Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-03-2025, 18:33   #1
metmusic
ford::professional

Model: S-Max MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2017
Domyślnie C0034 - Czujnik prędkości prawego przedniego koła

Dzisiaj podczas jazdy autostradowej wyskoczyła mi choinka, wszystkie systemy typu ESC, ABS, tempomat aktywny, nawet czujniki parkowania odmówiły posłuszeństwa. Na zegarach ikonki ESC i ABS a nawet airbagów (jednnak bez ikonki grozy typu usterka silnika). Mimo wszystko nieco się przeraziłem.

Po przejechaniu tak 100km i podłączeniu do FORSCana pojawiła się litania błędów w niemalże wszystkich modułach w tym grubo brzmiące w PCM (musiałem je na aż 3 razy kasować) ale jeden bardzo konkretny rzucił mi się w oczy: C0034 - Czujnik prędkości prawego przedniego koła. Po skasowaniu powracał ten i te typu nieprawidłowe dane odebrane z różnych modułów. Próbowałem podczas jazdy (po skasowaniu) wyłapać który pierwszy wyskakuje ale wiele z nich na raz się pojawia.

Czy uszkodzony czujnik może być przyczyną aż takiego wpływu na inne systemy niż te powiązane z kołami?

Inne błędy (wracające po skasowaniu i przejechaniu się kikudziesięciu metrów):
Kod: U0415 - Nieprawidłowe dane odebrane z modułu A” sterującego układem zapobiegającym blokowaniu kół podczas hamowania (ABS) (PAM)
Kod: U0418 - Nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterującego układem hamulcowym A (CCM)
Kod: U0401 - Nieprawidlowe dane uzyskane z ECM/PCM A (PSCM)
Kod: U0415 - Nieprawidłowe dane odebrane z modułu A” sterującego układem zapobiegającym blokowaniu kół podczas hamowania (ABS) (PSCM)
Kod: U0401 - Nieprawidlowe dane uzyskane z ECM/PCM A (VDM)
Kod: C1A67 - Czujnik patrzący do przodu (IPMA)
Kod: U0401 - Nieprawidlowe dane uzyskane z ECM/PCM A (HCM)
Kod: U0401 - Nieprawidlowe dane uzyskane z ECM/PCM A (RCM)

oraz ten konkretny:
Kod: C0034 - Czujnik prędkości prawego przedniego koła (ABS)

Te grube które pojawiły się za pierwszy razem ale nie wróciły od razu po kasowaniu:
Kod: P061A - Dzialanie wewnetrzne modulu sterujacego momentem obrotowym (PCM)

Stary 17-03-2025, 18:39   #2
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: C0034 - Czujnik prędkości prawego przedniego koła

Cytat:
Napisał metmusic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Czy uszkodzony czujnik może być przyczyną aż takiego wpływu na inne systemy niż te powiązane z kołami?...
Przez te "nieistotne" uszkodzenie czujnika ABS auto "tylko" nie jest pewne z jaką porusza się prędkością...
Dziwne, że jeszcze żona/kobieta towarzysząca nie dołączyła się do tej litanii biadolenia...
Reszta zaniepokoiła się jak najbardziej w sposób uzasadniony.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 18-03-2025 o 00:31
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania