![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Wojtek
Model: Focus mk1
Silnik: 1.6 zetec se
Rocznik: 2003
|
Cześć wszystkim, długo wertowałem forum, użerałem się z mechanikami aż w końcu postanowiłem napisać. Mam Focusa z rocznika 2003 ujechane 340 tysięcy. Silnik 1.6 benzyna + LPG. Problem: Na początku przy odpalaniu na benzynie obroty falowały, czasami auto nie reagowało na pedał gazu, czasem gasło. Po przejściu na gaz jest wszystko okey- auto chodzi równo, nie ma żadnych problemów. Jak było ciepło(ok. +20) lub był mróz(ok.-10) objawy nie występowały. Taki stan utrzymywał się z 2 lata i nikt nie wiedział co może być, było to upierdliwe ale dało się przeżyć. Teraz autem nie da się jechać dopóki nie przejdzie na gaz- jak dodaję gazu po odpaleniu to gaśnie, obroty falują(czasem tak mocno że gaśnie) aż auto się nie nagrzeje i nie przejdzie na gaz. Podejrzenie padło na reduktor, na przeglądzie LPG okazało się że membrana puszcza ale wtedy jeszcze się dało wytrzymać(3 miesiące temu). Faktem przemawiającym za tym jest to, że gdy wyjeździłem z 2 razy cały gaz to po dwóch dniach(najprawdopodobniej jak cały gaz za zaworem zszedł z instalacji do silnika poprzez reduktor) na benzynie zaczął się zachowywać normalnie. W weekend jadę wymieniać reduktor ale za nim to zrobię to może bardziej doświadczeni mają jakieś pomysły? Pozdrawiam
|
|
|
|