem z olejem i filtrem paliwa. Egr tez wyciagnalem i wyczyscilem. Troche brudu bylo na filtrach i EGR ale tragedii nie ma.
MichalPat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2016, 10:55   #6
Pjfoto
ford::beginner

Model: S-max/Fiesta mk7
Silnik: 2.0 Tdci 163/ 1.4 97KM
Rocznik: 2011/2012

Mam dokładnie to samo. Także samochód był kupiony jako używany z forda z przebiegiem 45000. Praktycznie od samego początku tak się działo, teraz mam 145000 i dalej tak jest. Zmiany filtrów, paliwa itd. nic nie dało. Jak się pytałem w ASO to powiedzieli, że ten typ tak ma. U mnie jak się tak robi i się sprzęgło wciśnie to przestaje. Tak jak u poprzedników, głównie zauważalne przy dojeżdżaniu do świateł.
Mam też inną ciekawą rzecz w swoim związaną z obrotami. Mianowicie na 4 i 5 biegu, obroty pomiędzy 2 - 3 tysiące przy mocnym wciśnięciu gazu samochód przyspiesza nierównomiernie. Jak zaleję gorsze paliwo to czuć bardziej, jak lepsze to czasami czuć, a czasami nie.
Pjfoto jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2016, 15:38   #7
EyraCk

Imię: Arek
Model: Focus
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał Pjfoto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam dokładnie to samo. Także samochód był kupiony jako używany z forda z przebiegiem 45000. Praktycznie od samego początku tak się działo, teraz mam 145000 i dalej tak jest. Zmiany filtrów, paliwa itd. nic nie dało. Jak się pytałem w ASO to powiedzieli, że ten typ tak ma. U mnie jak się tak robi i się sprzęgło wciśnie to przestaje. Tak jak u poprzedników, głównie zauważalne przy dojeżdżaniu do świateł.
Mam to samo, identycznie wręcz. Dojeżdżam do świateł spadają obroty (ale nie zawsze). Jak zauważę, że tak się dzieje mimo tego, że jadę na N i docisnę sprzęgło obroty wracają do około 820 rpm.
EyraCk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania