Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-09-2016, 19:52   #1
GvaihiR
ford::amateur

Imię: Wojtek
Model: Focus mk1
Silnik: 1.6 zetec se
Rocznik: 2003
Domyślnie Ciężkie odpalanie na benzynie

Cześć wszystkim, długo wertowałem forum, użerałem się z mechanikami aż w końcu postanowiłem napisać. Mam Focusa z rocznika 2003 ujechane 340 tysięcy. Silnik 1.6 benzyna + LPG. Problem: Na początku przy odpalaniu na benzynie obroty falowały, czasami auto nie reagowało na pedał gazu, czasem gasło. Po przejściu na gaz jest wszystko okey- auto chodzi równo, nie ma żadnych problemów. Jak było ciepło(ok. +20) lub był mróz(ok.-10) objawy nie występowały. Taki stan utrzymywał się z 2 lata i nikt nie wiedział co może być, było to upierdliwe ale dało się przeżyć. Teraz autem nie da się jechać dopóki nie przejdzie na gaz- jak dodaję gazu po odpaleniu to gaśnie, obroty falują(czasem tak mocno że gaśnie) aż auto się nie nagrzeje i nie przejdzie na gaz. Podejrzenie padło na reduktor, na przeglądzie LPG okazało się że membrana puszcza ale wtedy jeszcze się dało wytrzymać(3 miesiące temu). Faktem przemawiającym za tym jest to, że gdy wyjeździłem z 2 razy cały gaz to po dwóch dniach(najprawdopodobniej jak cały gaz za zaworem zszedł z instalacji do silnika poprzez reduktor) na benzynie zaczął się zachowywać normalnie. W weekend jadę wymieniać reduktor ale za nim to zrobię to może bardziej doświadczeni mają jakieś pomysły? Pozdrawiam

GvaihiR jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania