![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 04-11-2006
|
Czy już komuś zadzialalo to dogrzewanie silnika (webasto) jak to działa , na postoju , czy po wlączeniu zaplonu, czy ktoś juz probowal zrobić osobny włacznik zeby można było uruchomić reczne a nie czekać aż spadnie -5 stp. C ???
Robert Ostatnio edytowane przez deku ; 03-03-2016 o 10:07 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 11-07-2006
Model: VW SHARAN
Silnik: 1.9tdi 110KM
Rocznik: 1999
|
Nawet nie próbuj robić dodatkowych włączników!!!
Bo niestety spalisz to urządzenie i nie wiadomo co jeszcze. Auto bez włączonego silnika nie ma obiegu wody który jest wymagany aby to urządzenie pracowało i nie uległo spaleniu. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 22-03-2006
|
Mi zaczęło działać po wymianie :fcp1 świecy żarowej - 20 min. roboty a nie działało od zeszłej zimy
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 04-11-2006
|
ale gdzie ja wymieniłeś w tym dogrzewaczu??? jaki to jest koszt???
|
|
|
#5 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 28-03-2006
Model: Galaxy 2001
Silnik: 1.9 tdi 90KM
Rocznik: 2000
|
z tego co czytalem to wlasnie jest najczestsza wada tych podgrzewaczy - swiece zarowe - pochal sie co i jak
|
|
|
#6 |
|
|
sam wymieniłem, świeca kosztuje 90 zł.
montaż- odkręć mocowanie dogrzewacza , uchyl calość nieco do dołu, od czoła jest dekielek przykręcony 2-ma wkrętami na wkrętak krzyżak i na imbus- chyba 4mm, pod deklem znajdziesz świecę -na klucz 13 i po bólu. ktoś pisał, że trzeba czekać na mrozy- u nas było w okolicy 0 st. a dogrzewacz zadziałał. Powodzenia w pracy |
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 28-03-2006
Model: Galaxy 2001
Silnik: 1.9 tdi 90KM
Rocznik: 2000
|
a jeszcze dodam ze zdrowa siweca powinna miec cos ok 1,1Ohm oporu.
|
|
|
#8 |
|
|
tylko nie kupujcie w serwisach, kolega w zeszłym roku zabulił za taką świeczkę 270zł.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Zarejestrowany: 25-05-2006
Model: Inny
Silnik: 3.0
Rocznik: ??
|
Ja już na prostej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Piecyk wprawdzie wymontowany z auta ale już działa z pozyczoną pompą. Zostało mi jeszcze skombinować pompę paliwa bo ta oryginalna odmówiła współpracy i już jestem w domu :fcp2
Jak ktoś potrzebuje pomocy, to moge spróbować naprowadzić , pomóc. Rozwaliłem to w drobny mak i chyba wiem, co i jak sprawdzić od strony techniczno-elektrycznej - jedynie nie wiem jak można odblokować sterownik, który powinien się zablokować po 5 nieudanych próbach odpalenia, przegrzania się czy coś podobnego. Na pewno można poprzez odpowiedni tester ale wiem, że też da się bez tego testera ale nie wiem jak - gostek, który to robi nie chciał zdradzić tajemnicy ... Mój nie zablokował się mimo padniętej pompy. Ale skubaniec grzeje choć to tylko 3KW.
|
|
|
#10 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-11-2006
Model: Sharan
Silnik: 1,9TDI AFN 110KM
Rocznik: 1999
|
Witam!
U mnie podgrzewanie włącza się przy temperaturach ok +3st. C i mam w związku z tym kilka pytań: - czy ktoś wie ile paliwa realnie zużywa to webasto ? ( podobno 200ml / h ) , - czy wydajność webasta, a co za tym idzie zużycie paliwa przez nie jest stała, czy zależna od różnicy temperatury czynnika chłodzącego i powietrza ? - czy możliwe jest że przy niskich temperaturach przy zgaszonym silniku i zamkniętym samochodzie załączy się samo ( nie chce mi się w to wierzyć) - czy po załączeniu manualnym bądź zaprogramowaniu włączenia webasta o danej godzinie - wyłączyć je można jedynie ręcznie, czy samo się wyłączy po uzyskaniu odpowiedniej temp. , bądź rozładowaniu drugiego akumulatora ? Dzięki za odpowiedzi, Pozdrawiam . |
|
|
|
![]() |
|
|
|