Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-06-2016, 13:22   #1
Robo1985
ford::amateur

Imię: Robo
Model: focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2004
Domyślnie Temperatura głowicy i płynu chlodniczego

Witam. Posiadam Focusa mk1 1,6 benzyna z 2004 roku. Ostatnio zagrzalo mi się auto do tego stopnia, że wywalilo płyn chłodniczy uszczelką przy termostacie. Usterkę usunąłem, ale z czystej ciekawości wszedłem w tryb serwisowy sprawdzić jaką temperaturę odczytuje komputer. Po 24h bez odpalania auta okazalo sie, że temperatura głowicy to -1 stopień, natomiast płynu chłodzącego to +60 stopni. W nocy było +17 stopni. Czy taka sytuacja jest normalna? Wentylatora jeszcze nigdy nie słyszałem, żeby chodził. Po usterce wykonałem przegląd instalacji i był przypalony bezpiecznik ale nie wiem czy przepalil się przed czy po zagotowaniu auta. Reszta elementów jest sprawna (przekaźniki, wentylatory, itp)

Robo1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-06-2016, 14:18   #2
salom

Domyślnie Odp: Temperatura głowicy i płynu chlodniczego

Bo skala w stopniach zaczyna się od 60 a nie minus 60, i idzie chyba do 139 stopni,

A tryb serwisowy, nie jest dla kierowcy, aby tam grzebał i podnosił sobie ciśnienie, tylko dla, jak nazwa wskazuje.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-06-2016, 14:26   #3
Robo1985

Czyli generalnie niema co się stresowac? I wszystko jest ok?
Stary 11-06-2016, 19:34   #4
salom

Na nagrzanym silniku, włącz tryb serwisowy z uruchomieniem silnika, przełącz na stopnie celsjusza i obserwuj wskaznik wyświetlacza, silnik pracuje, stopnie się zwiekszają, jak dojdą do 100, 105, lub 107 stopni, to powinny zacząć spadać w dół, aż dojdą do 97 lub cos koło tego.
W tym czasie jak zaczna spadać, wyjż z auta, otwórz maske, i zobacz czy wentylatory pracują, pewnie tak cicho że ich nie słyszysz.
Nie ma mozliwości, aby sie nie właczały, bo napewno nie dał byś rady jeżdzić. Miałbyś czajnik pod maska.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-06-2016, 10:24   #5
pankrakus
ford::professional

Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał Robo1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[...]wszedłem w tryb serwisowy sprawdzić jaką temperaturę odczytuje komputer. Po 24h bez odpalania auta okazalo sie, że temperatura głowicy to -1 stopień, natomiast płynu chłodzącego to +60 stopni. W nocy było +17 stopni. Czy taka sytuacja jest normalna?[...]
Na pewno taka sytuacja nie jest normalna, aby po 24 godzinnym postoju w temperaturze +17, silnik miał +60

Prawdopodobnie ktoś jeździ nocami Twoim autem => ja bym zrobił dochodzenie

pozdrawiam
pankrakus
pankrakus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2016, 00:58   #6
Robo1985

Witaj salom. Robiłem testy po naszej wymianie zdań. Ogólnie potwierdziło się że Miałeś rację. Jeżdżąc po mieście temperatura utrzymywała się w granicach 91-94 stopnie (prędkość do 70km/h). Na autostradzie, z prędkością do 120 km/h temperatura utrzymywała się w granicach 92-95 stopni. Jeśli przyspieszalem na autostradzie tak do 180 to temperatura dochodzila do 97 czasami 98 stopni po czym momentalnie wracała do 91. Moje obserwacje wykonałem na 700km trasy z włączonym odczytem temperatury na wyświetlaczu km. Nie czekam na odpowiedź, bo problem uważam za rozwiazany ale chcę podzielić się obserwacjami dla innych osób.

Bump: Witaj salom. Robiłem testy po naszej wymianie zdań. Ogólnie potwierdziło się że Miałeś rację. Jeżdżąc po mieście temperatura utrzymywała się w granicach 91-94 stopnie (prędkość do 70km/h). Na autostradzie, z prędkością do 120 km/h temperatura utrzymywała się w granicach 92-95 stopni. Jeśli przyspieszalem na autostradzie tak do 180 to temperatura dochodzila do 97 czasami 98 stopni po czym momentalnie wracała do 91. Moje obserwacje wykonałem na 700km trasy z włączonym odczytem temperatury na wyświetlaczu km. Nie czekam na odpowiedź, bo problem uważam za rozwiazany ale chcę podzielić się obserwacjami dla innych osób.
Stary 17-07-2016, 12:38   #7
salom

Jesteś jednym z nielicznych który na moje ponad 4 tys postów przyznał racje, większość pisze że wypisuję herezje.
Ale podpowiem Ci jeszcze, abyś się przekonał do końca, jak to jest z tą temperaturą którą pokazuje wyświetlacz trybu serwiisowego, a strzałka wewnatrz kabiny. Zrób takie doświadczenie..
Włącz tryb serwisowy, nastaw na temperaturę silnika, przejedż parę kilometrów, tak aby silnik nabrał już makksymalnej temperatury, zatrzymaj się na miejscu parkowania, nie gaś silnika kluczykiem, tylko w jakiś inny sposób. może odłączyć wtyczkę przepływki, lub zdławić go na biegu.
Nie przekręcając kluczyka, obserwuj temperaturę na wyświetlaczu, i wskazówkę na zegarze w kabinie.
Temperatura na wyswietlaczu w ciągu paru minut do dojdzie do 110 stopni, lub ponad, a strzałka ani drgnie, jak podniesiesz maskę, to w zbiorniczku będzie jak w czajniku, nie wolno odkręcać korka , być może włączą się wentylatory, zależy na jaką temperaturę są zaprogramowane w komputerze.
Jak to wykonasz, podziel się również na Forum, może przekomasz niedowiarków.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania